Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Ματώνουν» οι φορολογούμενοι για να βγει το υπερπλεόνασμα -Πάνω από τα 102...

«Ματώνουν» οι φορολογούμενοι για να βγει το υπερπλεόνασμα -Πάνω από τα 102 δισ. τα χρέη στις εφορίες

706
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να διεκδικεί με αξιώσεις τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά εξασφάλισε το βασικό του «όπλο», δηλαδή το υπερπλεόνασμα, μόνο αφού γονάτισαν οι φορολογούμενοι.

Και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Τα στοιχεία που αφορούν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες ως την 1η Αυγούστου, ενσωματώνουν τη συμπεριφορά των φορολογούμενων, που κλήθηκαν να πληρώσουν περίπου 1,1 δις ευρώ για τη πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Αν και τα στοιχεία του ΓΛΚ έδειξαν ότι τόσο ο Ιούλιος όσο και ο Αύγουστος «έκλεισαν» με φορολογικά έσοδα 402 εκ. και 594 εκ. αντιστοίχως πάνω από το στόχο, δεν παύει να προκαλεί αίσθηση ότι στο «βουνό» των χρεών προστέθηκαν άλλα 849 εκ. ευρώ.

Κάνοντας τη… σούμα, από την αρχή της χρονιάς έχουν δημιουργηθεί 6,418 δις ευρώ νέων οφειλών κι αν προστεθούν στα παλιά χρέη, μιλάμε για ένα «βουνό» 102,644 δις ευρώ. Αν συνυπολογιστούν, δε, οι προσαυξήσεις που «τρέχουν», τότε ξεπερνάμε τα 183 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι χρωστάνε στο Δημόσιο πάνω από το ΑΕΠ της χώρας!

Η λίστα των οφειλετών κόντυνε κατά περίπου 130.000 φορολογούμενους κι αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από τα 3.801.967 που παραμένουν στη «μαύρη» λίστα, απλώς αυξάνουν τα χρέη τους. Το αξιοσημείωτο των νέων στοιχείων, είναι ότι μετά από ένα μπαράζ κατασχέσεων, η ΑΑΔΕ έχει βάλει «κράτει» στους εφόρους. Έτσι μετά από το κρεσέντο των 20.000- 23.000 κατασχέσεων το μήνα, ο Αύγουστος πέρασε με μόλις 48. Το αν πρόκειται για προσωρινό διάλλειμα θα φανεί λίαν συντόμως, καθώς στην αίθουσα αναμονής για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς βρίσκονται 589.506 φορολογούμενοι.