Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Ξεκινά η εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με τη συμμετοχή όλων

Επιτυχημένη υπήρξε η πρώτη διαβούλευση που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμάτας για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 10 Δεκεμβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας. Ο επικεφαλής των μελετητών Στέλιος Ευσταθιάδης παρουσίασε τους σκοπούς του ΣΒΑΚ και περιέγραψε τη διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας θα υπάρξουν 3 ακόμη εκδηλώσεις δημόσιας διαβούλευσης, ενώ κάλεσε όλους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα svak.kalamata.gr και να διατυπώσουν τη γνώμη και τις απόψεις τους. Ανέφερε, επίσης, ότι ειδικοί ερευνητές θα επισκεφθούν κεντρικά σημεία της Καλαμάτας και θα ρωτήσουν τους πολίτες σχετικά με τις μετακινήσεις τους. Οι φορείς που επιθυμούν να μετάσχουν στο Δίκτυο Φορέων, το οποίο θα λειτουργήσει επιβοηθητικά για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ, θα κληθούν να δηλώσουν συμμετοχή και τον εκπρόσωπό τους, εντός των επομένων 10 ημέρων, στο Δήμο Καλαμάτας.

ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΜΕ ΣΒΑΚ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ»

Σε χαιρετισμό, τον οποίον απηύθυνε, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε τα ακόλουθα:
«Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας είναι ένα στρατηγικό σχέδιο, που καταρτίζεται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη και την ικανοποίηση των αναγκών όλων των κατοίκων σε σχέση με την βιώσιμη κινητικότητα.
Ο σκοπός του ΣΒΑΚ είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στην Καλαμάτα και η παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών, με έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη Δημόσια Συγκοινωνία.
Οι διαρκείς στόχοι του Δήμου Καλαμάτας, για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, είναι σύμφωνοι με τις αρχές που έχουν διακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνονται στις μελέτες, που κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί, αλλά και στα τεύχη δημοπράτησης του ΣΒΑΚ.
Οι στόχοι αυτοί είναι:
1. Μείωση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου στην πόλη για τις καθημερινές μετακινήσεις. Λειτουργία ενός πλήρους, επαρκούς, ανταγωνιστικού προς το Ι.Χ., ελκυστικού και προσιτού οικονομικά συστήματος δημόσιας συγκοινωνίας, φιλικής προς το περιβάλλον
2. Δημιουργία υποδομών για ενθάρρυνση και εξυπηρέτηση των ευάλωτων χρηστών: πεζοί, παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, ποδηλάτες
3. Δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος μεταφορών και τροφοδοσίας για την εξυπηρέτηση της αγοράς και της οικονομικής ζωής της πόλης
4. Εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την τήρηση και εφαρμογή των παραπάνω.
Για την εκπόνηση του ΣΒΑΚ έχει ήδη γίνει ο διαγωνισμός, έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, έχει ορισθεί η ομάδα επίβλεψης και έχει γίνει η εναρκτήρια συνάντηση στο νέο Δημαρχείο.
Τα βήματα που θα ακολουθηθούν, όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση που λάβατε, είναι:
• Αποτίμηση υφιστάμενης κατάστασης
• Εναλλακτικές προτάσεις
• Ενημερωτικές εκδηλώσεις – διαβουλεύσεις
• Τελική έκδοση ΣΒΑΚ
Επιπλέον, έχει συγκροτηθεί η Ομάδα Εργασίας που αποτελείται από τις τρεις Διευθύντριες: την κυρία Κουράκλη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, την κυρία Λυκουργιά της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και την κυρία Αγρίου της Διεύθυνσης Πολεοδομίας. Την Ομάδα Εργασίας επικουρεί στο έργο της ο ανάδοχος κ. Ευσταθιάδης και την συντονίζει ο Αντιδήμαρχος κ. Μπασακίδης. Έχουμε εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο παρακολούθησης από το πιο υψηλό επίπεδο τεχνικών επιστημόνων του Δήμου.
Μια από τις αρμοδιότητες της Ομάδας Εργασίας είναι η συνεργασία με το δίκτυο των Φορέων και με τρίτα μέρη, δηλαδή με όλους εσάς, ώστε το ΣΒΑΚ να είναι αποτέλεσμα συμμετοχικής διαδικασίας και συναίνεσης.
Έτσι, κλείνοντας θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας εδώ. Και να σας πω ότι περιμένουμε από εσάς να έχετε ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες, να εκφράσετε τις απόψεις και τους προβληματισμούς σας, τις ανάγκες σας. Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν να έχουμε ένα πιο ολοκληρωμένο και εφαρμόσιμο Σχέδιο Αστικής Βιώσιμης Κινητικότητας, μια καλύτερη πόλη».
Κατόπιν, ο επικεφαλής των μελετητών Στέλιος Ευσταθιάδης και η Διευθύντρια Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας Σταυρούλα Αγρίου πραγματοποίησαν τις εισηγήσεις τους. Την εισήγηση του κ. Ευσταθιάδη μπορείτε να δείτε εδώ και εκείνην της κας Αγρίου εδώ.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις όσων παρέστησαν, αφού τοποθετήθηκαν οι Διευθύντριες κυρίες Κουράκλη και Λυκουργιά.
Πριν το πέρας της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι οι ανοιχτές διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν και για χωροταξικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά θέματα. Ευχήθηκε δε προς τους μελετητές και την ομάδα εργασίας άρτιες τεχνικά μελέτες, οικονομικά εφαρμόσιμες και κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποδεκτές.
Πηγή: https://www.kalamata.gr/