Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Ετοιμάζει βαλίτσες η Ευρώπη – Προορισμός η Ελλάδα

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους δύο βασικούς «αιμοδότες» του ελληνικού τουρισμού, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης προς τη χώρα μας.

Μετά την χθεσινή παρέμβαση του Χίθροου, το οποίο ζήτησε την άμεση ένταξη της Ελλάδας στην «πράσινη λίστα», ήρθε η σειρά της γερμανικής Lufthansa, προκειμένου να επιβεβαιώσει το ζωηρό ενδιαφέρον των Γερμανών τουριστών.

Πιο συγκεκριμένα, ο γερμανικός αερομεταφορέας έκανε λόγο για σημαντική τόνωση της ζήτησης προς την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενος προσθήκης περισσότερων δρομολογίων.

Μάλιστα, πέραν της Lufthansa, το ίδιο αναμένεται να πράξει και η low-cost θυγατρική της, Eurowings, η οποία δρομολογεί 500 επιπλέον καλοκαιρινές πτήσεις προς την Ελλάδα, τη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα.

Η θετική παρέμβαση του Χίθροου

Χθες, όπως προαναφέρθηκε, είχε προηγηθεί η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου του Χίθροου, John Holland – Kaye, ο οποίος κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να διευρύνει άμεσα τη λίστα των «πράσινων» προορισμών, συμπεριλαμβάνοντας και την Ελλάδα.

«Πολλές ταξιδιωτικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα καλοκαίρι ζωής – θανάτου, μετά τους αυστηρούς περιορισμούς και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις του 2020. Καλούμε την κυβέρνηση να αυξήσει τους προορισμούς που βρίσκονται στην “πράσινη λίστα”» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Φυσικά, όλα αυτά αποτελούν ένα ευχάριστο νέο για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος έχει ανοίξει από τις 14 Μαΐου, αναμένοντας τους ξένους τουρίστες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην πορεία ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας, μετά το καταστροφικό 2020 και το αρνητικό α’ τρίμηνο του 2021.

Άλλωστε, η Γερμανία και η Βρετανία θεωρούνται οι δύο βασικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, με περισσότερους από 3 εκατ. Γερμανούς και 3,5 εκατ. Βρετανούς να επιλέγουν τη χώρα μας το 2019, αφήνοντας 4 και 2,5 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Αισιοδοξία για τουρίστες, εόσδα

Το θετικούς οιωνούς για το φετινό καλοκαίρι, παρά την «ψυχρολουσία» της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία άφησε την Ελλάδα εκτός της «πράσινης» λίστας, επιβεβαίωσε προσφάτως και ο γενικός οικονομικός διευθυντής της TUI, Σεμπάστιαν Έμπελ, ο οποίος εκτίμησε ότι η χώρα θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό τουρισμό για φέτος, υπερσκελίζοντας ακόμη και την Ισπανία.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την πορεία του τουρισμού και των εσόδων, εκτιμώντας ότι το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι τουριστικές εισπράξεις του 2021 θα κινηθούν στο 40% – 45% των επιπέδων ρεκόρ του 2019 (σ.σ. 18 δισ. ευρώ), χωρίς βέβαια να αποκλείεται και μια θετική έκπληξη για το 55%.

Οι πέντε «ζώνες άμυνας»

Όλα βέβαια, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας και κυρίως, την πορεία των εμβολιασμών, καθώς οποιαδήποτε διατάραξη αυτής της «διαδρομής» προς την ανοσία θα μπορούσε να «τορπιλίσει» τις προσδοκίες ανάκαμψης του τουρισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, κατά την εκδήλωση επανεκκίνησης του κλάδου, εστίασε πρώτα απ’ όλα στην περιβόητη πενταπλή «ζώνη άμυνας»:

  1. Πρωτόκολλο εισόδου στην χώρα

 α. Συμπλήρωση του PLF μία ημέρα πριν την αναχώρηση
β. Πιστοποιητικό εμβολιασμού
γ. PCR test έως και 72 ώρες πριν
δ. Πιστοποιητικό ανάρρωσης
ε. Ενεργοποίηση του Green Pass από Ιουνίου 

  1. Λειτουργία Συστήματος Στοχευμένης Δειγματοληψίας, στηριζόμενο στο EVA, με rapid test
  2. Πλέγμα ξενοδοχείων καραντίνας σε 35 σημεία της επικράτειας επί τη βάση των πυλών εισόδου και των κρουσμάτων του 2020
  3. Εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων δραστηριοτήτων στον τουρισμό
  4. Επιτάχυνση των εμβολιασμών στην επικράτεια, ώστε να αναπτυχθεί ένα τείχος προστασίας του γενικού πληθυσμού και των εργαζομένων.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr