Αρχική ΑΓΡΟΤΙΚΑ Με 4,26 ευρώ έφυγε το έξτρα παρθένο σε δημοπρασία

Με 4,26 ευρώ έφυγε το έξτρα παρθένο σε δημοπρασία

587
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Πέριξ των 4,30 ευρώ το κιλό κινούνται οι τιμές για τις τελευταίες ποσότητες του περσινού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, ενώ την Τρίτη, στην τελευταία χρονικά δημοπρασία, σύμφωνα με πληροφορίες του AgroNews, το λακωνικό προϊόν έπιασε 4,26 ευρώ το κιλό.

Πιο συγκεκριμένα, πάτο έπιασαν τα αποθέματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην χώρα μας, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η φετινή ελαιοσυγκομιδή, γεγονός που αναμφισβήτητα αναμένεται να δώσει μεγάλη δυναμική στις τιμές του φρέσκου ελαιολάδου, που έρχεται σύντομα.  Τον τόνο εδώ δίνει ο νομός Λακωνίας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες την περασμένη Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, σε δημοπρασία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκέας, το περσινό έξτρα παρθένο πουλήθηκε προς 4,26 ευρώ το κιλό.

 Aγοραστές των δυο συνολικά βυτίων ποσότητας 54 τόνων έξτρα παρθένου εσοδείας 2016-2017 ήταν οι Ιταλοί της Alta Marena, μιας οικογενειακής επιχείρησης, με έδρα το Λιβόρνο που «ψωνίζει» χρόνια από την Ελλάδα, ελαιόλαδο.  Λίγες ημέρες νωρίτερα, υπενθυμίζεται, είχε προηγηθεί μια ακόμα δημοπρασία, αυτή την φορά από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μολάων-Πακίων.

Η τιμή που εξασφάλισε ο Συνεταιρισμός από την εταιρεία Χελιώτης ΑΕ, ήταν εξαιρετικά υψηλή και πιο συγκεκριμένα 4,28 ευρώ το κιλό για περσινό ελαιόλαδο, συνολικής ποσότητας 70 τόνων. Η εν λόγω ήταν και η πρώτη τιμή δημοπρασίας, μετά το φετινό καλοκαίρι, που αφορά ποσότητες έξτρα παρθένου λακωνικού προϊόντος, γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει και ένα στίγμα για τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2017-2018, που έρχεται.

Σημειώνεται ότι μέσα στον Αύγουστο η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Λακωνία, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΣ Μολάων, κυμάνθηκε μεταξύ 4,15 και 4,22 ευρώ το κιλό. Όσον αφορά τη νέα σοδειά, οι πληροφορίες δίνουν για τη Λακωνία, ικανοποιητική από άποψη όγκου παραγωγή, αλλά σε καμιά περίπτωση αντίστοιχη της μεγάλης ανθοφορίας των δέντρων. agronews.gr