Πέμπτη
14
Νοέμβριος
TOP

Να μαζέψει τα σπασμένα των τελευταίων ετών προσπαθεί φέτος το λάδι

Κοινή διαπίστωση είναι ότι αν και έχουμε την ποιότητα που απαιτείται για να κατακτήσουμε τις αγορές δεν έχουμε το απαιτούμενο

marketing αλλά και το επίπεδο τυποποίησης, αφού οι περισσότεροι δίνουν χύμα λάδι.

Μία ιδιαίτερα καλή χρονιά περιμένουν φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές, ώστε να ξεπεράσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη μειωμένη καρπόδεση και τον δάκο τα τελευταία χρόνια.

Τα μηνύματα από τη Λακωνία, τη Μεσσηνία και την Αργολίδα δεν παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές, αλλά εκφράζουν την κοινή πίστη ότι τουλάχιστον αυτή η χρονιά δεν θα είναι προβληματική.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, μας επεσήμανε ότι: «Ερχόμαστε μετά από μία δύσκολη χρονιά, αφού πέρσι είχαμε ελαχιστοποίηση της παραγωγής και ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Φέτος, ελπίζουμε ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τους 50.000 τόνους». Στη συνέχεια, ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε ότι το ελληνικό λάδι και κατά συνέπεια το λάδι της Μεσσηνίας έχει να αντιμετωπίσει με ηρεμία αγορές όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η αγορά της Τυνησίας, που θα έχει παραγωγή ρεκόρ και αναμένεται να επηρεάσει τις αγορές, αλλά η Ισπανία θα κινηθεί σε κανονικά επίπεδα και η Ιταλία, όπως και εμείς, θα είναι ανεβασμένη. Οι τιμές θα κινηθούν σε πολύ καλά επίπεδα για τους παραγωγούς. Στη Μεσσηνία το λάδι έφτασε τα 4,2 ευρώ».

Λακωνία

Από τους Μολάους Λακωνίας, όπου στην περιοχή του κάμπου ασχολείται το 70%-80%, ο Θεόδωρος Μπουντούνης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μολάων Πακίων, μας δηλώνει ότι: «Είναι μία μέτρια προς καλή χρονιά και οι προσδοκίες που υπάρχουν, σε ό,τι αφορά την παραγωγή, είναι να περάσουν μέσω του συνεταιρισμού 500 τόνοι ελαιόλαδου». Στη συνέχεια, ο κ. Μπουντούρης υποστήριξε ότι: «Το ελαιόλαδό μας, σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δεν απειλείται από κανέναν και έχει σαφή υπεροχή. Πρόβλημα μας είναι το marketing του προϊόντος, όπου υστερούμε σημαντικά έναντι των άλλων ανταγωνιστών μας».

Aπό τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γερακίων Λακωνίας, ο πρόεδρος, Γιώργος Χρηστάκης, μας δηλώνει: «Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα έχουμε μια παραγωγή αυξημένη κατά 20% σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Με άνεση λοιπόν θα πάμε στους 8.000 τόνους επιτραπέζιες ελιές». Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού μας εξήγησε ότι η επιτραπέζια ελιά τα τρία τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία και δεν δείχνει να επηρεάζεται από άλλες ανταγωνίστριες χώρες, αφού η περσινή τιμή έφθασε τα τρία ευρώ.

Αργολίδα

Στην Αργολίδα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δήμαινας, Οικονόμου Θανάσης, μας ανακοίνωσε ότι: «Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη σημαντικά και υπολογίζουμε να φτάσουμε τους 800 τόνους προϊόντος που φεύγει χύμα σε εμπόρους. Η τιμή των τριών τελευταίων ετών είναι ανοδική και ξεκινά από τρία ευρώ για να φθάσει τα τέσσερα».

Ποιο όμως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για το ελαιόλαδο;

«Η μειωμένη ποσότητα στην τυποποίηση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπως επίσης και η μειωμένη συγκέντρωση των παραγομένων ποσοτήτων». Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μία καλή χρονιά και ίσως έρθουν ακόμα καλύτερες αφού, όπως φαίνεται, τα προβλήματα είναι σωστά διαβασμένα πλέον από όλους. ypaithros.gr