Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Επείγουσα η ανάγκη επίσπευσης των επομένων σταδίων επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας

Ασφυκτικές πιέσεις σε σχέση με τον χρόνο εφαρμογής των επόμενων σταδίων επανεκκίνησης της  οικονομίας και επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων, ασκεί στην κυβέρνηση η κατάσταση του Δημόσιου ταμείου. Μετά την υστέρηση των εσόδων τον Μάρτιο, τα στοιχεία του Απριλίου δείχνουν περαιτέρω μείωση.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφέρουν ότι η υστέρηση εσόδων και του Απριλίου, ήταν εντός του αναμενόμενου πλαισίου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελληνική Οικονομία δεν έχει πολλά περιθώρια ακόμα ώστε να συνεχίσει να υπολειτουργεί.

Στα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας εκτιμούν ότι η ταχύτερη επαναλειτουργία ορισμένων κλάδων της Οικονομίας, θα δώσει στήριξη στα φορολογικά έσοδα, ενώ ταυτόχρονα θα διαφυλάξει τα όρια ασφάλειας στα δημόσια ταμεία, καθώς στενεύουν τα περιθώρια επιδοτήσεων επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Σχέδιο ανάκαμψης

Οι εκτιμήσεις για την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της Οικονομίας ύψους τουλάχιστον 12 δισ ευρώ την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου δεν έχουν αλλάξει. Ωστόσο, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι μέρα με τη μέρα οι προβλέψεις για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας επιδεινώνονται. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει περαιτέρω επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων και ως αποτέλεσμα νέες ανάγκες για τη στήριξη της οικονομίας.

Ο προβληματισμός μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, καθώς στην ήδη αναιμική πορεία των εσόδων του προηγούμενου εξαμήνου, ήρθε να προστεθεί η κατάρρευση των εσόδων του Μαρτίου και του Απριλίου και οι προβλέψεις για ένα ακόμα πιο δύσκολο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ως εκ τούτου η κυβέρνηση καλείται να βρει τρόπους ενίσχυσης των εσόδων της, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη ρευστότητα του δημόσιου ταμείου.

Προγράμματα ρευστότητας

Η πίεση εντείνεται περαιτέρω και εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις διαδικασίες εκταμίευσης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για τα προγράμματα στήριξης των οικονομιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν κοντά στον Ιούλιο, γεγονός που θα δημιουργήσει πρόβλημα στο σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, αυξάνονται τα παράπονα από φορείς της αγοράς για την «απροθυμία» των τραπεζών στην Ελλάδα, να επιταχύνουν τις διαδικασίες έγκρισης. Είναι ενδεικτικό ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο σε ανακοίνωση του διαπιστώνει ότι οι τράπεζες θέτουν αυθαίρετες προϋποθέσεις προκειμένου να εγκρίνουν την ένταξη επιχειρήσεων στο πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ενώ είχε ανακοινωθεί από το αρμόδιο υπουργείο ότι θα είναι άμεσες και χωρίς περιττή γραφειοκρατία οι διαδικασίες χορήγησης δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου προς επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ουσιαστικά «ακυρώνουν» το μέτρο.

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στον πρωθυπουργό επισημαίνει την ανάγκη να ενταχθούν οι πλέον των 130.000 ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν χωρίς προσωπικό στο νέο κύκλο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες ανάκαμψης και αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες υπόκεινται σε όλες τις φορολογικές επιβαρύνσεις που ισχύουν και για τα άλλα επιχειρηματικά σχήματα όπως: το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους στο 100%, η μη ισχύς αφορολογήτου ορίου, η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, η καταβολή δημοτικών τελών και η έλλειψη προστασίας από την επιβολή δεσμεύσεων και κατασχέσεων των λογαριασμών τους.

https://www.huffingtonpost.gr/