Κυριακή
28
Φεβρουάριος
TOP

Η Ελλάδα μπήκε και επίσημα στην εποχή του 5G

Στην εποχή του 5G οδεύει και τυπικά από χθες η Ελλάδα, με την υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης χορήγησης για τη χρήση φάσματος, με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς. Με τις χθεσινές υπογραφές ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία παραχώρησης των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz.

 

Υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τη χρήση φάσματος με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάςΟι υπογραφές των σχετικών συμβάσεων έγιναν από τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, κ. Κ. Μασσέλο και τους επικεφαλής του ΟΤΕ, της Vodafone Ελλάδας και της WIND Ελλάς, κ.κ. Μ. Τσαμάζ, Χ. Μπρουμίδη και Ν. Ζαρκαλή. “Ο κύκλος της διαγωνιστικής διαδικασίας για την διάθεση φάσματος, που κλείνει σήμερα, αποτελεί το αναγκαίο πρώτο βήμα. Το ζητούμενο τώρα είναι η γρήγορη ανάπτυξη ποιοτικών 5G δικτύων, που θα καλύπτουν το δύσκολο ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας επί ίσοις όροις, αλλά και η αξιοποίηση των δικτύων όχι μόνο καταναλωτικά, αλλά και παραγωγικά”, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κ. Κ. Μασσέλος.

 

Στο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκης τόνισε: “Ο τρόπος, με τον οποίο πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός, είναι πράγματι ιδιαίτερα καινοτόμος, καθώς για πρώτη φορά δημοπρατήθηκαν ταυτόχρονα τέσσερις μπάντες συχνοτήτων μαζί. Ταυτόχρονα, δημιουργήθηκε το fund “Φαιστός”, ενώ κάποιες συχνότητες θα χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς. Σχεδιάσαμε κάτι που μπορούμε να παρουσιάζουμε σε άλλες χώρες ως βέλτιστη καλή πρακτική και τολμώ να πω ότι στην περίπτωση του 5G ηγηθήκαμε”.

 

Επενδύσεις των παρόχων

“Διαθέσαμε €123 εκατ. για το νέο φάσμα, ποσό που έχουμε ήδη καταβάλει στο σύνολο του και είναι επιπλέον των επενδύσεων ύψους €2 δισ. που έχουμε εξαγγείλει για την τετραετία. Το νέο φάσμα θα μας βοηθήσει να “ξεδιπλώσουμε” σταδιακά τις απεριόριστες δυνατότητες του δικτύου μας 5ης γενιάς. Η έλευση του 5G στην Ελλάδα αποτελεί απόδειξη ότι με ξεκάθαρη στρατηγική, βούληση για επενδύσεις και συνεργασία, μπορούμε να πετύχουμε πολλά», σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μ. Τσαμάζ.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χ. Μπρουμίδης, σχολίασε: “Η απόδοση του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη δικτύων 5G αποτελεί για την Vodafone Ελλάδας ένα ακόμα ορόσημο του μακρόπνοου επενδυτικού σχεδίου, που ήδη υλοποιούμε, με στόχο να συμβάλουμε στην ψηφιακή μετεξέλιξη της Ελλάδας. Κορυφαία προτεραιότητα είναι η ανάδειξη της χώρας σε τεχνολογικό κόμβο της περιοχής και η μεταμόρφωση της σε μία ισότιμη ψηφιακή κοινωνία, που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω”.

 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND Ελλάς, κ. Ν. Ζαρκαλής, δήλωσε: “Η WIND συμμετέχει ενεργά στο ψηφιακό μέλλον της πατρίδας μας. Η δέσμευση μας είναι να οικοδομήσουμε ένα υπερσύγχρονο δίκτυο 5G, που θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για την Ελλάδα και αξία για την ευρύτερη κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τους πελάτες μας, παρέχοντας βελτιωμένες υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας και συναρπαστικές εμπειρίες”.

 

Ο διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι, μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας που πραγματοποίησε η ΕΕΤΤ, κατακυρώθηκαν συνολικά, τα εξής τμήματα ραδιοσυχνοτήτων:

– COSMOTE: 15 τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 MHz, δύο τμήματα στη ζώνη των 700 MHz, τέσσερα τμήματα στη ζώνη των 2 GHz και δύο τμήματα στη ζώνη των 26 GHz, με συνολικό τίμημα €123.034.000.

– VODAFONE-ΠΑΝΑΦΟΝ: 14 τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 MHz, δύο τμήματα στη ζώνη των 700 Mz, τέσσερα τμήματα στη ζώνη των 2 GHz και δύο τμήματα στη ζώνη των 26 GHz, με συνολικό τίμημα €130.176.000.

– WIND: δέκα τμήματα στη ζώνη των 3400-3800 ΜΗz, δύο τμήματα στη ζώνη των 700 MHz, τέσσερα τμήματα στη ζώνη των 2 GHz και ένα τμήμα στη ζώνη των 26 GHz με συνολικό τίμημα €119.051.153.

Το κατακυρωθέν τίμημα και από τις τρεις εταιρείες που εξασφάλισε η ΕΕΤΤ για το Ελληνικό Δημόσιο, ανέρχεται συνολικά σε €372.261.153.