Ύφεση της τάξης του 10,8% αναμένει για το 2020 το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, εκτιμώντας ότι η γενικότερη οικονομική κατάσταση θα σημειώσει βελτίωση από το γ’ τρίμηνο του 2021 και μετά.
Όπως αναφέρεται στο δελτίο, ο αυξημένος αριθμός των θανάτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στις ζωές των ατόμων, ενώ τα περιοριστικά μέτρα εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν σε πιο εστιασμένη μορφή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η μετάδοση του κορονοϊού συνεχίζεται σταθερά.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, τα βασικά σημεία της ανάλυσης είναι τα εξής:
- Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 15,2% το β’ τρίμηνο του 2020, μετά την πτώση κατά 0,5% του α’ τριμήνου.
- Το γ’ τρίμηνο του 2020 ο κύκλος εργασιών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκε κατά 15,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
- Ο αριθμός των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία ανεστάλη τον Μάρτιο, ανήλθε στις 205.980.
- Ο όγκος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αγγίζει τα 234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 106 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές προς το Δημόσιο, τα 92 δισ. ευρώ προς τράπεζες και ιδρύματα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και τα 36 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι προβλέψεις
Το βασικό σενάριο που παραθέτει το δελτίο, προβλέπει ότι μετά από μια σύντομη βελτίωση το γ’ τρίμηνο του 2020, η ιδιωτική δαπάνη θα μειωθεί το δ’ τρίμηνο σε απόλυτη αναλογία με το β’ τρίμηνο.Αναφορικά με τα μέτρα αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων και το lockdown, εκτιμάται ότι θα αρθούν σταδιακά το α’ εξάμηνο του 2021, ενώ η γενικότερη οικονομική κατάσταση θα σημειώσει βελτίωση από το γ’ τρίμηνο του 2021 και έπειτα.
Με το τέλος των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας θα αρθούν και τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα το β’ τρίμηνο του 2021.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, προβλέπεται ύφεση της τάξης του 10,8% το 2020.