Παρασκευή
8
Δεκέμβριος
TOP

Δεν θα ολοκληρωθεί το έργο Τζάνε-Καλαμάκι – Στο Υποδομών ο Νίκας -Ένσταση-αίτηση θεραπείας καταθέτει η Περιφέρεια Πελοποννήσου  

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επισκέφθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας αφενός για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση του ΚΑΣ, σχετικά με τη διέλευση του οδικού άξονα Τζάνε – Καλαμάκι από το Πεταλίδι. Αφετέρου για την προώθηση σειράς οδικών έργων της Πελοποννήσου -ώριμων μελετητικά- συνολικού προϋπολογισμού περί τα 300.000.000 ευρώ.

Η απόφαση του ΚΑΣ, που συνεπάγεται επιπλέον κόστος περί τα 25.000.000 ευρώ, και η επιλογή όδευσης του έργου Τζάνε – Καλαμάκι στην παράκαμψη του Πεταλιδίου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε όλο το πρόγραμμα της Περιφέρειας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και οδηγεί σε μη ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου -αφού τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν.

Κατόπιν αυτού οι εξελίξεις «έτρεξαν» και η στάση της Περιφέρειας τέθηκε υπό συζήτηση. Χθες το πρωί σε σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα αποφασίστηκε η Περιφέρεια να προβεί στη μοναδική επιλογή που την οδηγεί η εν λόγω απόφαση του ΚΑΣ (το οποίο το 2014 είχε λάβει διαφορετική απόφαση) που είναι η απένταξη του έργου, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε μακρά συζήτηση χθες βράδυ, μεταξύ του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Παράλληλα, η Περιφέρεια προβαίνει σε ένσταση-αίτηση θεραπείας προς το ΚΑΣ, με επιπλέον αίτημα την πραγματοποίηση αυτοψίας από μέλη του στο χώρο του Πεταλιδίου.

Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, εξυπακούεται ότι προς το παρόν και μετά την απόφαση του ΚΑΣ, καμία εργασία δεν πρόκειται να πιστοποιηθεί και να πληρωθεί στο εξής για το ενδιάμεσο τμήμα του έργου, συμπεριλαμβανομένων και των αρχαιολογικών ανασκαφών.

Για το λόγο αυτό εστάλη και σχετικό έγγραφο προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.