Τα πρωταθλήματα της Super League 2, αλλά και της Football League έχουν μπει στον “πάγο”. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσε αρνητική απάντηση για την εκκίνηση τους και κάπως έτσι έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση, η οποία επηρεάζει τις ομάδες, αλλά και τους ποδοσφαιριστές.
Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται αρκετές ζυμώσεις και διεργασίες μεταξύ των εμπλεκομένων, προκειμένου να βρεθεί λύση. Την Τετάρτη (11/11) οι Έλληνες διεθνείς, μετά το φιλικό με την Κύπρο, προχώρησαν σε κοινή δήλωση, τασσόμενοι στο πλευρό των συναδέλφων τους στη Super League 2 και στη Football League, ενώ ζήτησαν να αρχίσουν τα πρωταθλήματα με τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Παράλληλα, μία μέρα αργότερα, η Super League 2 τόνισε σε επιστολή της στην ΕΠΟ ότι εάν το πρωτάθλημα δεν αρχίσει στις 22 Νοεμβρίου, τότε καθίσταται εκ των πραγμάτων αδύνατη η διεξαγωγή του.
Επιπλέον ο ΠΣΑΠ ανακοίνωσε πως τη Δευτέρα (16/11) θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη προκειμένου να του μεταφερθούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει στου ποδοσφαιριστές.
ΤΟΥΤΖΑΡΗΣ: “ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ”
“Βρισκόμαστε στη φάση της αναμονής. Έχουμε ήδη μία αρνητική απάντηση από την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων που απαγορεύει την έναρξη αυτή την στιγμή. Όπως γνωρίζετε ξανακάναμε ένα αίτημα την Πέμπτη και περιμένουμε να εξεταστεί την επόμενη Δευτέρα” ανέφερε ο Γιώργος Τουτζάρης, αντιπρόεδρος της Super League 2 και γενικός διευθυντής του Εργοτέλη.
Επιπλέον, περιέγραψε τα προβλήματα που γεννούνται στις ομάδες, αλλά και στους ποδοσφαιριστές, κυρίως οικονομικά: “Εύκολα καταλαβαίνετε ότι είναι δύσκολο για μία ΠΑΕ και μία εταιρεία να είναι τόσο καιρό ανενεργή με τα έξοδα να τρέχουν και να μην υπάρχουν έσοδα πέρα από την βοήθεια του Κράτους, την οποία δίνει σε όλες της πληττόμενες επιχειρήσεις.
Στους ποδοσφαιριστές υπάρχουν δύο προβλήματα. Το πρόβλημα το οικονομικό από την μία. Από την άλλη υπάρχει και το ψυχολογικό θέμα, όπως και το ζήτημα της υγείας των ποδοσφαιριστών. Όπως καταλαβαίνετε για τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή δεν ισχύει το ίδιο με έναν άλλο επαγγελματία π.χ. της εστίασης. Χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα, ώστε να επανέλθει η φυσική τους κατάσταση σε σημείο που μπορούν να αγωνιστούν. Όμως είναι και δύσκολο μετά από μεγάλη αποχή να επανέλθουν χωρίς τον κίνδυνο μεγάλων τραυματισμών, κάτι που θέτει την καριέρα τους σε κίνδυνο”.
Αρκετοί θεσμικοί παράγοντες κινούνται προς μία κοινή κατεύθυνση για την έναρξη του πρωταθλήματος, κάτι που αποτιμά θετικά ο Γιώργος Τουτζάρης: “Όταν υπάρχει ενότητα και όλοι αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό, δεν μπορεί να μην ακούγεται καλό ότι είμαστε ενωμένοι στην προσπάθεια για να ξεκινήσουμε. Δεν υπάρχει κανείς σε αυτήν την αλυσίδα που να μην θέλει το ίδιο πράγμα. Όλοι έχουμε κουραστεί από αυτήν κατάσταση, ζητάμε να παίξουμε, απλά η επιδημιολογική κατάσταση και οι απόψεις των λοιμωξιολόγων είναι αυτές που κάνουν δύσκολα τα πράγματα για να ξεκινήσουμε”.
Ο αντιπρόεδρος της Super League 2 σχολίασε και το σενάριο που θέλει το πρωτάθλημα να ξεκινάει τον μήνα Ιανουάριο, κάτι δυσάρεστο, όπως το χαρακτήρισε: “Αν ξεκινήσουμε τον Ιανουάριο που θα είναι ένα δυσάρεστο σενάριο για εμάς, νομίζω ότι και ανά δύο ημέρες να παίζουμε, 32 αγωνιστικές δεν βγαίνουν. Όπως ξέρετε πολύ καλά χρειάζονται 72 ώρες από το προηγούμενο παιχνίδι, ώστε να μπορεί κανείς να αγωνιστεί. Υπάρχουν επίσης οι Εθνικές ομάδες, αλλά και το Κύπελλο που δεν ξέρω αν φέτος θα παιχτεί και με ποιο φορμάτ. Θα οδηγηθούμε σε αλλαγή της προκήρυξης του πρωταθλήματος, αν πάμε σε αυτό το σενάριο”.
Τέλος, τόνισε ότι το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινήσει και να αποκατασταθεί η αδικία: “Εφόσον, παίζεται το πρωτάθλημα της Super League και είναι άμεσα συνδεδεμένο με το δικό μας πρωτάθλημα και τηρούνται τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα, δεν βλέπω τον λόγο να μην παίξουμε. Άλλαξε και το πρωτόκολλο της Super league, αφού είδαν οι άνθρωποι της διοργανώτριας Αρχής και οι λοιμωξιολόγοι ότι με αναβολή στα τρία κρούσματα δεν θα μπορούσε να τελειώσει το πρωτάθλημα τον Μάιο. Θέλουμε να αποκατασταθεί η αδικία και η ανισότητα και να τελειώσουμε και εμείς την χρονιά ομαλά”.
ΜΠΑΝΤΗΣ: “ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ”
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής, μίλησε επίσης, τονίζοντας ότι Σύνδεσμος στηρίζει την έναρξη των πρωταθλημάτων, εφόσον μπορεί να τηρηθεί το υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως στην Super League Interwetten.
“Τασσόμαστε υπέρ της έναρξης του πρωταθλήματος. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών ανάλογα σε τι κατηγορία παίζουν. Από την στιγμή που μπορεί να τηρηθεί το αντίστοιχο πρωτόκολλο με την Super League, το οποίο έχει αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικό, πρέπει να ξεκινήσουν κανονικά τα πρωταθλήματα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιδιαιτερότητα που υπάρχει σε αυτό το επάγγελμα”.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση φέρει η διοργανώτρια Αρχή, ενώ τα πράγματα για τους ποδοσφαιριστές είναι αρκετά δύσκολα: “Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει η διοργανώτρια Αρχή για την τρομερά μεγάλη καθυστέρηση του πρωταθλήματος, καθώς είχε στο πλευρό της τουλάχιστον οκτώ μήνες να οργανώσει το νέο πρωτάθλημα, κάτι που δεν έκανε. Δεν είμαστε ικανοί να κρίνουμε την επιστήμη των λοιμωξιολόγων, έχουμε όμως την ικανότητα, να τους μεταφέρουμε τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αυτό το επάγγελμα. Θα ήταν μη αναστρέψιμη η κατάσταση σε περίπτωση μη έναρξης.
Όπως καταλαβαίνετε, με οκτώ μήνες αγωνιστικής απραξίας, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειες τους βιώνουν αυτή την αβεβαιότητα”.
ΣΑΡΡΗΣ: “ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ”
Την εικόνα του για την κατάσταση που επικρατεί έδωσε ο αμυντικός του Εργοτέλη, Γιώργος Σαρρής, ο οποίος παρουσίασε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την αγωνιστική απραξία.
“Οι ποδοσφαιριστές έχουν φτάσει σε ένα μηδενικό σημείο, λόγω του ότι έχουν ξεκινήσει ατομικές προπονήσεις, ή σε γκρουπάκια των δύο. Αν είχαμε την ευχέρεια να κάνουμε προπονήσεις ομαδικές, όποια στιγμή και να μας ζητούσαν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα θεωρητικά θα ήμασταν σε μεγαλύτερο βαθμό έτοιμοι, για να ξεκινήσουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.
Όσον αφορά στο ότι μας έδωσαν αρνητική απάντηση για την εκκίνηση του πρωταθλήματος, δεν μπορώ να το καταλάβω διότι όλες οι ΠΑΕ λένε ότι θα τηρήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο. Αν μία ομάδα και μία Λίγκα μπορεί να αποδείξει ότι μπορεί να τηρήσει το πρωτόκολλο, δεν βλέπω τον λόγο να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα” ανέφερε αρχικά ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι το θέμα πλέον είναι βιοποριστικό για αρκετούς ποδοσφαιριστές: “Το θέμα είναι ότι γίνεται πρόβλημα βιοποριστικό για κάποια άτομα και κάποιες οικογένειες. Θα φτάσουμε σε σημείο, αν δεν υπάρχει ήδη κάτι τέτοιο, άτομα να μην μπορούν να ταΐσουν τις οικογένειές τους, να μην έχουν να πληρώσουν το νοίκι. Δεν θεωρώ ότι έχει να κάνει με την φετινή χρονιά μόνο, ήδη υπάρχουν ομάδες που είναι πίσω στα χρήματά τους και αναλογιστείτε ότι ένας ποδοσφαιριστής που έχει οικογένεια να μην έχει λάβει χρήματα για πέντε και έξι μήνες, τα χρέη τρέχουν συνέχεια. Αυτά πρέπει να τα σκεφτούν οι υπεύθυνοι, γιατί το πράγμα δεν τραβάει άλλο”.
Όσον αφορά στον ΠΣΑΠ, ανέφερε ότι βρίσκεται περισσότερο από ποτέ δίπλα στους ποδοσφαιριστές: “Έλειπα έξι χρόνια από την Ελλάδα, είχα μείνει πίσω στο τι γίνεται στη χώρα. Μέχρι και πριν φύγω, συνομιλούσα με τον ΠΣΑΠ, έβλεπα ότι ήταν δίπλα μας, μάς βοηθούσαν σε ό,τι χρειαζόμασταν και τώρα ένας λόγος παραπάνω. Ο κλοιός έχει σφίξει, βρίσκεται περισσότερο από ποτέ δίπλα μας, προσπαθεί να μας βοηθήσει. Ψάχνει τρόπους να βοηθήσει την Λίγκα να ξεκινήσει και να σωθούμε και εμείς”.
Τέλος, ο Σαρρής υπογράμμισε ότι όσο καθυστερεί η έναρξη του πρωταθλήματος, τόσο μεγαλώνει το ρίσκο για τους ποδοσφαιριστές: “Αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα τον Ιανουάριο. Υπάρχουν τόσα άτομα πίσω από τους ποδοσφαιριστές, γιατροί, φυσικοθεραπευτές, άτομα που δουλεύουν στην ομάδα. Μιλάμε για 3.000 οικογένειες. Αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα τον Γενάρη, δεν θα είναι το ίδιο. Δεν μπορεί να παιχτεί πρωτάθλημα δύο γύρων με playoffs και playouts. Όσο αργεί να ξεκινήσει, τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο για τους ποδοσφαιριστές, οι ατομικές προπονήσεις στο κορμί ενός παίκτη είναι το χειρότερο. Χρειαζόμαστε με ατομικές μίνιμουμ δύο εβδομάδες, ώστε να μπορούμε να παίξουμε. Παράδειγμα η Super League, που είδαμε αρκετούς τραυματισμούς όταν επανεκκίνησε το πρωτάθλημα μετά την πρώτη καραντίνα”.