Κυριακή
29
Δεκέμβριος
TOP

Κατά 13,6% αυξήθηκαν τα τουριστικά έσοδα στο επτάμηνο του 2019

Σημαντικός πυλώνας για την ελληνική οικονομία αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο τουρισμός, με τις τουριστικές εισπράξεις να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά τούς πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους. Ετσι, αύξηση των τουριστικών εσόδων στα 9,15 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, με άνοδο της τάξεως του 13,6% σε ετήσια βάση, καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος. Τον Ιούλιο, τα έσοδα από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ενισχύθηκαν στα 3,64 δισ. ευρώ, από 3,28 δισ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΤτΕ, τον Ιούλιο του 2019 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 34 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο του ίδιου μήνα του 2018.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των ελλειμμάτων του ισοζυγίου αγαθών και των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Οσον αφορά το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών, αυτό αυξήθηκε κατά 184 εκατ. ευρώ, καθώς σε τρέχουσες τιμές η άνοδος των εισαγωγών υπερέβη εκείνη των εξαγωγών και στις δύο περιπτώσεις των καυσίμων και των αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 8,5% και 5,7% αντίστοιχα.

Αντίθετα, η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 281 εκατ. ευρώ οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Το ισοζύγιο μεταφορών σημείωσε μικρή βελτίωση, οφειλόμενη αποκλειστικά στην αύξηση των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκε. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 2,4% και 11,1% αντίστοιχα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων αυξήθηκε κυρίως λόγω των αυξημένων πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και δευτερευόντως λόγω των μειωμένων εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, που περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής.

Τέλος, μικρή επιδείνωση σημείωσε το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων, που οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης. Σημειώνεται, τέλος, ότι την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2019 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε κατά 725 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018 και διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ.

kathimerini.gr