Πώς θα μοιραστούν 361.888 δικαιούχοι το 1,5 δισ. – Μεγαλύτερο το ποσό που θα πάρουν οι κλειστές επιχειρήσεις – Το 50% των αιτήσεων «εκτός κούρσας» – Επιστρεπτέα 5: Η «λίστα» με τους δικαιούχους (πίνακας)
Από την Τετάρτη και για μία εβδομάδα, θα μοιραστούν κατά κύματα 361.888 επαγγελματίες και επιχειρήσεις τα 1,5 δισ. ευρώ της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5. Οι περισσότεροι αυταπασχολούμενοι θα λάβουν από 1.000 ευρώ ο καθένας από το Κράτος. Τα διπλάσια ή τετραπλάσια θα λάβουν όσοι έχουν Κωδικό Δραστηριότητας σε κλάδους που παραμένουν κλειστοί, δηλαδή Εστίαση, γυμναστήρια, Πολιτισμός και αθλητισμός, με ελάχιστο ποσό 2.000 ή 4.000 ευρώ. Με βάση τον αλγόριθμο όμως, επιχειρήσεις, βιοτεχνίες κλπ που απασχολούν αρκετούς εργαζομένους, θα λάβουν από πολλές χιλιάδες ευρώ καθεμία, μέχρι και 100.000 ευρώ ορισμένες απ’ αυτές.
Για να συμβεί αυτό, οι τελικοί δικαιούχοι θα πρέπει άμεσα να μπουν ξανά στο MyBusinessSupport όπου υπέβαλαν Αίτηση συμμετοχής, για να υποβάλουν τώρα Αίτηση Χορήγησης της Επιστρεπτέας 5. Αν δεν το πράξουν σήμερα ή μέχρι στις 2 Φεβρουαρίου, τότε τα λεφτά της επιδότησης θα μείνουν στα κρατικά Ταμεία και όχι στον λογαριασμό της επιχείρησης.
Τελικά οι μισοί υποψήφιοι έμειναν «εκτός κούρσας», αφού από τους 733.000 ενδιαφερόμενους που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής, οι μισοί αποκλείονται επειδή μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι:
• παρουσιάζουν αύξηση τζίρου (262.484 επιχειρήσεις) και όχι πτώση μέσα στην πανδημία και παρά την καραντίνα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.
• 94.259 επιχειρήσεις παρουσιάζουν πτώση τζίρου μικρότερη και από 20% που τέθηκε σαν ελάχιστο όριο,
• 12.063 είχαν τζίρο 0-600 ευρώ στο 4ο τετράμηνο του 2019, δηλαδή μηδενικά έσοδα πριν την πανδημία.
• 2.274 απορρίπτονται για άλλους λόγους όπως γιατί δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ΦΠΑ, εισοδήματος κτλ.
Το 50% της επιδότησης αποτελεί δωρεάν ενίσχυση και δεν επιστρέφεται. Τα ποσά είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται. Για 10 μήνες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης που επιστρέφεται, αποπληρώνεται σε σαράντα (40) ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες την τελευταία ημέρα του μήνα. Δηλαδή η εξόφληση του 50% θα γίνει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2026!
Πώς υπολογίζεται η επιδότηση
Επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.), δικαιούνται κατ’ελάχιστον 2.000 ευρώ, ενώ εάν η επιχείρηση απασχολεί έναν έως πέντε εργαζομένους, και 4.000 ευρώ εάν απασχολεί άνω των πέντε εργαζομένων.
Ταυτόχρονα όμως. παρατείνεται το όριο διατήρησης των εργαζομένων έως και τον Ιούνιο για να λάβουν το 50% ως επιδότηση.
Το ύψος της ενίσχυσης προσδιορίζεται τυποποιημένα ανάλογα με τον κύκλο εργασιών αναφοράς, τον κύκλο εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020, τον αριθμό εργαζομένων σε αναστολή αλλά και το ποσό που έλαβε η επιχείρηση δυνάμει της 4ης Επιστρεπτέας. Συγκεκριμένα:
α) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ:
· Ενίσχυση = [(Κύκλος εργασιών αναφοράς – Άθροισμα κύκλου εργασιών μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020) Χ ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή Χ 534] – ποσό που έλαβε η επιχείρηση από την προηγούμενη Επιστρεπτέα 4.
· Σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020, όπως έχει δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport» είναι αρνητικός, ο κύκλος εργασιών του μηνός που είναι αρνητικός, θεωρείται για τους σκοπούς υπολογισμού της ενίσχυσης ίσος με μηδέν.
· Ως ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών θεωρείται ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ (κωδικός 312 δήλωσης ΦΠΑ) του έτους 2019 αφαιρουμένου του συνόλου φορολογητέων εισροών (κωδικός 367 δήλωση ΦΠΑ) του έτους 2019, διαιρεμένου με το συνολικό κύκλο εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών είναι μικρότερη του 10% ή ο συνολικός κύκλος εργασιών ΦΠΑ του έτους 2019 είναι μηδενικός, θεωρείται ίση με 10%. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εκροών εισροών είναι μεγαλύτερη του 70%, θεωρείται ίση με 70%.
· Ο αριθμός εργαζομένων σε αναστολή ορίζεται ως το άθροισμα του αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης που βρίσκονταν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας τους την 1η Σεπτεμβρίου 2020, την 1η Οκτωβρίου 2020, την 1η Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τις δηλώσεις εργοδοτών, όπως τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
· Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση ορίζεται, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, σε χίλια (1.000) ευρώ.
β) Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ:
Ενίσχυση = [(Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς – Ακαθάριστα έσοδα μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020) Χ ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων] – [αριθμός εργαζομένων σε αναστολή Χ 534] -ποσό που έλαβε η επιχείρηση με την Επιστρεπτέα 4.
· Σε περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020, όπως έχουν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport» είναι αρνητικά, τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός που είναι αρνητικά, θεωρούνται για τους σκοπούς υπολογισμού της ενίσχυσης ίσα με μηδέν.
· Η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων ισούται με τα ακαθάριστα έσοδα (κωδικός 047 δήλωσης Ε3) του έτους 2019 αφαιρουμένων των εξόδων του έτους 2019, διαιρεμένων με τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019. Ως έξοδα λογίζονται τα συνολικά έξοδα (κωδικός 580 δήλωσης Ε3) μειούμενα κατά το ποσό των παροχών σε εργαζομένους (κωδικός 581 δήλωσης Ε3) και των διάφορων λειτουργικών εξόδων κατά το μέρος που αφορά δαπάνες ενοικίου (κωδικός 585 α/α 14 της ηλεκτρονικής δήλωσης Ε3). Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων είναι μικρότερη του 10% ή τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019 είναι μηδενικά, θεωρείται ίση με 10%. Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εσόδων εξόδων είναι μεγαλύτερη του 70%, θεωρείται ίση με 70%.
· Ο αριθμός εργαζομένων σε αναστολή ορίζεται ως το άθροισμα του αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης που βρίσκονταν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας τους την 1η Σεπτεμβρίου 2020, την 1η Οκτωβρίου, την 1η Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τις δηλώσεις εργοδοτών,
Η ενίσχυση που προκύπτει από την παρ. 1 του παρόντος άρθρου δεν μπορεί να είναι κατώτερη των ακόλουθων ορίων:
· για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Νοεμβρίου 2020 και δεν διαθέτουν ταμειακή μηχανή, η ενίσχυση ορίζεται, ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, σε χίλια (1.000) ευρώ.
· για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή η κατώτατη ενίσχυση είναι σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν (1) έως πέντε (5) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020
· 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε (5) εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Νοεμβρίου 2020
· το ανώτατο όριο ενίσχυσης δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ (δηλαδή χαμηλώνει σε σχέση με πριν).
Το ήμισυ (50%) του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται υπό τον όρο διατήρησης του επιπέδου απασχόλησης έως την 30η Ιουνίου 2021.
Δικαιούχοι
Δικαιούχοι – λήπτες της ενίσχυσης είναι και πάλι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ),.
Εξαιρούνται επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα.
Για να λάβουν το ποσό πρέπει να έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, λειτουργούν νομίμως, έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του COVID-19 και έχουν υποβάλλει οικονομικά στοιχεία και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην ειδική πλατφόρμα «myBusinessSupport», σύμφωνα με την υπό στοιχεία ΓΔΟΥ1/4.1.2021 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Β’ 7). Επίσης πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ και να μην έχουν τεθεί σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου 2019 και μετά.
πηγή: newmoney.gr