Για «ενδεχόμενη άρση κάποιων μέτρων τα Χριστούγεννα» κάνει λόγο ο Νίκος Σύψας – «Μετά τα Χριστούγεννα το τρίτο κύμα» υπογραμμίζει η Παγώνη – 1.004 ασθενείς έχουν καταλήξει τον Νοέμβριο!
Τα Χριστούγεννα και οι εορταστικές ημέρες βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ υγειονομικών και πολιτικών αρχών. Το μεγάλο ερώτημα που θα κρίνει και το ποια μέτρα θα ισχύουν την εορταστική περίοδο είναι το πότε θα ξεκινήσει η άρση των ισχύοντων μέτρων. Σε αυτό που συνομολογούν, πάντως, όλοι οι ειδικοί είναι στο ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύψας: «Ίσως προλάβουμε οριακά κάποια άρση μέτρων τα Χριστούγεννα»
Toν παράγοντα που θα κρίνει την άρση των μέτρων προσδιόρισε ο ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών με μέλος της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, Νικόλαος Σύψας, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.
Ο κ. Σύψας τόνισε ότι οι ημερομηνίες για να ανοίξει η οικονομία τα Χριστούγεννα είναι οριακές, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να ξεχάσουμε την πιθανότητα για άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, στόχος είναι να έχουμε καλά Χριστούγεννα το 2021 με ένα καλό επίπεδο εμβολιασμού έως το επόμενο Φθινόπωρο.
Ο κ. Σύψας τόνισε ότι πρέπει να ξεχάσουμε οριστικά την άρση μέτρων στις 30 Νοεμβρίου. «Μιλάμε για Δεκέμβριο πια. Πόσο θα πλησιάσουμε τις γιορτές είναι άγνωστο. Είναι οριακά όμως τα νούμερα και οι ημερομηνίες για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομικής δραστηριότητας. Και αυτό είναι το καλό σενάριο, αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι υπάρχει και ένα κακό. Η πανδημία είναι απρόβλεπτη. Μπορεί να έρθουν και χειρότερα».
Όσο για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα της πανδημίας ο ίδιος είπε πως το «πάθημα που είχαμε τον Οκτώβριο θα μας γίνει μάθημα για τα επόμενα βήματα. Μέχρι και την άνοιξη αυτή η κατάσταση του μερικού ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας θα συνοδεύεται με νέα μέτρα όταν κρίνεται απαραίτητο. Θα πάμε σε αυτό που λέγεται κυλιόμενα lockdown σύμφωνα με την προσωπική μου άποψη».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμα και στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το όποιος θα έρθει τους επόμενους μήνες. «Το εμβόλιο θα έρθει προς τα μέσα Ιανουαρίου αλλά ακόμα και αν αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε αμέσως θα κάνουμε αντισώματα μετά από ένα μήνα. Για να κάνει ανοσία ένα ικανοποιητικός αριθμός, τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, παρά την καλή διάθεση του υπουργείου και των εμπλεκομένων, θα φάμε όλο το 2020-2021. Στόχος είναι να φτάσουμε το Σεπτέμβριο του 2021 σε ένα καλό επίπεδο εμβολιασμού για να έχουμε καλά Χριστούγεννα το 2021».
Παγώνη: Μετά τα Χριστούγεννα το 3ο κύμα κορωνοϊού
Προ των πυλών βρίσκεται το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, το οποίο αναμένεται μετά τα Χριστούγεννα και ενδέχεται να είναι χειρότερο από το δεύτερο, δήλωσε η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, υπάρχει μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και από την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να υπάρξει μια σταδιακή μείωση, ωστόσο απέχουμε πολύ από τον στόχο των 500 κρουσμάτων ημερησίως. «Θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει μια εβδομάδα παράταση σίγουρα. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω. Ωστόσο, σημείωσε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που θα επιτρέψει ενδεχομένως τις μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα. «Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500 κρούσματα», επισήμανε η ίδια.
Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, 18-20 ετών.
Σχετικά με τις ΜΕΘ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο κόκκινο και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια.
Γιαμαρέλλου: Από τον αριθμό των κρουσμάτων θα εξαρτηθεί η διάρκεια του lockdown
Από τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο MEGA, η καθηγήτρια Παθολογίας, Λοιμωξιολογίας, Ελένη Γιαμαρέλλου, η οποια τόνισε ότι «προς το τέλος της εβδομάδας θα φανούν τα αποτελέσματα του lockdown. Κρατάμε την αισιοδοξία μας μήπως δούμε μείωση των κρουσμάτων».
«Σκεφτείτε τον ενθουσιασμό του Έλληνα μόλις δει ότι έπεσαν τα κρούσματα. Πόσο θα χαλαρώσει. Επομένως, χαλαρώνω το lockdown, δεν σημαίνει ότι χαλαρώνω τα μέτρα» υπογράμμισε και συνέχισε, λέγοντας, ότι από τον αριθμό των κρουσμάτων θα φανεί πόσο θα διαρκέσει το lockdown.
«Θα φτάσει τις 10 Δεκέμβρη, τα μέσα Δεκέμβρη; Εξαρτάται από τους αριθμούς και τους επιδημιολόγους. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε εντάξει όμως. Θα συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα μέσα έξω, να αποφεύγουμε τους συγχρωτισμούς. Έχουμε ελπίδα να τα καταφέρουμε. Όλα θα εξαρτηθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας» είπε.
Επανέλαβε, μάλιστα, ότι για να γίνει χαλάρωση και «όχι κατάργηση» του lockdown, τα κρούσματα σε όλη τη χώρα πρέπει να είναι 500.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πιθανό το σενάριο να ισχύσουν πιο αυστηρά μέτρα στην βόρεια Ελλάδα λόγω της σφοδρότητας που πλήττεται από τον κορωνοϊό.
Σε ό,τι αφορά τον εορτασμό των Χριστουγέννων ανέφερε ότι «αν είμαστε συνεπείς θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα με την οικογένειά μας. Να μαζευτούμε με την οικογένειά μας και τους στενότερους φίλους μας».
Επιπλέον, μιλώντας για τα σχολεία, υποστήριξε ότι η μετάδοση του ιού γίνεται στην κινητοποίηση και την ανάμιξη του πληθυσμού και όχι στα σχολεία μέσω των παιδιών. Έτσι, ως προσωπική της άποψη, όπως διευκρίνισε: «Θα άνοιγα τα σχολεία, αλλά θα οργάνωνα την κινητικότητα των γονέων, αλλά και τον τρόπο που θα σχόλαγαν τα παιδιά».
Ακόμα, η κ. Γιαμαρέλλου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους νέους. «Κανείς δεν είναι 100% σίγουρος. Να μη σκέφτονται οι νέοι ότι αν κολλήσουν δεν θα πάθουν τίποτα. Προσοχή και οι νέοι. Όλοι κινδυνεύουμε. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τους ιεράρχες που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό, είπε ότι «το θέμα της μάσκας ήταν πρόβλημα εκεί. Είτε είσαι αρχιερέας είτε αρχιεπίσκοπος, κινδυνεύεις εξίσου. Όλοι να φοράμε μάσκα».