TOP

Μοχλός προσέλκυσης επενδυτών το νέο Κτηματολόγιο (pics + video)

Η παρουσία του Γιώργου Στύλιου, υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης σήμερα στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έδωσε το έναυσμα για τη νέα φάση λειτουργίας του Κτηματολογικού υποκαταστήματος Καλαμάτας, που  έχει ψηφιακή αναφορά και δρομολογεί τη μετάβαση σε μια νέα εποχή εξυπηρέτησης.

Περισσότερους από 83.000 κατοίκους της Μεσσηνίας και συναλλαγές σχετικές με περισσότερα από 123.000 δικαιώματα θα εξυπηρετεί το Υποκατάστημα Καλαμάτας του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου. Η έναρξη λειτουργίας του έγινε την Πέμπτη, παρουσία του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Γιώργου Στύλιου.

Το Υποκατάστημα Καλαμάτας λειτουργεί ως περιφερειακή υπηρεσία του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και απορροφά τα Άμισθα Υποθηκοφυλακεία Μεσσήνης, Παμίσου, Αβίας και Καλαμάτας τα οποία καταργούνται. Τον Υφυπουργό συνόδευσαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος του φορέα καθηγητής Δημήτρης Σταθάκης.

Ο Υφυπουργός δήλωσε: «Ακόμα ένα Υποκατάστημα, το εικοστό στη σειρά, παραδίδεται σήμερα στους πολίτες. Όσοι εξυπηρετούνταν από τα υποθηκοφυλακεία Μεσσήνης, Παμίσου, Αβίας και Καλαμάτας, από σήμερα έχουν στη διάθεσή τους νέες, φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες, οι οποίες θα τους διευκολύνουν, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τα περιττά έξοδα και θα ενισχύσουν τη ασφάλεια των συναλλαγών. Επιταχύνοντας τη διαδικασία της κτηματογράφησης, διευκολύνουμε τις επενδύσεις και στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και εγώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου και όλα τα στελέχη του φορέα που εργάστηκαν, για να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα. Ευχόμαστε καλή θητεία στην Αναπληρώτρια Προϊσταμένη και τα λοιπά στελέχη του Υποκαταστήματος Καλαμάτας».

Οι υπηρεσίες του νέου υποκαταστήματος θα στεγαστούν στο κτήριο του πρώην Υποθηκοφυλακείου Καλαμάτας, στη συμβολή των οδών Αριστοδήμου & Πανταζοπούλου, και απευθύνονται στους πλέον των 83.000 κατοίκους των Δήμων Ασπροχώματος, Καλαμάτας, Ελαιοχωρίου, Αβίας, Αλτομιρών, Βέργας, Δολών, Κάμπου, Μικράς Μαντινείας, Πηγαδιών, Σταυροπηγίου, Σωτηριανικών, Μεσσήνης, Μαυροματίου Παμίσου, Αβραμίου, Αναλήψεως, Αριστομένους, Βελικας, Βουταίνης, Διοδίων, Κεφαλοβρυσου, Κουτιφάρη, Λευκοχώρας, Λυκοτράφου, Μαδένης, Νεοχωρίου Αριστομένους, Παλαιοκάστρου, Πλατανόβρυσης, Πουλιτσίου, Στέρνας, Στρεφίου.

Εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος, τα 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας θα μετεξελιχθούν σε 17 σύγχρονα Κτηματολογικά Γραφεία και 75 υποκαταστήματά αυτών.

Μέχρι στιγμής, λειτουργούν οχτώ Κτηματολογικά Γραφεία (Δυτική Μακεδονία, Πειραιάς και Νήσοι, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Κυκλάδων, Δυτικής Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου)και -από σήμερα- είκοσι υποκαταστήματατα (Λευκάδας, Πρέβεζας, Πολυγύρου, Καλαμαριάς, Περιστερίου, Κορίνθου, Εορδαίας, Ναυπλίου, Χίου, Πάτμου, Χαλανδρίου, Βέροιας, Σπάρτης, Έδεσσας, Νέας Ιωνίας, Σερρών, Αιγιαλείας Αιγίου, Καρδίτσας, Καλλιθέας και Καλαμάτας).

Στα νέα Υποκαταστήματα, παρέχονται στους πολίτες και τους επαγγελματίες, όλες οι υπηρεσίες των υποθηκοφυλακείων (καταχώριση πράξεων, τήρηση βιβλίων ενεχύρου, τήρηση των σχετικών αρχείων κλπ) σύμφωνα με ενιαίους κανόνες και πρότυπα και με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και την ασφάλεια των συναλλαγών, σε καθεστώς απόλυτης διαφάνειας.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες του κάθε νέου Υποκαταστήματός που τίθεται σε λειτουργία είναι:

1)                  Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για αιτήσεις, πληρωμές και παραλαβή πιστοποιητικών, διαγραμμάτων και αντιγράφων

2)                  Ολοκληρωμένη ψηφιακή διαδικασία για παραλαβές, πληρωμές και αιτήσεις από τους δικηγόρους αγωγών, δικογράφων και άλλων πράξεων που συντάσσουν και διακινούν για καταχώριση

3)                  Ψηφιακή υποβολή συμβολαίων από τους συμβολαιογράφους

4)                  Αυτόματη σύγκριση τοπογραφικού του ιδιοκτήτη με το Κτηματολογικό Διάγραμμα

5)                  Αυτόματος προδικαστικός έλεγχος που εξασφαλίζει την δυνατότητα εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων

6)                  Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο

7)                  Αυτόματος υπολογισμός τελών που διασφαλίζει το διαρκή έλεγχό τους

8)                  Ηλεκτρονικές συναλλαγές μόνο με e-banking (και μελλοντικά μέσω POS) ή μέσω τραπεζών, καθώς δεν γίνεται δεκτή η καταβολή μετρητών

Όλες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τα έντυπα αιτήσεων βρίσκονται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr και στο ktimatologio.gr.

Η ψηφιοποίηση της Πολεοδομίας ένα από τα θέματα της ατζέντας της συνάντησης του Βασιλόπουλου με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Η πρόταση – διεκδίκηση του δήμου Καλαμάτας για ένταξη του Δήμου Καλαμάτας στο έργο «Σχεδιασμός, Υλοποίηση, θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών», μέσα από την επέκταση του οικονομικού αντικειμένου του, με στόχο να προχωρήσει η ψηφιοποίηση των αρχείων της Πολεοδομίας, ήταν ένα από τα βασικά θέματα της σημερινής ατζέντας στη συνάντηση του

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για τα ειδικά ψηφιακά έργα και το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.

Τον Υφυπουργό υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου, παρουσία των Βουλευτών Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, του Δημάρχου Δυτ. Μάνης Δημήτρη Γιαννημάρα του Προέδρου του Κτηματολογίου καθηγητή Δημήτρη Σταθάκη, του Προέδρου του Δ.Σ. και Αντιδημάρχων.

Ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης ήταν . Πρόκειται για έργο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου πολεοδομικών αδειών το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών απεικόνισης Δομημένων Επιφανειών και Μητρώου Κτηρίων και θα διαλειτουργεί με το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίων του ΤΕΕ για την άντληση και προβολή των στοιχείων.

Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν θέματα όπως η μεταγραφή στο Κτηματολόγιο κοινόχρηστων χώρων, δρόμων, σχολείων του δήμου που εμφανίζονται στην κυριότητα είτε του δημοσίου, είτε ως αγνώστου ιδιοκτήτη προκειμένου να υπάρξουν οι σχετικές τροποποιήσεις και αλλαγές, ενώ υπήρξε και ενημέρωση για τη λειτουργία και το σχεδιασμό του Δήμου στους τομείς αρμοδιότητας του Υφυπουργού.

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν της σύσκεψης, ο Δήμαρχος ανέφερε:

«Καλωσορίζουμε τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Δήμο μας, καθώς και τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου. Ο Υπουργός βρίσκεται εδώ με την ευκαιρία των εγκαινίων του υποκαταστήματος Καλαμάτας του Κτηματολογίου, ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα δώσει μια αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή μας και θα διευκολύνει και τους επαγγελματίες του χώρου καθώς οι διαδικασίες θα γίνονται πιο γρήγορα. Εμείς με την ευκαιρία της παρουσίας τους, θέσαμε στον Υπουργό όλα τα ζητήματα του Δήμου μας, την ψηφιακή εξέλιξη του Δήμου μας και τα βήματα που κάναμε εν μέσω υγειονομικής κρίσης και είμαστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα πράγματα».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός ανέφερε: «Ευχαριστώ Δήμαρχε για την υποδοχή και για την επικοινωνία που είχαμε, τη συνομιλία και τη συνεργασία. Ένα ακόμα υποκατάστημα, το 20ο στη σειρά παρέχουμε σήμερα στους πολίτες. Πλέον όσοι εξυπηρετούνταν από τα υποθηκοφυλακεία Μεσσήνης Παμίσου, Αβίας και Καλαμάτας θα εξυπηρετούνται από το υποκατάστημα που θα λειτουργεί στην Καλαμάτα. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες φιλικές ψηφιακές υπηρεσίες μειώνοντας ταλαιπωρία και γλιτώνοντας περιττά έξοδα και οι επαγγελματίες θα διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο. Έτσι πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις στον τόπο μας. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης και εγώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε τη Διοίκηση του Κτηματολογίου και τους εργαζόμενους που εργάστηκαν να φτάσουμε σήμερα σε αυτό το σημείο. Να ευχηθώ στη νέα αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου και στους εργαζόμενους του Κτηματολογικού Γραφείου στην Καλαμάτα καλή θητεία. 123.000 δικαιώματα εξυπηρετούνται από το συγκεκριμένο κατάστημα, περίπου κάθε χρόνο 3000-3500 χιλιάδες συναλλαγές πραγματοποιούνται και πλέον ένα καλό εργαλείο είναι στη διάθεση των πολιτών».

Ακολούθησε επίσκεψη στο νέο Υποκατάστημα Καλαμάτας του Κτηματολογικού Γραφείου Πελοποννήσου.