Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Μητσοτάκης: Προειδοποιεί με διακοπή πρωταθλήματος και καλεί UEFA και FIFA – Κόντρα με Τσίπρα

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ειδική παρέμβαση στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός μιλά αυτή την ώρα στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδας, ανακοίνωσε πρωτοβουλίες για τον χώρο του ποδοσφαίρου. Αρχικά και απαντώντας στις αιτιάσεις Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σκωπτικά: «Προτιμώ να περνώ δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο από το να περνώ δύσκολες ώρες κάνοντας δημοψηφίσματα ή κλεισίματα τραπεζών» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χθες, σε μια κίνηση καταλαγής έφερε για ψήφιση την τροπολογία για το ποδόσφαιρο. «Σύμφωνα με την διάταξη μια ομάδα τιμωρείται αλλά δεν εξοντώνεται. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;» ήταν το ρητορικό ερώτημα Μητσοτάκη ο οποίος συνέχισε: «Για την υπόθεση θα επιληφθεί η αθλητική δικαιοσύνη. Ωστόσο έκρινα εγώ προσωπικά ότι μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν δύναται να εξελιχθεί σε κοινωνική. Γι’ αυτό απομάκρυνα ευρωβουλευτή μας που συμπεριφέρθηκε ως οπαδός συλλόγου» είπε αναφερόμενος στην αποπομπή Θοδωρή Ζαγοράκη.

«Φαίνεται ότι μερικοί εξέλαβαν ως αδυναμία την πρόθεση μας. Κάποιοι επιμένουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους από τα γήπεδα στην κοινωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Να μετατρέπουν μέσα ενημέρωσης σε φανατικά φερέφωνα δηλητηριάζοντας την κοινή γνώμη με φτηνά συνθήματα. Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου».

Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. ο αθλητισμός είναι υγεία. Θεωρώ ότι πίσω από ένα μεγάλο πρόβλημα κρύβεται και μια μεγάλη ευκαιρία. Και αυτή την ευκαιρία θα ήθελα όλοι οι υπεύθυνοι των ομάδων να την αξιοποιήσουν σε μια ύστατη προσπάθεια συνεννόησης. Διαφορετικά ελληνικοί σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση και ιδιοκτήτες τους θα αποκλειστούν από τα πολλά έσοδά τους.

Στην περίπτωση που το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη super league γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα. Η κυβέρνηση θα αποτανθεί στο ανώτατο επίπεδο, στην ηγεσία της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Και οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μη σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη.

H κυβέρνηση θα απευθυνθεί στη FIFA και την UEFA. Οι πρόεδροι των 2 ομοσπονδιών θα προσκληθούν για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μην σας φοβίζει κ. Τσίπρα η λέξη. Μνημόνιο σημαίνει κανόνες και διεθνής παρακολούθηση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν θα συνεχίσει η ανασύνταξη του αθλήματος», πρόσθεσε και συνέχισε:

«Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια εσόδων και έξοδο των ομάδων τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις». Δεν κρυβόμαστε πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Με διεθνή υποστήριξη λοιπόν και τεχνική βοήθεια θα ξεκινήσει η ανασύνταξη του αθλήματος. Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια και κύρους. Και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προκάλεσε χάος στο ποδόσφαιρο και ότι εγκλωβίστηκε σε επιχειρηματικά συμφέροντα. «Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στον Αυγενάκη, την ευθύνη των άθλιων χειρισμών την έχει ο Μητσοτάκης» είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηριστικά εγκαλώντας την κυβέρνηση για διαπλοκή με τους μεγαλόσχημους που την οδήγησαν σε αυτούς τους χειρισμούς.

«Εσείς που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες θα διαχειριστείτε τον κ. Ερντογάν;», αναρωτήθηκε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.

“Ανησυχούμε”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το συναίσθημα που διακατέχει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού αυτόν τον καιρό. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι “η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική”, για να σχολιάσει πως “όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “η ανησυχία αυτή είναι πολιτική, κοινωνική, εθνική, ειλικρινής”. Αυτό διότι, είπε, στην οικονομία “οι οιωνοί δεν είναι καλοί”, στην κοινωνία η κυβέρνηση εφαρμόζει “με αγριότητα μια πολιτική που ευνοεί τα πάνω στρώματα, και συμπιέζει ακόμα παρακάτω τα κάτω” και στο προσφυγικό βρίσκεται στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, όπως είπε. “Δυστυχώς μαζί σας βρίσκεται σε αδιέξοδο και η χώρα και σε μεγάλο αναβρασμό οι τοπικές κοινωνίες”, συνέχισε, μιλώντας για “αδυναμία και επιτελική ανικανότητα” της κυβέρνησης να διαχειριστεί προβλήματα. “Γιατί εσείς γεννάτε αντί να λύνετε προβλήματα”, τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με το ποδόσφαιρο και τη σχετική κυβερνητική τροπολογία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι “δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα” και ότι “δεν είναι σε θέση να χειριστεί προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ”. “Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς”, είπε, θέτοντας το ερώτημα: “Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση – ο μη γένοιτο – στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;”.

«Σας είχα πει ότι η πολιτική της αδράνειας ήταν μια λαθεμένη και επικίνδυνη πολιτική γιατί αυτή συνεισφέρει στο να αποθρασύνεται η Τουρκία», πρόσθεσε.

«Mπροστά στην πιο επιθετική κίνηση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα μας, των τελευταίων 20 ετών, δηλαδή στη σύναψη αυτού του παράνομου συμφώνου με την Λιβύη, τόνισα ότι πρέπει όλα τα μεγάλα κόμματα είναι να συμφωνήσουμε σε μια κοινή στρατηγική. Κι ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία της στρατηγικής είναι να μην είμαστε δεδομένοι για κανέναν ούτε για τους συμμάχους μας και θυμάμαι ότι απαντήσατε θετικά και δηλώσατε ότι προσυπογράφετε αυτή την άποψη. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι στην επίσκεψή σας στον Λευκό Οίκο εφαρμόσατε αυτά τα λόγια, ιδίως τη στιγμή που ανακοινώνετε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα είναι πιστός και πρόβλέψιμος σύμμαχος», συνέχισε.

Πηγή: iefimerida.gr