Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Κίνδυνο «φούσκας» στις αγορές βλέπει το ΔΝΤ – Πώς θα αποφευχθεί νέα κρίση

Υπερβολική… φόρα έχουν πάρει οι επενδυτές στα χρηματιστήρια, μετά την ανακάλυψη των εμβολίων για τον κορωνοϊό, και έχουν ήδη οδηγήσει τις αποτιμήσεις στα όρια της «φούσκας», με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διόρθωσης που θα προκαλέσει κραδασμoύς στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα απειλήσει να μετατρέψει την οικονομική κρίση της πανδημίας σε χρηματοπιστωτική κρίση, όπως προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην αναθεωρημένη έκθεσή του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «τραβηγμένες» τις αποτιμήσεις που διαμορφώνονται τώρα στις αγορές και συνιστά σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες να κάνουν πολύ προσεκτικούς χειρισμούς στην πορεία απόσυρσης των μέτρων στήριξης, ώστε να αποφευχθεί μια διαταραχή στις αγορές.

Όπως αναφέρει το Ταμείο,

  • Η έγκριση και η κυκλοφορία των εμβολίων έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για παγκόσμια ανάκαμψη και έχουν αυξήσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων ρίσκου (σ.σ.: μετοχές κ.α.), παρά την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 και τις επίμονες αβεβαιότητες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.
  • Έως ότου τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα, το ράλι της αγοράς και η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθούν να βασίζονται στη συνεχή στήριξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής. Η άνιση κατανομή των εμβολίων κινδυνεύει να επιδεινώσει τα χρηματοοικονομικά τρωτά σημεία, ιδίως για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
  • Η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των ροών επενδυτικών κεφαλαίων παρέχει καλύτερες επιλογές χρηματοδότησης για τις αναδυόμενες οικονομίες, που αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους το 2021.
  • Τα μέτρα πολιτικής έχει μετριάσει τις πιέσεις ρευστότητας μέχρι στιγμής, αλλά οι πιέσεις φερεγγυότητας ενδέχεται να επανεμφανιστούν στο εγγύς μέλλον, ιδίως σε πιο επικίνδυνα τμήματα των πιστωτικών αγορών και των τομέων που πλήττονται σκληρά από την πανδημία.
  • Οι προκλήσεις για την κερδοφορία στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων ενδέχεται να επηρεάσουν την ικανότητα και την προθυμία των τραπεζών να δανείσουν στο μέλλον.
  • Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη έως εδραιωθεί μια βιώσιμη ανάκαμψη, καθώς μια πτώση των αγορών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επούλωση της παγκόσμιας οικονομίας.
  • Ωστόσο, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν στη διατήρηση ενός διχτυού προστασίας από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες και με μια αίσθηση εφησυχασμού να διαπερνά τις αγορές, καθώς οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων αυξάνονται συνεχώς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι για τους κινδύνους διόρθωσης της αγοράς.
  • Δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει διευκολυντική τα επόμενα έτη, οι κυβερνήσεις θα πρέπε να περιορίσουν τα αυξανόμενα τρωτά σημεία των οικονομιών, για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για την ανάτπυξη μεσοπρόθεσμα.

Όπως τονίζει το Ταμείο, η συνεχής στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας με μέτρα πολιτικής παραμένει απαραίτητη έως ότου πραγματοποιηθεί βιώσιμη ανάκαμψη και αποφευχθούν οι απειλές από την πανδημία για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να επιδιώξει πολυμερή συνεργασία στην ανάπτυξη και δίκαιη διανομή εμβολίων σε όλο τον κόσμο, ώστε να εξασφαλιστεί η ομοιόμορφη οικονομική ανάκαμψη.

Μέχρι να γίνουν ευρέως διαθέσιμα τα εμβόλια, θα πρέπει να διατηρηθεί η οικονομική στήριξη με ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει επίσης να έχουν επίγνωση των κινδύνων διόρθωσης της αγοράς, σε περίπτωση που οι επενδυτές επανεκτιμήσουν ξαφνικά τις οικονομικές προοπτικές. Μια απότομη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών, που είναι σήμερα πολύ διευκολυντικές, για παράδειγμα με μια μεγάλη αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων, θα μπορούσε να είναι ολέθρια για τις αγορές και να έχει αλληλεπίδραση με τα τρωτά σημεία των οικονομιών.

sofokleousin.gr