Το πρώτο ελληνικό, ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (rapid antigen test), ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέροντας ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική και ερευνητική κοινότητα.
Μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του Κορωναϊού SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους, κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (“patent pending”) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (“strip”) για την δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (“rapid antigen test”), που θα επιτρέψει το συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας στην τηλεόραση BEST
«Είναι μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, στις 15 Απριλίου είχαμε ανακοινώσει την εμβληματική δράση για την επιδημιολογική μελέτη του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Μετά από 7 μήνες που συνδέσαμε 10 φορείς, 4 Πανεπιστήμια και 6 ερευνητικά κέντρα είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να υπάρχει ένα ελληνικό τεστ ως εργαλείο εξόδου από τη πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση, ένα τεστ που μπορεί μέσα αξιόπιστα να ενημερώνει τους εξεταζόμενους αλλά και τις αρχές για το εάν κάποιος ΄ή κάποια είναι φορέας ή όχι. Στην πραγματικότητα η Ελλάδα προστίθεται στις χώρες – που δεν είναι και πολλές – που έχουν αναπτύξει ένα τέτοιο τεστ».
Ο κ. Δήμας σημείωσε πως βρισκόμαστε ήδη στη φάση αναζήτησης της εταιρείας που θα αναλάβει τη φάση μαζικής παραγωγής και παράλληλα αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα… «δεν πρέπει να μας καθησυχάσει η πτωτική πορεία του ιικού φορτίου, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί»