Πυκνώνουν οι επαφές κυβέρνησης- τραπεζών και τραπεζών- τεχνικών κλιμακίων των δανειστών για το πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, μπαίνουν ένα- ένα τα κομμάτια στο παζλ, αλλά παραμένει η διαφωνία για το όριο αξίας ακινήτου που θα επιτρέπει την υπαγωγή στη ρύθμιση, καθώς και οι προϋποθέσεις για το «κούρεμα» των δανείων.
«Δεν θα χρειαστεί νέα παράταση», εκτίμησε κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά από τη διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τις μεταμνημονιακές εκκρεμότητες κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με τις τράπεζες. Αυτό που έγινε σαφές, από τον ίδιο αξιωματούχο, είναι ότι όποιο κι αν είναι το όριο «εισόδου» στη ρύθμιση, αυτό θα αφορά στην εμπορική και όχι στην αντικειμενική αξία των ακινήτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι το «ταβάνι» δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Όσον αφορά στο δεύτερο όριο, που θα ενεργοποιεί την επιδότηση της δόσης του δανείου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αυτό θα αποφασιστεί από το οικονομικό επιτελείο, με βάση τα περιθώρια που δίνει το προβλεπόμενο κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των 16 εκκρεμοτήτων που έχουν πίσω είναι η τοποθέτηση των νέων Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία, στο πλαίσιο της «αποκομματικοποίησης» του Δημοσίου. Πρόκειται για μια διαδικασία, η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά τα χρονοδιαγράμματα εκτροχιάστηκαν, όπως επεσήμανε η Κομισιόν στην πρώτη μεταμνημονιακή Έκθεση αξιολόγησης.
Αρμόδια κυβερνητική αξιωματούχος δεν θέλησε να απαντήσει στο εάν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε θα δημοσιευθεί η 2η Έκθεση. «Είναι φορτωμένο το ΑΣΕΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι οι τοποθετήσεις των Γ.Γ. θα είναι σε εκκρεμότητα. Σε ερώτηση για το εάν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα στις επικείμενες συναντήσεις με τους ξένους τεχνοκράτες, η ίδια απάντησε ότι «έχουμε καλύψει τα 5 από 6 που είχαμε», εκτιμώντας έτσι ότι θα υπάρξει κατανόηση από τους επικεφαλής των κλιμακίων.
Πηγή: iefimerida.gr