Αποφασισμένος να πάρει όσα μέτρα απαιτούνται για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο πρωθυπουργός, και αυτό αναμένεται να τονίσει σε μήνυμα του προς τους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία ακόμη τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το πρωί στο Μαξίμου με την συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια και του Σωτήρη Τσιόδρα, θα ενημερωθεί για την πορεία της νόσου που αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις αλλά και για τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να μπει φρένο στην διασπορά της πανδημίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες, υπενθυμίζοντας τους την υπεύθυνη στάση που τήρησαν την περίοδο του πρώτου κύματος του κορονοϊού. Παράλληλα θα τονίσει την ατομική ευθύνη που έχουν όλοι απέναντι στην πιστή τήρηση των μέτρων, έτσι ώστε να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να στείλει μήνυμα και προς τους νέους τους οποίους αρχίζει να χτυπά ο κορονοϊός καλώντας τους να συμβάλουν και εκείνοι από την πλευρά τους στην προστασία της δημόσιας υγείας. Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν καμία έκπτωση στην τήρηση των κανόνων και λαμβάνουν συνεχώς μέτρα με στόχο να σταματήσουν την έξαρση του κορονοϊού.
Ιδιαιτέρως κρίσιμο εκτιμούν οι λοιμωξιολόγοι πως είναι το επόμενο δεκαπενθήμερο για την πορεία της νόσου στην χώρα μας. Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων τους ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς στην περίπτωση που η εικόνα αυτή εξακολουθήσει να υπάρχει τότε η κατάσταση δύσκολα θα μπορέσει να ελεγχθεί.
“Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση. Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Θέλει εγρήγορση, θέλει προσοχή από όλους μας” δήλωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Παρά το γεγονός ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 469 κρούσματα το σύστημα υγείας δεν έχει πιεστεί ιδιαίτερα και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο όπως τονίζουν οι ειδικοί, ωστόσο η εικόνα αυτή μπορεί να ανατραπεί μέσα σε λίγες ημέρες αν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να είναι υψηλός.
Στο τραπέζι μέτρα για νυχτερινά κέντρα και Beach bar
Ο συγχρωτισμός που επικρατεί στα νυχτερινά κέντρα, στα γαμήλια γλέντια αλλά και τα beach bar είναι ο νούμερο ένας κίνδυνος για την διασπορά της νόσου. Ήδη η κυβέρνηση εκτός από την αύξηση των ελέγχων, έχει απαγορεύσει να υπάρχουν όρθιοι πελάτες, ενώ εξετάζονται νέα μέτρα όπως είναι το ωράριο, κάτι που προανήγγειλε ο Νίκος Χαρδαλιάς. “Αναλόγως του επιδημιολογικού κινδύνου, πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα με σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας”.
Η κυβέρνηση λαμβάνοντας στοχευμένα μέτρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει τα τοπικά “lockdown” προκειμένου να μην προκληθεί πανικός αλλά και να μην επιδεινωθούν ακόμη περαιτέρω οι επιπτώσεις στον τουρισμό και η οικονομία στις τοπικές κοινωνίες. Στην περίπτωση όμως που η κατάσταση χειροτερέψει τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. “Σε τοπικό επίπεδο, ό,τι μέτρο χρειαστεί να πάρουμε για να μπορέσουμε να περιορίσουμε τους πολλαπλασιαστές, τα επιδημιολογικά φορτία, σε συνεννόηση πάντα με τους ειδικούς μας,, θα μπορέσουμε να πάρουμε τα μέτρα αυτά” τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Ανησυχία για τους νέους
Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως ότι οι συγκεκριμένες ηλικίες δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας και είναι εκείνα που κυρίως συνωστίζονται στα μπαρ και τις καφετέριες. “Και εγώ αν ήμουν 17 χρόνων θα είχα μια αμφισβήτηση προς τους πάντες γύρω μου. Ο νέος αμφισβητεί πολύ εύκολα τα πράγματα. Θέλει να πατάει σε στέρεο έδαφος και είναι δύσκολο καμιά φορά να γίνει αυτό. Άρα θεωρώ ότι όντως μια ειδική επικοινωνιακή στρατηγική που αφορά τους νέους έχει νόημα” υποστήριξε ο Σωτήρης Τσιόδρας σημειώνοντας πως δεν θα πρέπει να υπάρχει τιμωρητική διάθεση προς τους νέους αλλά συμβουλευτική.
Προς αναβολή οι λιτανείες
Οι επιδημιολόγοι δεν έχουν κρύψει την αντίθεση τους για την πραγματοποίηση των λιτανειών τον δεκαπενταύγουστο, λόγω του κινδύνου του συνωστισμού που θα υπάρξει από τους πολίτες. Η κυβέρνηση που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αρχιεπισκοπή εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο κάτι που άφησε ανοιχτό ο Νίκος Χαρδαλιάς.
“Θέλω εν όψει Δεκαπενταύγουστου να κρούσω τον κώδωνα του κινδύνου. Το Πάσχα κάναμε πολύ πιο δύσκολα πράγματα, κλεισμένοι στα σπίτια, μακριά από τις εκκλησίες μας, μακριά από αγαπημένα μας πρόσωπα.
Τώρα, αυτό που ζητάμε είναι να εφαρμόσουμε όλοι τους κανόνες υγιεινής”.
Την ίδια στιγμή ο Αρχιεπίσκοπος έστελνε το δικό του μήνυμα σε κλήρο και πιστούς καλώντας τους να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα προστασίας, σημειώνοντας πως η εκκλησία θα πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
Προβληματισμός για πλοία – λιμάνια
Ιδιαίτερος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί στα λιμάνια και τα πλοία, κυρίως αυτές τις ημέρες που η κίνηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι εικόνες συνωστισμού που καταγράφονται αυτές τις ημέρες μπορούν να προκαλέσουν προκαλούν σημαντικές εστίες κινδύνου για την διασπορά της νόσου.
Η κυβέρνηση μαζί με την αύξηση της πληρότητας των πλοίων στο 80% αποφάσισε την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο ανάλογα με την πορεία της νόσου το μέτρο για την πληρότητα μπορεί να αναθεωρηθεί ανά πάσα στιγμή, καθώς υπάρχουν ήδη αρκετοί επιδημιολόγοι που αντιδρούν.
Τα νέα μέτρα
Απαγορεύεται από σήμερα, στις 7:00 το πρωί, η διέλευση από την Κακαβιά, από τις 11:00 το βράδυ έως το 7:00 το πρωί καθημερινά για να εξασφαλιστούν πιο στοχευμένοι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Αλβανία, δηλαδή από την Κακαβιά, υποχρεούται σε 7ήμερη κατ’ οίκον απομόνωση η οποία και θα ελέγχεται σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με την διεύθυνση που έχει δηλώσει στο PLF το οποίο είναι υποχρεωμένος να συμπληρώσει οποιοσδήποτε μπει στη χώρα.
Παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες ως τις 31/8/20. Το όριο αφορά τόσο στο χώρο τέλεσης του μυστηρίου όσο και στο χώρο δεξιώσεων.
Διενέργεια εντατικών ελέγχων σε εργοστάσια τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και σε συνεννόηση με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Υγείας. Στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των κανόνων αποτροπής διασποράς του Covid-19 εντάσσεται για την επίβλεψη του τομέα της βιομηχανίας τροφίμων και ο ΕΦΕΤ προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ορθών βιομηχανικών πρακτικών.
www.thetoc.gr