Διατηρώντας την αγωνία τους για τις οξύτητες, οι παραγωγοί συνεχίζουν τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου. Δάκος και γλοιοσπόριο καταπονούν ακόμη τις ελιές, οι οποίες φέτος είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετές αντιξοότητες, αλλά και τον άσχημο καιρό. «Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως αρχικά θεωρούσαμε. Όσο μπαίνουν κι άλλες γεωγραφικές ζώνες στα κεντρικά και ηπειρωτικά της Μεσσηνίας στη συγκομιδή, διαπιστώνουμε ότι τα πρώτα δείγματα είναι αρνητικά, καθώς έχουμε ποσότητα αλλά δεν έχουμε ποιότητα, γιατί οι οξύτητες είναι πάνω από 1», παρατήρησε ο αναπληρωτής γεν. διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος. Ακόμη και με το ενδεχόμενο της καλύτερης εικόνας σε ό,τι αφορά τις οξύτητες όσο προχωρά η διαδικασία, σε σύγκριση με τις πρώτες παραλαβές, θα είναι δύσκολο η εξομάλυνση αυτή να αντισταθμίσει τη ζημιά που υπάρχει. Αντίστοιχη παραμένει η εικόνα και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου οι παραγωγοί αναμένουν το επόμενο διάστημα να δουν σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ηρακλείου, Ανδρέα Στρατάκη.
Μικρά, σίγουρα βήματα και από τους μεγάλους «παίκτες»
Με τα περισσότερα λάδια να κινούνται στα όρια του έξτρα παρθένου, συνεχίζει δειλά-δειλά τη συγκομιδή και η Λακωνία, όπου οι παραγωγοί περιμένουν τη βροχή για να ξεκινήσουν πιο συστηματικά, σύμφωνα με τον παραγωγό και ελαιοτριβέα, Δημήτρη Πολυμενάκο. «Η Λακωνία είχε ένα προβάδισμα στην τιμή λόγω των ποιοτικών της χαρακτηριστικών. Άλλη χρονιά μπορούσε να φτάσει και το 90%-95% σε λάδια χαμηλής οξύτητας, ενώ τώρα περιμένουμε να προχωρήσει η διαδικασία για να δούμε πού θα διαμορφωθεί αυτό το ποσοστό φέτος» σημείωσε ο ίδιος. Τη βροχή ανέμεναν και οι παραγωγοί της Σητείας για να αρχίσουν να συγκομίζουν τον ελαιόκαρπο, όπου η ανομβρία αλλά και ο καλοκαιρινός καύσωνας, μαζί με τη μεταφορά σκόνης, έφεραν τη φετινή σοδειά στο 1/3 της κανονικής. «Τα περισσότερα ελαιουργεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη, η συγκομιδή είναι στις αρχές της, καθώς οι παραγωγοί περίμεναν τη βροχή για να ξεκινήσουν, αφού τα νερά ήταν λίγα σε πολλές περιοχές», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Σητείας, Μανώλης Μαυροματάκης. Με τη συγκομιδή των λαδοελιών να έχει σχεδόν τελειώσει στη Χαλκιδική, αυξημένες οξύτητες παρατηρούν και εκεί οι παραγωγοί, ενώ η μείωση των ποσοτήτων εκτιμάται στο 80% μίας κανονικής σοδειάς. «Τα λάδια που έρχονται από περιοχές από βρώσιμες ποικιλίες που ελαιοποιήθηκαν είναι 0,2-0,4 οξύτητας, ωστόσο στις περιοχές με τις λαδοελιές το λάδι βγαίνει σε υψηλές οξύτητες» σημείωσε ο γεωπόνος της Ένωσης Χαλκιδικής, Εμμανουήλ Γρίβας.
Συγκρατημένες παραμένουν οι τιμές
Στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας παραμένουν οι τιμές που ανακοίνωσε η ΕΑΣ Μεσσηνίας, στα 2,90 ευρώ/κιλό για το φετινό έξτρα παρθένο οξύτητας έως 5/10, ενώ για κάθε δέκατο που προστίθεται η τιμή κατεβαίνει κατά δέκα λεπτά έως την οξύτητα 0,8, που τιμολογείται στα 2,60 ευρώ/κιλό. «Αυτήν τη στιγμή, σαν πρώτη προτεραιότητα παίρνουμε το έξτρα παρθένο, ενώ αναμένουμε να δούμε και τις εξελίξεις για να ανακοινώσουμε τιμές και για τις υπόλοιπες κατηγορίες», εξήγησε ο Γ. Πάζιος, σημειώνοντας ότι με τα τωρινά δεδομένα της αγοράς, τα λάδια με οξύτητες από 0,9 αλλά και πάνω από 1 βαθμό κινούνται από 1,80 έως και 2 ευρώ.
Στα 2,75 ευρώ/κιλό αγοράζεται το έξτρα παρθένο έως 3 γραμμών από την Ένωση Ηρακλείου, με βάση την τιμή που ανακοίνωσε μες στην εβδομάδα, ενώ η τιμή αυτή προσαυξάνεται κατά 5 λεπτά για τους παραγωγούς οι οποίοι ενεργοποίησαν την Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης μέσω της Ένωσης. «Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος μίας σειράς παροχών που έχουμε αποφασίσει, βοηθώντας και τους παραγωγούς, αλλά θέλοντας να δείξουμε με αυτόν τον τρόπο ότι οι οργανώσεις από τη μία πρέπει να στηριχτούν και από την άλλη να στηρίξουν», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης, Ανδρέας Στρατάκης. Η τιμή αυτή αναφέρεται και στο φρέσκο λάδι αλλά και στους 50 περίπου τόνους περσινής εσοδείας που συγκέντρωσε τις προηγούμενες ημέρες η Ένωση. «Έχουμε ανακοινώσει ότι εάν κάποιο λάδι συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις ενός καλού λαδιού, όχι μόνο την οξύτητα, αλλά συνολικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, τότε εκεί η τιμή είναι συζητήσιμη», συμπλήρωσε ο κ. Στρατάκης, συμβουλεύοντας τους παραγωγούς που έχουν πραγματικά εξαιρετική ποιότητα να διαπραγματευτούν την τιμή.
«Ως προς τις τιμές δεν έχουμε ακόμα καθαρή εικόνα καθώς δεν έχουμε ακόμα τις απαραίτητες ποσότητες» σημείωσε ο Δ. Πολυμενάκος, προσθέτοντας ότι «αυτήν τη στιγμή δεν τολμάει κανείς να πουλήσει ένα βυτίο 6-8 γραμμών σε μία πολύ χαμηλή τιμή» ωστόσο, όπως παρατήρησε, τα καλά λάδια θα έχουν αντίστοιχα καλή ζήτηση.
Αντιδρούν οι παραγωγοί για τις ελλιπείς δακοκτονίες
Με τους παραγωγούς να έρχονται αντιμέτωποι με χαμηλές τιμές συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, ενώ ήδη έχουν επιβαρυνθεί με αυξημένο καλλιεργητικό κόστος από τις δακοκτονίες, που πολλές φορές αναγκάστηκαν οι ίδιοι να κάνουν, δεν είναι λίγες οι περιοχές της χώρας όπου αποδίδουν μέρος της ευθύνης των φετινών καταστροφών στη μη έγκαιρη επέμβαση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Στην περιοχή της Μεσσηνίας εκφράζονται έντονες διαμαρτυρίες, με πολλούς παραγωγούς να αρνούνται να καταβάλουν την εισφορά 2% επί της παραγωγής που παρακρατείται κάθε χρόνο για τη δακοκτονία της επόμενης χρονιάς.
Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός ΑΑΤ, Σταύρος Αραχωβίτης, με στελέχη συνεταιρισμών της Μεσσηνίας, μετά από πρωτοβουλία της βουλευτού Παναγιώτας Κοζομπόλη, ενημερώθηκε για το ζήτημα, αλλά και για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραγωγοί της περιοχής στην αδυναμία εξεύρεσης εργατικών χεριών για τη διαδικασία της συγκομιδής. «Στη συνάντηση, ο υπουργός παρουσίασε αυτά τα φαινόμενα ως απότοκο της κλιματικής αλλαγής, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει έγκαιρη πρόβλεψη, ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα του χρόνου ως προς τις διαδικασίες δακοκτονίας», ανέφερε ο κ. Πάζιος.
πηγή: www.ypaithros.gr