Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Η πολιτική… τράπουλα και το Σκοπιανό – Πολύπλευρες πιέσεις στα κόμματα

Πολύπλευρες και οριζόντες πιέσεις φαίνεται πως ασκούν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό στα ελληνικά πολιτικά κόμματα, με πολλούς αναλυτές να μιλούν πλέον ανοιχτά για παράγοντα που μπορεί να εξελιχθεί σε θρυαλλίδα σημαντικών πολιτικών διεργασιών την επόμενη περίοδο. Όπως σημειώνουν μάλιστα χαρακτηριστικά, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις τόσο το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αναδιανομή της “πολιτικής τράπουλας”, με τα διάφορα σενάρια ήδη να δίνουν και να παίρνουν.

Στον μεν ΣΥΡΙΖΑ, και παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας, διακηρύσσει τη βούληση του να επιδιώξει λύση στο πρόβλημα, τόσο οι δημοσκοπήσεις που καταγράφουν κοινωνικές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο της χρήσης του όρου “Μακεδονία”, όσο και τα συλλαλητήρια προκαλούν σοβαρό πονοκέφαλο στο Μαξίμου. Την ίδια στιγμή, οι “κορώνες” από βουλευτές του κυβερνητικού συνεταίρου δοκιμάζουν τα όρια της συνοχής της συγκυβέρνησης και δημιουργούν ποικίλες συζητήσεις για την επόμενη μέρα, μεταξύ αυτών και σενάρια για νέες κυβερνητικές πλειοψηφίες ή ακόμη και άλλες μετεκλογικές συμμαχίες. Από την άλλη, η δεξιά στροφή της ΝΔ, μετά τα συλλαλητήρια και τις φήμες για διεργασίες δημιουργίας νέου κόμματος στα δεξιά της, ασκεί από τη μία πίεση στους ΑΝΕΛ, και από την άλλη αφήνει ανοιχτό το χώρο του Κέντρου για το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εμφανίζεται πολύ πιο διαλλακτικό, παρά τις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό του.

Σημειώνεται ότι την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα αναμένονται σημαντικές συναντήσεις για το Σκοπιανό, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επισκέπτεται Αθήνα και Σκόπια. Σε δηλώσεις του, μάλιστα, στην “Καθημερινή της Κυριακής” έκανε λόγο για δυναμική λύσης που δεν πρέπει να χαθεί, ενώ καλεί και τις δύο πλευρές σε ρεαλισμό και συμβιβασμούς.

Το παράδοξο του ΣΥΡΙΖΑ και τα (α)πιθανα σενάρια

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι είναι έτοιμο να προχωρήσει τις συζητήσεις για το Σκοπιανό στο επόμενο στάδιο, παρά τις αντιδράσεις, τις οποίες αξιολογεί προς το παρόν ως ελεγχόμενες. Πολλά ωστόσο θα κριθούν από την απήχηση που θα έχει το κάλεσμα για δεύτερο συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία”. Εν τω μεταξύ, κυβερνητικά στελέχη σπεύδουν να υποβαθμίσουν τη διαφορετική στάση που τηρεί ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ στο θέμα, διατυπώνοντας πολλές φορές ρητορικές ακροβασίες και αντιφατικές τοποθετήσεις. Όπως για παράδειγμα, ότι ο κυβερνητικός συνεταίρος μπορεί να διατυπώνει τη διαφορετική άποψή του ως αρχηγός ενός άλλου κόμματος, αλλά όχι ως μέλος της κυβέρνησης. Ή να αναγνωρίζουν στον κυβερνητικό εταίρο το δικαίωμα για διαφορετική άποψη αλλά όχι στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με την ΠΓΔΜ, δεν απαιτείται απόλυτη αλλά απλή πλειοψηφία για να περάσει αυτή από τη Βουλή. Αυτό δεν αναιρεί, βεβαίως, την κυβερνητική βούληση για ευρεία στήριξη, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες δείχνει ιδιαίτερα δύσκολη. Στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πάντως ότι ήδη μελετούν πιθανά σενάρια για το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εταίρος να μην στηρίξει μια πιθανή λύση. Μιλώντας στην “Καθημερινή της Κυριακής”, κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση “να συνεχίσει τη θητεία της ακόμη και με 150”, υπονοώντας έτσι ότι στο τραπέζι έχουν πέσει και σενάρια για συμπλήρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές που θα αποστασιοποιηθούν από τους ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων. Τροφή για ένα άλλο σενάριο έδωσε και το πρωτοσέλλιδο της “Κυριακάτικης Αυγής” με τίτλο “Προοδευτικό ρεύμα για την εύρεση λύσης” και υπότιτλο “Τα βήματα προσέγγισης, η στάση των πολιτικών δυνάμεων, τα αγκάθια του αλυτρωτισμού και της πατριδοκαπηλείας”. Στο σενάριο αυτό, το “φλερτ” του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά αναζωπυρώνεται με αφορμή το Σκοπιανό και στη βάση της επαναφοράς από το κυβερνών κόμμα του διπόλου “πρόοδος-συντήρηση”, αυτή τη φορά στα εθνικά θέματα.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, η οποία προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση: “Γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως ενδεχομένως το σύνολο του πολιτικού συστήματος”. Στη βάση αυτής της εκτίμησης, το Μαξίμου έσπευσε σε μια άλλοτε μεγαλύτερη ή άλλοτε μικρότερη “εργαλειοποίηση” του Σκοπιανού, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη ΝΔ, που έδειχνε να αμφιταλαντεύεται, μέχρι πρότινος, σε διαφορετικές γραμμές. Ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” παραμένει πάντως το ενδεχόμενο μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων, κάτι που αναμένεται να φανεί στις 4 Φεβρουαρίου.

Η δεξιά στροφή της ΝΔ, το Κίνημα Αλλαγής και ο χώρος του Κέντρου

Μετά από μια σειρά αμφιταλαντεύσεων και υπό την πίεση των εκτιμήσεων που ήθελαν σοβαρές ρωγμές προς τα δεξιά μετά τα συλλαλητήρια, ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να υιοθετήσει τη σκληρή στάση στο Σκοπιανό. Στελέχη της Πειραιώς χαρακτήριζαν την τελική στάση Μητσοτάκη ως μονόδρομο, καθώς -όπως έλεγαν- μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε ο πρόεδρος του κόμματος να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το εθνικό ζήτημα. Παράλληλα, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, με την στροφή προς τα δεξιά, συσπειρώνει την παράταξη μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες διαρροών.

Την ίδια στιγμή, στην Πειραιώς εκτιμούν πως ένα σημαντικό ποσοστό που μπορεί να φτάνει ακόμη και το 16% βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ και μέχρι στιγμής κατευθυνόταν προς άλλους σχηματισμούς. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το εθνικό θέμα αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ανακτηθεί ή να διεμβολιστεί αυτό το ποσοστό, στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας όσο το δυνατόν ευρύτερης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι βεβαίως ότι η στροφή προς τα Δεξιά αφήνει ανοιχτό τον χώρο του Κέντρου, κάτι που φαίνεται ότι αντελήφθη από την πρώτη στιγμή η Φώφη Γεννηματά και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο τηρεί εμφανώς διακριτή στάση από εκείνη της ΝΔ. Η κ. Γεννηματά έφτασε μάλιστα να κατηγορήσει για “ακροδεξιά στροφή” τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς ωστόσο να μειώνει τις επιθέσεις της απέναντι σε αυτό που αποκαλεί διγλωσσία ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

πηγή:thetoc.gr