Αρχική Bestάκια Μπορούν μαζί κράτος και αγορά

Μπορούν μαζί κράτος και αγορά

176
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Στη μάχη κατά του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο ιδιώτες και επιχειρήσεις κάνουν μαραθώνιο προσφοράς, για να στηρίξουν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα κρατικά ταμεία. Έχουν δώσει εκατοντάδες εκατομμύρια, για να βοηθήσουν το σύστημα να σταθεί όρθιο, για να στηρίξουν όσους έχουν προσβληθεί από την πανδημία.

Δίνοντας στοιχεία για την κινητοποίηση των ιδιωτών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη Βουλή ότι με τα χρήματα των ιδιωτών μεταξύ των άλλων θα ιδρυθούν 500 νέα κρεβάτια ΜΕΘ στο ΕΣΥ, για να νοσηλευτούν συμπολίτες μας, που δεν βρίσκουν σήμερα σε νοσοκομεία κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Μια προσφορά ουσιαστική, μια προσφορά που θα σώσει αμέτρητες ζωές.
Η προσφορά των ιδιωτών δείχνει ότι η αγορά δεν στέκεται και δεν πρέπει να στέκεται απέναντι από το κράτος. Έχει χρέος να επιστρέφει στην κοινωνία ένα μέρος από όσα έχει κερδίσει. Και αυτό κάνει τώρα. Πρέπει μάλιστα να συνεχίσει να το κάνει με μεγαλύτερη ένταση. Από την άλλη πλευρά, το κράτος δεν μπορεί να στέκεται απέναντι στην αγορά την λειτουργία, την οποία οφείλει να περιφρουρεί, όπως κάνει και τώρα με τα μέτρα στήριξής της που έχει ανακοινώσει.
Μπορούν ιδιωτικός τομέας και κράτος να συνυπάρχουν αρμονικά. Η συνεργασία αυτή σε τόσο δύσκολες ώρες δείχνει ότι κράτος και ιδιωτική οικονομία μπορούν να γίνουν το «φάρμακο» για κάθε πολίτη. Μπορούν να προσφέρουν μαζί, στην ταραγμένη μας εποχή, στην κοινωνία τα μέγιστα!
Όσοι υποστηρίζουν ότι κράτος και κόσμος της αγοράς δεν μπορούν να βαδίζουν πλάι- πλάι, πως πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο, δεν τους ενδιαφέρει το αποτέλεσμα προσφοράς. Ένα αποτέλεσμα που δεν μπορεί να μη περιλαμβάνει την κοινωνική γαλήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών. Όσοι ενδιαφέρονται μόνο για ιδεολογικούς λόγους, για την κοινωνική έκρηξη και σύγκρουση ανάμεσα στο κράτος και στην αγορά, δεν έχουν πρώτο στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας σήμερα ή της οποιαδήποτε άλλης κρίσης αύριο.
Το αποτέλεσμα που πρέπει να παράγεται σε κάθε ενέργεια και συνεργασία κράτους και αγοράς, θα έρθει μόνον αν και τα δύο μέρη ξέρουν το ρόλο τους, γνωρίζουν τα όρια τους. Κυρίως χωρίς η μία πλευρά να θέλει να υποκαταστήσει την άλλη. Κυρίως χωρίς το κράτος να κάνει τον επιχειρηματία και χωρίς οι επιχειρηματίες να έχουν τον έλεγχο του κράτους.
Η μάχη κατά του κορονοϊού έδειξε το δρόμο, που πρέπει να ακολουθούν κράτος και ιδιώτες. Οφείλει να μείνει ο καθένας στον δικό του, να παίζει το ρόλο του. Μόνο έτσι οι πολίτες, η κοινωνία θα προχωρήσει, θα βγει κερδισμένη.
xrimaonline.gr