Σάββατο
27
Φεβρουάριος
TOP

Κορωνοϊός – Βόμβα Εξαδάκτυλου: To 40-60% όσων εισέρχονται στις ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, τα στατιστικά όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ αλλά και για το φάρμακο έναντι του ιού, μίλησαν στην “Κοινωνία Ώρα MEGA” ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, και ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, Δημήτρης Κούβελας.

Ο κ. Εξαδάκτυλος, σχολιάζοντας τη διαθεσιμότητα των ΜΕΘ, είπε πως “δεν εξαντλήθηκε η δυναμικότητα των κλινών σε ΜΕΘ που διατίθενται για Covid εντός του συστήματος. Υπάρχουν εφεδρείες εντός συστήματος, αλλά και εφεδρείες εκτός συστήματος” σημείωσε.

Εξήγησε δε, πώς ο αριθμός των ΜΕΘ, μπορεί ανά πάσα ώρα να αλλάξει, καθώς υπάρχει η δυνατότητα, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες, να δίδονται σε ασθενείς για κορωνοϊό.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αναφέρθηκε σε στατιστικά σχετικά με όσους νοσηλεύονται με κορωνοϊό στις ΜΕΘ.

“Κάποιοι φαντάζονται ότι αν είχαμε πολλές χιλιάδες κρεβάτια εντατικής, θα ήταν η λύση του προβλήματος. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γεμίζουν τα κρεβάτια της εντατικής, γιατί οι ασθενείς που εισέρχονται στην εντατική για Covid, σε ένα ποσοστό 40-60%, δεν τα καταφέρνουν. Γι’ αυτό προσπαθούμε να μην φτάνουν οι ασθενείς στις ΜΕΘ. Αυτός είναι ο διεθνής μέσος όρος και σε αυτόν είμαστε κι εμείς”, υπογράμμισε.

“Μέχρι στιγμής, σε 7 μήνες, χάσαμε 449 ανθρώπους. Από τις ΜΕΘ βγήκαν 238. Το πρόβλημα της ασθένειας είναι ότι μεταδίδεται εύκολα, ύπουλα αλλά και από ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα”, πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: Πότε θα έχουμε φάρμακο

Τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια θα χρειαστεί το φάρμακο για τον κορωνοϊό, μέχρι να είναι έτοιμο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Κούβελα. Όπως, επεσήμανε ο ίδιος, μάλιστα, η μελέτη ενός φαρμάκου μπορεί να αποτύχει και την τελευταία στιγμή. “Τα φάρμα που έχουμε, σώζουν το 99%, όσων νοσήσουν”, εξήγησε, ξεχωρίζοντας μεταξύ αυτών την δεξαμεθαζόνη.

“Από αυτούς που νοσούν, ελάχιστοι φτάνουν στις ΜΕΘ και ελάχιστοι καταλήγουν. Δεν μιλάμε για πάθηση που σκοτώνει το 50% όσων προσβάλει. Σκοτώνει 2-3 στους χίλιους. Το εμβόλιο θα μας προστατέψει όλους. Δεν έχουμε μια τόσο φονική πάθηση” τόνισε. Ως εκ τούτου, είπε, ότι τα lockdown επιβάλλονται για να μην καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας.

“Εάν καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, πεθαίνουμε από κάθε αιτία. Και έμφραγμα αν πάθω, δεν θα υπάρχει κρεβάτι στο νοσοκομείο, άρα θα πεθάνω” πρόσθεσε, λέγοντας ότι στόχος είναι να μειωθεί η προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία.

www.thetoc.gr