Παρασκευή
26
Φεβρουάριος
TOP

Ν. Φαρμάκης: Κατέθεσε χθες μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Εφετών

Ν. Φαρμάκης: «Καθήκον μου η προάσπιση της διαφάνειας και της αξιοπρέπειας των θεσμών»

* Έλεγχος της διαδικασίας του προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων, αλλά και όσων ανεύθυνα σπιλώνουν θεσμούς και επιχειρηματίες

* Στη δικαιοσύνη και ο Πλάτων Μαρλαφέκας

Αίτημα πλήρους διερεύνησης των παραμέτρων και διαδικασιών του προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων της Δυτική Ελλάδας που επλήγησαν από τον COVID-19 (ύψους 30 εκατ. ευρώ), καθώς και όσων καταγγέλλονται, ή υπονοούνται μέσα από ορισμένα δημοσιεύματα σχετικά με τη διαφάνεια του προγράμματος, κατέθεσαν την Παρασκευή στην Εισαγγελία Εφετών Πάτρας, ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος της «Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων», Πλάτων Μαρλαφέκας.

Ο λόγος της κατάθεσης της μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα Εφετών από τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος είναι η προάσπιση της διαφάνειας, του ήθους και της αξιοπρέπειας των θεσμών, του ΕΣΠΑ, των Επιμελητηρίων και της Διοικητικής Περιφέρειας.

Κατόπιν τούτου τεκμαίρεται ότι ο κ. Εισαγγελέας θα καλέσει όλους όσους προέβησαν σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

Εφόσον δε αποφανθεί ότι όλη η διαδικασία ήταν τελείως διαφανής, κύκλοι της Περιφέρειας ανέφεραν ότι όσοι ανεύθυν και δολίως προσπαθούν να σπιλώσουν θεσμούς θα κληθούν να αποδείξουν τα όσα λένε, ειδάλλως θα πρέπει να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη.

Όπως εκτιμάται η αντίδραση αυτή του Περιφερειάρχη αποτελεί σαφές μήνυμα σε συγκεκριμένους κύκλους, προκειμένου να μπει φρένο στον κιτρινισμό, τη λασπολογία και τον μηδενισμό του έργου του κ. Φαρμάκη από συγκεκριμένους «δημόσιους εκφραστές» το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Η κοινωνία έχει ανάγκη την ενότητα και τους χρήσιμους»

Ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε: «Η νομιμότητα, η χρηστή διαχείριση και η διαφάνεια των διαδικασιών, αποτελούν τον απαράβατο κανόνα της δράσης μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Βρέθηκα στην Εισαγγελία Εφετών, καλώντας τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει πλήρως το πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον #COVID19 και με τη δική της, οριστική και αμετάκλητη “σφραγίδα” να διαψεύσει δημοσιεύματα με υπονοούμενα και αιχμές που το μόνο που κάνουν είναι να “δηλητηριάζουν” την κοινωνία και να προκαλούν ανυπόστατες ανησυχίες. Η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αρχές και αξίες, όπως είναι η αξιοκρατία, η διαφάνεια και η νομιμότητα, αλλά και σε  θεσμούς όπως είναι η Δημόσια Διοίκηση, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή κοινωνική και οικονομική λειτουργία. Δυστυχώς, όμως, σε εποχές όπως η σημερινή, καλλιεργούνται φωνές διχασμού και παραφιλολογίας, που με εργαλείο τη λάσπη πατούν πάνω σε ζωτικές ανάγκες των πολιτών και δημιουργούν κλίμα καχυποψίας και ανυποληψίας των θεσμών.  Για τον λόγο αυτό, είμαι σήμερα εδώ, ώστε να διασφαλίσουμε και να διαπιστωθεί με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η Διοίκηση λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία.  Η Δικαιοσύνη θα εξακριβώσει τα πάντα. Γιατί στόχος μας να διαπιστωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτό που έχει σήμερα ανάγκη η κοινωνία, είναι η ενότητα και αυτοί που είναι χρήσιμοι. Όχι αυτοί που απλά προξενούν θόρυβο…»

«Να προασπίσουμε την αξιοπιστία όσων έχουμε κατακτήσει»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας, δήλωσε: «Μαζί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας αποφασίσαμε να έρθουμε και να ζητήσουμε από τον Εισαγγελέα να διερευνήσει όλα όσα καταγγέλλονται ή διασπείρονται από κύκλους και ανθρώπους που πατούν πάνω στο πρόβλημα επιχειρηματιών και επαγγελματιών για να διασπείρουν ψεύδη. Πρέπει να προασπίσουμε την αξιοπιστία όσων έχουμε κατακτήσει. Αν υπάρχει κάποιος που νομίζει ότι προγράμματα του ΕΣΠΑ αμφισβητούνται,  τότε έχουμε σοβαρό δομικό πρόβλημα.  Είναι μεγάλη επιτυχία, αυτά τα χρήματα που πήρε η Περιφέρεια από προγράμματα και τα απέδωσε στην επιχειρηματικότητα και δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να έγινε κάτι παράτυπο, ή να μην έγινε σύμφωνα με τις αρχές της  Ε.Ε.».

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Φαρμάκης και Μαρλαφέκας, κατά την παρουσία τους στο Δικαστικό Μέγαρο της Πάτρας, συνοδεύονταν από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκη Παπαδόπουλο, την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», Άλκηστη Σταθοπούλου και τον νομικό σύμβουλο του Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Τσακανίκα.

www.patrisnews.gr