Χαιρετίζει και συμπαραστέκεται στην αγωνιστική κινητοποίηση των φοιτητών/φοιτητριών, ο ΟΓΕ Καλαμάτας. Σε ανακοίνωση του συλλόγου για τα δικαιώματα της γυναίκας Καλαμάτας – μέλος της ΟΓΕ για την φοιτητική κινητοποίηση αναφέρεται μεταξύ άλλων στον τρόπο εισαγωγής των φοιτητών στα πανεπιστήμια, στην ποινικοποίηση των φοιτητικών αγώνων.
Το πλήρες κείμενο:
Ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Καλαμάτας χαιρετίζει και εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή του στην αυριανή αγωνιστική κινητοποίηση των φοιτητών/φοιτητριών η οποία οργανώνεται με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του αντιδραστικού κυβερνητικού νομοσχεδίου για την εκπαίδευση που εκφράζει τις κυβερνητικές προθέσεις για δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, την επιβολή πειθαρχικού δικαίου, τις διαγραφές φοιτητών, αλλά και τις μειώσεις στις επιχορηγήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
Εν μέσω πανδημίας κι ενώ η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών σχολών (όπως προσλήψεις καθηγητών, καθαριστριών, υγειονομικού προσωπικού, δωρεάν rapid test στο πανεπιστήμιο κ.α.) φέρνει στη Βουλή νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο:
Συστήνει “Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος” (ΟΠΠΙ) με εκπαίδευση στα πρότυπα της ΕΛ.ΑΣ η οποία θα έχει αστυνομικά καθήκοντα, δεν θα οπλοφορεί αλλά θα έχει κλομπ και ειδικά σπρέι…και όλα αυτά με πρόσχημα την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
Οι “αστυνομικοί – προστάτες” σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα ανέρχονται σε 1000 ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται το αίτημα για την ενίσχυση του μόνιμου ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού που είναι αδήριτη ανάγκη για την θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και των νοσοκομείων!!!
Καθιερώνει πειθαρχικά συμβούλια φοιτητών δηλαδή όργανα που δεν θα περιορίζονται μόνο στα περί της παραβίασης του αδιάβλητου των εξετάσεων, της λογοκλοπής κ.λπ. κατασκευάζοντας ιδιότυπα δικαστήρια για τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος, ποινικοποιώντας και καταστέλλοντας τους φοιτητικούς αγώνες.
Αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής με αποτέλεσμα την μείωση των εισακτέων, εισάγει όριο φοίτησης στα πανεπιστήμια. Με τον τρόπο αυτό βάζει μαχαίρι στον λαιμό χιλιάδων φοιτητών, αφού το συγκεκριμένο όριο που όποιος το ξεπεράσει θα διαγράφεται από την σχολή απαξιώνοντας έτσι την οικονομική επιβάρυνση των προηγούμενων ετών.
Σχετικό επίσης με τις διαγραφές και τον παραλογισμό που διακατέχεται το νομοσχέδιο είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος περάτωσης των σπουδών σε πολλές σχολές είναι μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο όριο φοίτησης και με τον τρόπο αυτό στοχεύει να αυταρχικοποιήσει ακόμη περισσότερο το καθεστώς των σπουδών δίνοντας το πάτημα για καθηγητικές αυθαιρεσίες…
Συνολικά το αντιδραστικό αυτό κατασκεύασμα διαμορφώνει ένα ακραίο καθεστώς αυταρχισμού στην φοίτηση καλλιεργώντας τον φόβο, την ανασφάλεια επιδιώκει να περάσει στον φοιτητικό κόσμο την ατομικότητα, να τους αποκόψει από την διεκδίκηση των προβλημάτων, την συλλογική δράση και στρώνει τον δρόμο για την μελλοντική υποταγή τους στους αυριανούς εργοδότες.
Οι εργαζόμενες όλων των κλάδων μαζί με τους φοιτητές πρέπει στις 10 Φλεβάρη να δώσουμε από κοινού τον αγώνα για να μην περάσουν αυτές οι αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση!