Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Κορωνοϊός: Η ερμηνεία Μόσιαλου για την «αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά» του ιού – Γιατί τώρα χτυπά τους νέους

Γιατί ενώ τα κρούσματα του νέου κοροναϊού αυξάνονται καθημερινά με ραγδαίο ρυθμό, οι θάνατοι δεν ακολουθούν την ίδια πορεία εξηγεί ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος σε νέα του ανάρτηση.

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος έδωσε τη δική του εξήγηση, επισημαίνοντας πως σε καμιά περίπτωση δεν έχει εξασθενήσει ο κοροναϊός.

Απλώς ο κοροναϊός «επιτίθεται» πλέον κυρίως σε νέους ανθρώπους οι οποίοι μάλιστα δεν εμφανίζουν πολύ συχνά καν συμπτώματα.

Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες λαμβάνουν πλέον τις προφυλάξεις του και έτσι προστατεύονται από τον κοροναϊό.

Αν όμως τα κρούσματα αυξηθούν πάρα πολύ ίσως υπάρξει πρόβλημα, σημειώνει και επαναλαμβάνει ότι «είναι αναγκαίο να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να φοράμε μάσκες ειδικά σε κλειστούς χώρους όπου είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης».

Δείτε την ανάρτησή του στο Facebook:

«Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε πρόσφατα στην Ισπανία. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αυστραλία και σε άλλες χώρες. Αλλά ο αριθμός των θανάτων παραμένει μικρός. Γιατί συμβαίνει αυτό; Έχει μήπως εξασθενήσει ο ιός και έγινε λιγότερο επιθετικός;

Όχι. Η ποιοτική ανάλυση της σύνθεσης των κρουσμάτων δείχνει ότι πλέον τα περισσότερα κρούσματα είναι νέοι άνθρωποι που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι ασυμπτωματικοί η περνάνε τη νόσο με ήπια συμπτώματα και δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν. Οι ηλικιωμένοι και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προσέχουν και οι περισσότεροι ακολουθούν τις οδηγίες των οργανισμών δημόσιας υγείας. 

Πριν από λίγες εβδομάδες Ιταλοί γιατροί ισχυρίστηκαν ότι εξασθένησε ο ιός γιατί πλέον βλέπουν πιο ήπια περιστατικά στα νοσοκομεία τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, την περίοδο της μεγάλης έντασης της πανδημίας στη βόρεια Ιταλία, τα νοσοκομεία είχαν κατακλυστεί από βαριές περιπτώσεις. Το 99% των κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ είχαν διατεθεί για την νοσηλεία κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων και όσων έπασχαν από κορωνοιό και ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες.

Με την εφαρμογή του lockdown και την τήρηση των οδηγιών κάμφθηκε το αρχικό κύμα της πανδημίας και σταμάτησε η διασπορά της νόσου στους οίκους ευγηρίας και στα νοσοκομεία. Έτσι το Μάιο και τον Ιούνιο στα νοσοκομεία άλλαξε και η σύνθεση των περιστατικών που αντιμετώπιζαν. Δεν είχαν πλέον πολλούς ηλικιωμένους και είχαν περισσότερα περιστατικά με μέτρια η ήπια συμπτώματα και λιγότερες επιπλοκές. Επειδή οι ηλικιωμένοι προσέχουν μειώθηκε και ο μέσος όρος της ηλικίας όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Επομένως μήπως δεν πρέπει πλέον να ανησυχούμε γιατί οι ηλικιωμένοι προστατεύονται περισσότερο;

Ισχύει αυτό ως ένα βαθμό αλλά θα εξαρτηθεί από τη διασπορά της νόσου τις επόμενες εβδομάδες. Θα εξαρτηθεί επίσης από την ποιοτική σύνθεση των νέων κρουσμάτων.

Αν είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν συγκατοικούν με ηλικιωμένους η δεν έχουν γονείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες τότε το πρόβλημα θα είναι πολύ μικρό. Αν όμως υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τότε είναι λογικό να αναμένουμε μεγαλύτερη διασπορά και στις ευπαθείς ομάδες γιατί μερικοί νέοι άνθρωποι θα μεταφέρουν τη νόσο στους ηλικιωμένους συγγενείς τους, αν συγκατοικούν μαζί τους.

Για αυτό είναι αναγκαίο να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να φοράμε μάσκες ειδικά σε κλειστούς χώρους όπου είναι πιο δύσκολο να τηρήσουμε τα μέτρα της φυσικής απόστασης. Λίγος ορθολογισμός χρειάζεται μέχρι να έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία». 

www.in.gr