Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Η Ευρώπη υποτίμησε τον κορωνοϊό και το πληρώνει – Τουλάχιστον 250.000 κρούσματα

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη, με επίκεντρο την Ισπανία και την Ιταλία. Ο αριθμός δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα των πραγματικών μολύνσεων.

Τουλάχιστον 250.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν επίσημα διαγνωστεί στην Ευρώπη, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά στην Ιταλία (74.386) και στην Ισπανία (56.188), σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου στις 13:00 ώρα Ελλάδας.

Με τουλάχιστον 258.068 κρούσματα, εκ των οποίων 14.640 θάνατοι, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, μπροστά από την Ασία (100.937 κρούσματα, εκ των οποίων 3.636 θάνατοι), αρχική εστία της μόλυνσης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επίσημα διαγνωστεί δεν αντανακλά ωστόσο παρά ένα κλάσμα των πραγματικών μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών κάνει τεστ μόνο σε όσους χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί παγκοσμίως

Αναλυτικότερα, τουλάχιστον 20.599 άνθρωποι έχουν άλλωστε χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο από την πανδημία, σύμφωνα πάλι με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίζεται σε επίσημες πηγές. Μέχρι χθες είχαν διαγνωστεί 447.030 κρούσματα σε 182 χώρες και εδάφη αφότου ξέσπασε η πανδημία, στα τέλη Δεκεμβρίου. Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 104.300 ασθενείς θεωρούνται πλέον αποθεραπευμένοι. Τις τελευταίες 24 ώρες, θανάτους στο έδαφός τους ανέφεραν για πρώτη φορά η Τζαμάικα, το Καμερούν, η Εσθονία και ο Νίγηρας. Τα πρώτα κρούσματα ανακοίνωσαν η Γουινέα-Μπισάου, το Λάος, το Μαλί, η Λιβύη, το Μπελίζ, η Γρενάδα και η Δομινίκα.

Η Ευρώπη μετρά πλέον 239.912 κρούσματα (13.824 θάνατοι), η Ασία 99.927 κρούσματα (3.596 θάνατοι), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 62.194 κρούσματα (854 θάνατοι), η Μέση Ανατολή 32.182 κρούσματα (2.123 θάνατοι), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 7.529 κρούσματα (124 θάνατοι), η Ωκεανία 2.656 κρούσματα (9 θάνατοι) και η Αφρική 2.631 κρούσματα (69 θάνατοι).

Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν: Συντονισμός μετά την υποεκτίμηση του κινδύνου

Σε δραματικό τόνο, εκκλήσεις για ενότητα, αγωνία για το μέλλον, και υπενθύμιση των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ, την οποία πλήττει ο κορονοϊός, ήταν επίσης η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και μπροστά σε σχεδόν άδεια έδρανα. “Ενας ιός που ήρθε από την άλλη άκρη του κόσμου άλλαξε σε λίγες μέρες τη ζωή μας, άδειασαν οι δρόμοι μας, έκλεισαν οι πόρτες μας, είδαμε πόσο εύθραυστες είναι οι ζωές μας”, είπε. “Πρέπει να αποδείξουμε ότι η ΕΕ δεν είναι μια Ενωση light, μια Ενωση μόνον για τον καλό καιρό. Κανείς δεν μπορεί μόνος του, είναι η στιγμή του συντονισμού”. Ειδικότερα μίλησε για τον συντονισμό που χρειάζεται για την προμήθεια του κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού, “τώρα”, ο οποίος μπλοκάρεται στα σύνορα και για τα μέτρα που παίρνει η Επιτροπή προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό απόθεμα εξοπλισμού . “Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν 25 κράτη μέλη. Περιμένουμε τις πρώτες παραδόσεις τις επόμενες εβδομάδες”, σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία ευρωπαϊκής ομάδας εμπειρογνωμόνων στην οποία συμμετέχει ή ίδια δύο φορές τη βδομάδα.

Η κ. φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε τη διατήρηση της Ενιαίας Αγοράς και του χώρου Σένγκεν ως “ένα ισχυρό όπλο σ αυτό τον αγώνα” που διασφαλίζει την ελεύθερη ροή αγαθών και υπηρεσιών Εκανε ειδική αναφορά στις ρυθμίσεις που έγιναν για τις διασυνοριακές καθυστερήσεις οι οποίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 15 λεπτά. Μίλησε ακόμη για τη δυνατότητα να περιθάλπονται αυτή τη στιγμή ασθενείς από διαφορετικές χώρες της ΕΕ στις χώρες που νόσησαν.

Σε φορτισμένο τόνο μίλησε για το μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας την αγωνία και την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών για τις επιχειρήσεις τους, τις καταθέσεις τους, τους γονείς τους. Ως προς τα μέτρα που ελήφθησαν αναφέρθηκε στην Επένδυση για την Απάντηση στον κορονοιό, στις αλλαγές περί κρατικών ενισχύσεων και στην ενεργοποίηση της ρήτρας εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Θυμίζουμε πως σε παραδοχή της, η φον ντερ Λάινεν, την περασμένη βδομάδα είχε παραδεχθεί ότι στην αρχή όλοι οι πολιτικοί αξιωματούχοι “υποεκτίμησαν” το εύρος του κινδύνου. Μιλώντας στη γερμανική Bild είχε δηλώσει:

“Πιστεύω ότι όλοι μας, που δεν είμαστε ειδικοί, υποεκτιμήσαμε στην αρχή τον κορονοϊό. Όμως στο μεταξύ κατέστη σαφές ότι πρόκειται για έναν ιό που θα μας απασχολεί ακόμη για καιρό”.

www.news247.gr