Σάββατο
16
Νοέμβριος
TOP

Λεωνίδας Παπανικολάου: Έτσι προετοιμάζει τους κορυφαίους!

Οι σημερινές απαιτήσεις στο ποδόσφαιρο ξεφεύγουν από αυτό που μπορούν να προσφέρουν ακόμη και οι πιο οργανωμένοι κορυφαίοι σύλλογοι. Η καταπόνηση των ποδοσφαιριστών είναι τέτοια και τα παιχνίδια συνεχόμενα, που μεγαλύτερο ρόλο κατά τη διάρκεια της σεζόν παίζει η αποθεραπεία και η συντήρηση. Και, πλέον, οι κορυφαίοι στον κόσμο φροντίζουν να κάνουν και μόνοι τους έξτρα πράγματα, ώστε να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Ένας από τους ανθρώπους που μπορούν να τους βοηθήσουν είναι και ο Λεωνίδας Παπανικολάου. Και το έχει κάνει στο κορυφαίο επίπεδο στο εξωτερικό. Ανέλαβε όχι μόνο την αποθεραπεία και την προ-αγωνιστική προετοιμασία, αλλά και τον σχεδιασμό και την εκτέλεση προγραμμάτων πρόληψης εμφάνισης ή/και επανεμφάνισης μυοσκελετικών τραυματισμών κορυφαίων επαγγελματιών αθλητών.

Ανάμεσά τους οι Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Παναγιώτης Ρέτσος, Ντίνος Μαυροπάνος, Στέφανος Καπίνο, Μίτσι Μπατσουάγι, Μαρκ Μπάρτρα, Χένριχ Μχιταριάν, όπως και πολλοί άλλοι. Οι ώρες που πέρασε στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή της αποθεραπείας είναι ατέλειωτες. «Η έρευνα για τις θεραπείας και τις τεχνικές φέρνει συνέχεια εξελίξεις και νέα πράγματα. Κάθε χρόνο θα πρέπει να είσαι ενημερωμένος και να τα μαθαίνεις», λέει ο ίδιος.

Η πορεία του ξεκίνησε από την Καλαμάτα, όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φυσικοθεραπεία. Ξεκίνησε από την ομάδα της Καλαμάτας, βρέθηκε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και τώρα αποφάσισε να επιστρέψει από εκεί που έγινε η αρχή για να ιδρύσει στον τόπο καταγωγής του το πρότυπο Κέντρο Φυσικοθεραπείας, το Physio Analysis Kalamata στο κέντρο της πόλης.

«Είναι κάτι που ήθελα πολύ», συνεχίζει στο gazzetta.gr. «Η δουλειά με όλους αυτούς τους μεγάλους ποδοσφαιριστές στο εξωτερικό ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Τώρα, έφτασε η ώρα για το επόμενο. Θέλω να φέρω στην Ελλάδα την εμπειρία και την τεχνογνωσία». Πώς είναι, λοιπόν, να δουλεύει κάποιος τόσο κοντά σε μεγάλους ποδοσφαιριστές;

«Απλά χαρά!», τονίζει με ενθουσιασμό. «Όταν δουλεύεις μαζί τους και τους βλέπεις να βελτιώνονται και να μένουν ικανοποιημένοι, το συναίσθημα είναι απαράμιλλο. Έχω κρατήσει με όλους πολύ στενή επαφή. Υπάρχουν πολλές αστείες ιστορίες. Όταν είσαι μαζί τους βλέπεις ότι είναι απλά άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες με όλους στην καθημερινότητά τους. Μία φορά θυμάμαι ότι είχαμε μείνει χωρίς ρεύμα για ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι του Ρέτσου, ενώ μία άλλη φορά είχα χάσει τα κλειδιά από το σπίτι του Μαυροπάνου. Οι αναμνήσεις που έχω από τις οικογενειακές στιγμές του Ομπαμεγιάνγκ είναι υπέροχες. Εκτός γηπέδου όλοι θέλουν τα απλά πράγματα. Ακόμη κι αυτοί που δείχνουν να λατρεύουν την υπερβολή».

Οι σπουδές του ξεκίνησαν στα 18, όμως μέχρι και σήμερα συνεχίζονται. «Έχω κάνει μετεκπαίδευση σε πληθώρα επιστημονικά τεκμηριωμένων τεχνικών αποκατάστασης. Μεταξύ άλλων σε Manual Therapy, Myofascial Release, Kinetic Control, I.A.S.T.M., Kinesio Taping, ενώ έχω την κατάρτιση να χειρίζομαι μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως Indiba Activ, Piezowave 2, Zimmer emField Pro,  K-laser Cube 4, Sanza Therapy, Deep Oscillation, Game Ready, Recovery Pump. Αυτά είναι μόνο κάποια από αυτά».

Ο Λεωνίδας Παπανικολάου έχει φροντίσει να εξοπλίσει τον χώρο του με όλα αυτά τα μηχανήματα, προκειμένου να προσφέρει υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών σε ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις (π.χ. Οστεοαρθρίτιδας, Οσφυαλγίας, Αυχεναλγίας κ.α.) και μυοσκελετικές κακώσεις (Μυϊκοί τραυματισμοί, Τενόντιοι τραυματισμοί, Συνδεσμικοί τραυματισμοί, Κατάγματα κ.α.), οξείες και χρόνιες, καθώς και πλήρη μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Αφού βοήθησε επαγγελματίες αθλητές, τώρα στόχος του είναι να βοηθήσει και όποιον άλλον μπορεί. Γι’ αυτό και το Physio Analysis Kalamata διαθέτει και το δικό του πλήρως εξοπλισμένο θεραπευτικό γυμναστήριο, στο οποίο εκτός των άλλων, ξεχωρίζει το πρωτοποριακό σύστημα αξιολόγησης, προπόνησης και αποκατάστασης D-Wall Technobody. Μάλιστα, σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή Παναγιώτη Γκρίλια, ο οποίος διαθέτει μεταπτυχιακό με ειδίκευση στη Βιολογία της Άσκησης και διδακτορικό με ειδίκευση στην εφαρμογή προγραμμάτων Θεραπευτικής Άσκησης, έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στοχευμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα προγράμματα αξιολόγησης και θεραπευτικής άσκησης, εξατομικευμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας μίας θεραπείας; «Η εμπειρία, τα χέρια, η ευγένεια και ο σεβασμός. Αν ένας φυσικοθεραπευτής δεν τα έχει αυτά, τότε η θεραπεία δεν πρόκειται να φέρει τα αποτελέσματα που περιμένει ο ασθενής. Η τεχνολογία και τα μηχανήματα προφανώς και βοηθούν πολύ, όμως αν δεν έχεις πάθος για αυτό που κάνεις, τότε τίποτα δεν θα γίνει στο 100%», απαντάει. «Και ευτυχώς αυτά τα έχω σε μεγάλο βαθμό», ολοκληρώνει χαμογελώντας.

Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά. «Όλο αυτό ήταν κάτι καινούριο για μένα και μόλις ξεκίνησα να δουλεύω, εμφανίστηκαν τα προβλήματα με τον κορονοϊό. Πιστεύω, όμως, ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Όταν θέλεις να βοηθήσεις ανθρώπους να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους, τότε πάντα θα πρέπει να είσαι αισιόδοξος».