Υπό φυσιολογικές συνθήκες το γηροκομείο του Ληξουρίου δεν θα λειτουργούσε ξανά. Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την ημέρα που ο εγκέλαδος δημιούργησε ρήγματα στον οίκο και υποχρέωσε τους ανθρώπους που διέμεναν να βρουν μια προσωρινή στέγη στα προκατασκευασμένα διαμερισματάκια που κατασκευάστηκαν με δωρεά ειδικά γι’ αυτούς.
Του Άγγελου Αρτελάρη
Δημοσιογράφου
Την περασμένη Τετάρτη με ιδιαίτερη χαρά είδαμε το γηροκομείο του Ληξουρίου να επαναλειτουργεί, οπότε και διεξήχθησαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου χάρη στο φιλότιμο και τις προσπάθειες του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Αυτή, βεβαίως, είναι η μισή αλήθεια στο εν λόγω θέμα, καθώς υπάρχει και η άλλη μισή…
Στην Ελλάδα των μνημονίων, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της κρίσης των αξιών, ένα μισογκρεμισμένο γηροκομείο και δη στην Κεφαλονιά, θα αποτελούσε πολυτέλεια. Όταν κόβονται οι συντάξεις, όταν απαξιώνονται πολλές κοινωνικές ομάδες, όταν υποβαθμίζονται η υγεία και η παιδεία, ένα γηροκομείο είναι απλά «μια σταγόνα στον ωκεανό».
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεδομένης της κατάστασης που διανύουμε σχεδόν δέκα χρόνια, θα «κατέβαζε ρολά» και οι μανάδες μας και πατεράδες μας, οι παπούδες και οι γιαγιάδες μας, δεν θα είχαν στέγη…
Ο τότε πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες και εμφανώς καταβεβλημένος από το ταξίδι, σταμάτησε στο νησί αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό.
Τον υποδέχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προσωπικοί του φίλοι, Βασίλης Ρουχωτάς και Βαγγέλης Λουκέρης, οι οποίοι τον πήγαν πρώτα στο νοσοκομείο και αμέσως μετά στο γηροκομείο Ληξουρίου.
Ήταν – δεν ήταν 10 το πρωί όταν ο πρωθυπουργός εισέρχεται σε χώρο του κλειστού γυμναστηρίου, όπου βλέπει τους ηλικιωμένους με «παγωμένο» βλέμμα και τυλιγμένους σε κουβέρτες.
Η γιαγιά Στέλλα, ηλικίας 103 χρόνων, δίνει κουράγιο σε όλους και έρχεται αντιμέτωπη με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος γονατίζει μπροστά της και της κρατάει το χέρι.
«Η Κεφαλονιά άντεξε και θα αντέξει. Μην μας ξεχάσετε…», του ψιθύρισε: «Υπάρχει και το αύριο… Αυτό πρέπει να κοιτάξουμε…»
Η συγκεκριμένη σκηνή αποτυπώθηκε σε βίντεο και φωτογραφίες και έκανε το γύρο της Ελλάδας και όχι μόνο.
Συγκίνησε και προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων.
Η αντίδραση του Ανδρέα Δρακόπουλου, Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ήταν άμεση και η δήλωσή του συγκλονιστική: «Θεωρούμε τιμή και υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε τις γενιές που μας ανέθρεψαν και μας έδωσαν τα εφόδια για να δημιουργήσουμε, ώστε να μπορούμε σήμερα να τους επιστρέφουμε τη φροντίδα»…
Το ποσό των 1,3εκ. ευρώ καταβλήθηκε από το Ίδρυμα, προκειμένου να δώσουν χαρά στους ηλικιωμένους αλλά και να μπορούν κάποιοι πολιτικάντηδες να βρίσκονται στην πρώτη σειρά των εγκαινίων του γηροκομείου… Και όπως διαπιστώσαμε οι πρωτεργάτες απουσίαζαν…
Ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Ρουχωτάς, ούτε ο Λουκέρης, αλλά ούτε ο Νικόλαος Λιναρδάτος, τ. βουλευτής και υπουργός κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή, Τζαννή Τζαννετάκη και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Όπως δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και το Ίδρυμα «G.T.I Foundation &Hellas», τα οποίο και προσέφερε 200.000 ευρώ, προκειμένου να κατασκευαστούν 19 προκατασκευασμένα σπιτάκια, όπου διέμεναν οι ηλικιωμένοι όλα αυτά τα χρόνια.
Εν κατακλείδι, είναι καλό να εγκαινιάζονται μετά μουσικής και πλούσιου μπουφέ τα κτίρια που έχουν σημαντική χρησιμότητα, ωστόσο, δεν θα πρέπει να λησμονούμε όλους όσοι βοήθησαν, συνεισέφεραν έστω και ένα πετραδάκι για μια τέτοια σημαντική προσπάθεια.
Και πίσω από τα ταρατατζούμ και τον φανφαρονισμό, υπάρχουν πιο σπουδαία και ουσιώδη πράγματα…
πηγή: http://www.kefaloniatimes.gr