Κυριακή
28
Φεβρουάριος
TOP

Μείωση ενοικίου: Ζήτησαν αποζημίωση ιδιοκτήτες που είχαν… αδήλωτα ακίνητα -Γιατί «κόπηκαν» 3 στις 10 αιτήσεις

Η εκκαθάριση των στοιχείων της ΑΑΔΕ για τις αιτήσεις μείωσης ενοικίου έβγαλαν σε πολλές περιπτώσεις «λαβράκια». Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από τις μειώσεις ενοικίου κατά 40%, από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο, προέκυψαν επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 42,841 εκατ. ευρώ, οι οποίες συμψηφίστηκαν με φορολογικές οφειλές των ιδιοκτητών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ).

 

Παράλληλα από τον έλεγχο των δηλώσεων Covid που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εντοπίστηκαν περίπου 75.000 περιπτώσεις ιδιοκτητών που εμφανίζονται να έχουν εισπράξει μειωμένο ενοίκιο από τους ενοικιαστές τους χωρίς όμως να δικαιούνται μείωση κατά 40% του ενοικίου γιατί δεν ανήκουν στους πληττόμενους.

Μείωση ενοικίου: Γιατί «κόπηκαν» χιλιάδες αιτήσεις
Συγκεκριμένα σε 45.788 περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι ο ενοικιαστής επαγγελματικής στέγης δεν ήταν πληττόμενος ενώ για 28.981 περιπτώσεις ενοικίου κύριας ή φοιτητικής κατοικίας ο εργαζόμενος δεν ήταν σε αναστολή και συνεπώς δεν δικαιούται μειωμένο ενοίκιο.

Επίσης, από την έκπτωση φόρου εξαιρέθηκαν περίπου 5.000 ιδιοκτήτες είτε γιατί είναι νομικά πρόσωπα για τα οποία δεν προβλέπεται φορο-έκπτωση, είτε γιατί δεν είχε συμπληρωθεί ΑΦΜ του μισθωτή , είτε γιατί ο εκμισθωτής είχε αποβιώσει με αποτέλεσμα η ΑΑΔΕ να απορρίψει καταρχήν 3.547 αιτήσεις, αναμένοντας την εμφάνιση των κληρονόμων.

Σύμφωνα με το economistas.gr, καταγράφηκαν και… απίθανες περιπτώσεις, όπως αυτές εκατοντάδων ιδιοκτητών που απαίτησαν φοροέκπτωση, χωρίς να έχουν δηλωμένο το ακίνητό τους στο Ε9!

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα έως τον Αύγουστο προκύπτει:

– Μέχρι τις 9 Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί 338.528 δηλώσεις Covid εκ των οποίων επτά στις δέκα εγκρίθηκαν ( 70,79% ή 239.542) , 70.306 ( 23,43%) απορρίφθηκαν και 19.680 ( 5,81%) εκκρεμούν για διόρθωση. Οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη λάβει email από την ΑΑΔΕ για να διορθώσουν τις δηλώσεις Covid μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
– Έχουν πραγματοποιηθεί 263.379 συμψηφισμοί φόρου σε 227.887 δικαιούχους με το συνολικό ποσό να φθάνει σε 42,8 εκατ. ευρώ.
– Οι περισσότεροι συμψηφισμοί έγιναν με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (63,46%) και ακολουθούν ΕΝΦΙΑ με 36,43% και ΦΠΑ με 0,11%. Η έκπτωση φόρου που κέρδισαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αφορά στο 30% των «χαμένων» ενοικίων.
Για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο οι φορολογούμενοι που εισπράττουν μειωμένα ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που έχουν υποστεί με απευθείας πίστωση του ποσού από το δημόσιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Για τα «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια του Νοεμβρίου οι δηλώσεις Covid θα πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/meiosi-enoikioy-giati-kopikan-3-stis-10-aitiseis

 

Πηγή: iefimerida.gr