Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Κοζομπόλη: “Το κοινωνικό μέρισμα και η υποκρισία της αντιπολίτευσης”

Ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 ζήτησε την εντολή να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας ήδη υπογράψει μια επώδυνη συμφωνία, μια δανειακή σύμβαση που προέβλεπε συγκεκριμένη δημοσιονομική πολιτική.

Η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές, τηρώντας το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που επέβαλε η συμφωνία, άσκησε πολιτικές με σκοπό την ανόρθωση της χώρας και με το βλέμμα στραμμένο στους αδύναμους συμπολίτες μας. Έτσι από την πρώτη στιγμή εξοικονόμησε κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επαναθεμελίωσε το κοινωνικό κράτος που είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει, με νέους όρους, με διαφάνεια, χωρίς πελατειακές εξαρτήσεις και χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος. Προστάτευσε την πρώτη κατοικία και στήριξε το εθνικό σύστημα υγείας, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Οι οικονομικοί στόχοι ενός εκάστου έτους, της τριετούς δανειακής σύμβασης, ήταν σαφώς καθορισμένοι από τη συμφωνία με τους δανειστές και η παράβασή τους σήμαινε κυρώσεις για τη χώρα μας. Να θυμίσω ότι σχεδόν σύμπασα η αντιπολίτευση, που τώρα κάνει λόγο για υπερφορολόγηση, ψήφισε την δανειακή συμφωνία, χωρίς να την έχει αμφισβητήσει μέχρι σήμερα.

Καθορισμένος ήταν και ο τρόπος που θα επιτυγχάνονταν οι στόχοι που είχαν τεθεί, ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο θα συγκεντρώνονταν συγκεκριμένα έσοδα. Συγκεκριμένα ποσά από την φορολογία ακινήτων, συγκεκριμένα από την φορολογία εισοδήματος, από την έμμεση φορολογία κ.ά. Όσο κι αν προσπάθησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί,  να πείσουν τους δανειστές για λιγότερα μέτρα, επικαλούμενοι έσοδα από άλλες πηγές π.χ. από την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν τα κατάφεραν, γιατί ποτέ στο παρελθόν η υπόσχεση, που δόθηκε από προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν τηρήθηκε.

Ωστόσο η πολιτική που ακολουθήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση είχε ως αποτέλεσμα την υπεραπόδοση της οικονομίας.

Συγκεκριμένη νομοθέτηση, συντονισμένες αναπτυξιακές δράσεις, ο εξορθολογισμός των ΕΣΠΑ και η κοινωφελής εργασία, μείωσαν την ανεργία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Οι περίπου 350.000 θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο ποσοστό αυτό, συνέβαλλαν στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, στην αύξηση της κατανάλωσης, και γενικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ομοίως στην υπεραπόδοση των εσόδων συνέβαλε   η εξισορρόπηση του ασφαλιστικού συστήματος, η πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής, με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, που κυριολεκτικά είχαν αποδιοργανωθεί και απαξιωθεί.  Μόνο από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων έχουν βεβαιωθεί 448 εκ. ευρώ, από τα οποία τα μισά έχουν ήδη εισπραχθεί 250 εκ., ενώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου έχουν εισπραχθεί 320 εκ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω προκάλεσαν την υπεραπόδοση των εσόδων του έτους 2017 και επέτρεψαν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, το οποίο ουδεμία σχέση έχει, με το μέρισμα που δόθηκε το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά. Τότε μοιράστηκε το ποσό των 450 εκ. ευρώ, ενώ το πλεόνασμα του ίδιου έτους ήταν 78 εκ. ευρώ.

Το ποσό που διανέμεται φέτος ανέρχεται στο ποσό των 1.4 δις ευρώ, η δε διανομή γίνεται με καλύτερο σχεδιασμό σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ώστε να το πάρουν εκείνοι που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Ένα μέρος του κοινωνικού μερίσματος θα είναι ένα εφ’ άπαξ ποσό, που θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο και θα δοθεί στοχευόμενα με οικονομικά, οικογενειακά και περιουσιακά κριτήρια σε περίπου 1.000.000 νοικοκυριά, δηλ. σε πάνω από 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Επιπλέον, ειδικά στους συνταξιούχους όλων των κατηγοριών θα επιστραφούν 315.000.000 ευρώ, που είναι κρατήσεις υγειονομικής περίθαλψης που είχαν υπολογισθεί στο μικτό, ακαθάριστο, ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι, χωρίς να υπολογίζονται οι μειώσεις που είχαν υποστεί από τις εφαρμογές των Μνημονίων. Με τον νόμο4387/2016 οι κρατήσεις πλέον υπολογίζονται επί του πραγματικού καταβαλλόμενου ποσού της κύριας σύνταξης, ενώ με το συγκεκριμένο μέτρο αποκαθίσταται η αδικία για τα χρόνια από το 2012 έως 2016.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο από πλευράς σπουδαιότητας, 360 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για μείωση σε όλους, των επιβαρύνσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με προτεραιότητα στην περαιτέρω μείωση των τιμολογίων των εισοδηματικά αδύναμων συμπολιτών μας. Ουσιαστικά, τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα έπρεπε να αυξηθούν από 7 έως 10% για να καλύψουν το έλλειμμα που μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και δημιουργήθηκαν ως έλλειμμα των ετών 2012, 2013 και 2014, σύνολο ελλείμματος ΥΚΩ από το κράτος προς τη ΔΕΗ 393 εκατομμύρια ευρώ. Τα έτη, 2015 και 2016, υπήρξε θετικό ισοζύγιο 33 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το έλλειμμα των 360 εκατομμυρίων ευρώ έρχεται να καλύψει σήμερα η κυβέρνηση. Επιπλέον, με την κατάργηση των κλιμακίων στις χρεώσεις της ΔΕΗ, όλοι οι καταναλωτές θα διαπιστώσουν ότι θα λάβουν μειωμένα τιμολόγια από τη ΔΕΗ και οι ΥΚΩ σταδιακά θα αποκλιμακώνονται στα επόμενα χρόνια.

Η εξασφάλιση της θετικής πορείας των οικονομικών της χώρας, που αποτελεί τον πρώτο στόχο αυτής της κυβέρνησης, θα επιτρέψει σταδιακά την  ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και τη θέσπιση μονιμότερων μέτρων που θα ανακουφίζουν την κοινωνία.

Παναγιώτα Κοζομπόλη – Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ