Τετάρτη
20
Νοέμβριος
TOP

Μεταλλάξεις και εισαγωγές προκαλούν ανησυχία -Ισχυρό καμπανάκι Γώγου για νέα μέτρα


Ανησυχία προκαλεί ο αυξανόμενος αριθμός μεταλλάξεων του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 168 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα με τον συνολικό αριθμό των περιστατικών μετάλλαξης στην Ελλάδα να ανέρχεται πλέον σε 403: τα 397 είναι τα βρετανικής μετάλλαξης και τα υπόλοιπα 6 της νοτιοαφρικανικής. Μάλιστα, για πρώτη φορά η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη ανιχνεύθηκε και στα Ιωάννινα (2 κρούσματα), αφού μέχρι τώρα είχε ανιχνευθεί μόνο στη Θεσσαλονίκη (4 κρούσματα).

Πού εντοπίζονται τα νέα 168 μεταλλαγμένα κρούσματα κορωνοϊού
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα νέα μεταλλαγμένα κρούσματα προέκυψαν έπειτα από γονιδιωματική ανάλυση 382 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 29 Δεκεμβρίου-2 Φεβρουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Λασιθίου, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Σερρών, Κιλκίς και Μυτιλήνης.

Από αυτά, 166 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 2 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε:

114 δείγματα από την Περιφέρεια Αττικής (92 από την κοινότητα και 22 νοσοκομειακά)
10 δείγματα από την Π.Ε. Θεσσαλονίκης (4 από την κοινότητα και 6 νοσοκομειακά)
16 δείγματα από την Π.Ε. Κοζάνης ( όλα νοσοκομειακά)
16 δείγματα από την Π.Ε. Λασιθίου (8 από την κοινότητα και 8 νοσοκομειακά)
9 δείγματα από την Π.Ε. Ηρακλείου (5 από την κοινότητα και 4 νοσοκομειακά)
1 δείγμα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακό)
Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 2 δείγματα από την Π.Ε. Ιωαννίνων (νοσοκομειακά).

Γώγος: Ισως χρειαστούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown
Το ζήτημα των κρουσμάτων της μετάλλαξης ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς, τη στιγμή μάλιστα που η διασπορά του ιού στη χώρα παραμένει αυξημένη ειδικά στην Αττική όπου χθες καταγράφηκαν 355 νέες μολύνσεις Sars-Cov-2 σε σύνολο 733 κρουσμάτων..

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, που είναι και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο Mega για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού είπε ότι «πέραν των προβλημάτων που είχαμε, προστίθεται και το θέμα των μεταλλάξεων, γιατί υπάρχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι «για τα τρία εγκεκριμένα εμβόλια, σε μεγάλο βαθμό καλύπτονται οι μεταλλάξεις, τουλάχιστον η βρετανική. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε μικρότερη κάλυψη, αλλά επαρκεί με δεδομένο τη μεγάλη παραγωγή αντισωμάτων που προκαλείται από τα εμβόλια». Επίσης, όπως εκτίμησε, πρέπει να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί, γιατί όσο κυκλοφορεί ο ιός θα πληθαίνουν οι μεταλλάξεις.

Ο κ. Γώγος μίλησε και για τις «ανησυχητικές εικόνες» από τον συνωστισμό σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, λέγοντας ότι «σε περιπτώσεις μεγάλου συγχρωτισμού έχουμε διασπορά και σε ανοιχτούς χώρους. Οι εικόνες είναι ανησυχητικές. Βρισκόμαστε σε μεγάλη πίεση. Επιδημιολογική, αλλά και πίεση στο Σύστημα Υγείας. Υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες αστικές περιοχές. Ελαττώνεται η διαθεσιμότητα στις ΜΕΘ. Η αύξηση της κάλυψης δημιουργεί προβλήματα. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μείγμα δύσκολο στη διαχείριση».

«Ας κρατήσουμε τα βασικά μέτρα προστασίας, αλλιώς είναι πιθανόν να χρειαστούν και περαιτέρω μέτρα, ακόμα και lockdown. Αυτά πρέπει να αποφύγουμε», πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής -Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες
Καμπανάκι συναγερμού έκρουσαν ωστόσο χθες και η Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», αλλά και ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Από την πλευρά της η Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής έχουν αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ.

Ο κ. Βατόπουλος σήμανε συναγερμό για τις επόμενες δύο εβδομάδες. «Αυτήν την εβδομάδα ή την επόμενη περιμένουμε μία αύξηση στους θανάτους και τα βαριά περιστατικά που θα νοσηλευτούν», είπε συγκεκριμένα ενώ στάθηκε και στα φαινόμενα υπερμεταδόσεων λέγοντας: «το θέμα που είναι ανησυχητικό είναι ότι από μία εκδήλωση ή ένα τυχαίο γεγονός και έχουμε υπερμεταδόσεις. Π.χ. μία αθώα συνάντηση 5 ανθρώπων έξω από ένα περίπτερο που κάθισαν να μιλήσουν. Τέτοιου είδους μικρά γεγονότα που μπορούν να προκαλέσουν μία αύξηση των κρουσμάτων που μετά μπορεί να εξελιχθεί».

Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της AstraZeneca
Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca ανακοίνωσε το Σάββατο, πως το εμβόλιο που ανέπτυξε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται πως προσφέρει μόνο περιορισμένη προστασία κατά της ήπιας νόσησης που προκαλεί η νοτιοαφρικανική παραλλαγή της Covid-19, με βάση τα πρώτα δεδομένα μιας δοκιμής. Η μελέτη του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Βιτβάτερσραντ και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε πως το εμβόλιο έχει σημαντικά μειωμένη αποτελεσματικότητα εναντίον της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times χθες, Σάββατο. Από τις παραλλαγές του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή πιο ανησυχητικές για τους επιστήμονες και τους ειδικούς της δημόσιας υγείας είναι οι αποκαλούμενες βρετανική, νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη παραλλαγές, που φαίνεται να εξαπλώνονται ταχύτερα απ’ ό,τι άλλες.

Περιορισμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου
«Σ’ αυτή τη μικρή δοκιμή φάσης Ι/ΙΙ, τα πρώτα δεδομένα έδειξαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα κατά της ήπιας νόησης που οφείλεται κυρίως στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή B.1.351», ανέφερε εκπρόσωπος της AstraZeneca απαντώντας στο δημοσίευμα των Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κανένας από τους περισσότερους από 2.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν νοσηλεύθηκε ούτε κατέληξε. «Εντούτοις δεν μπορέσαμε να βεβαιώσουμε το αποτέλεσμά της κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας δεδομένου ότι αυτοί που πήραν μέρος στη δοκιμή ήταν κυρίως υγιείς νεαροί ενήλικες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως πιστεύει ότι το εμβόλιό της μπορεί να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση, δεδομένου ότι ο σχηματισμός αντισωμάτων ήταν ίσος με αυτόν άλλων εμβολίων κατά της Covid-19 τα οποία έχουν αποδείξει πως προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση. Η δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν 2.026 άτομα, στα μισά από τα οποία χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο (placebo), δεν έχει εξετασθεί από ομοτίμους, ανέφεραν οι Financial Times.

Ενώ έχουν προκύψει χιλιάδες μεμονωμένες αλλαγές καθώς ο ιός μεταλλάσσεται σε νέες παραλλαγές, ελάχιστες απ’ αυτές είναι πιθανό να είναι σημαντικές ή να αλλάξουν τον ιό με αξιόλογο τρόπο, σύμφωνα με την επιθεώρηση British Medical Journal. «Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca έχουν αρχίσει να προσαρμόζουν το εμβόλιο κατά αυτής της παραλλαγής και θα προχωρήσουν ταχέως στην κλινική ανάπτυξη ώστε να είναι έτοιμο για παραδόσεις το φθινόπωρο εφόσον χρειασθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AstraZeneca. Την Παρασκευή η Οξφόρδη ανακοίνωσε πως το εμβόλιό τους έχει παρόμοια αποτελεσματικότητα κατά της βρετανικής παραλλαγής του κορωνοϊού με εκείνη που έχει κατά των παραλλαγών που κυκλοφορούσαν προηγουμένως.

Πηγή: iefimerida.gr