Το χώρο του ελέγχου αποστολής (mission control), που έχει παραχωρήσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας για τις ανάγκες του διαγωνισμού SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, επισκέφθηκε ο Δήμαρχος, σήμερα Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018. Όπως τον πληροφόρησε η επικεφαλής του εγχειρήματος Δρ. Jyotika Virmani, η ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο απέσυρε το μη επανδρωμένο όχημά της, ενώ προετοιμαζόταν η ομάδα από την Ιαπωνία.
Ο Δήμαρχος, παρουσία του συνδέσμου του Δήμου Καλαμάτας με το σπουδαίο αυτό επιστημονικό πείραμα, Δημήτρη Βεργόπουλου, Δημοτικού Συμβούλου, επεσήμανε τη μεγάλη αξία αυτού του πρωτοποριακού εγχειρήματος, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεχνολογίας για την ταχεία και ακριβή χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας, ενώ διαφημίζει την Καλαμάτα – ως επίκεντρο της προσπάθειας – στα μήκη και τα πλάτη της υδρογείου.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, με σύνολο επάθλων 7 εκατομμύρια δολάρια, 8 ερευνητικές ομάδες θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την τεχνολογία για γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας. Οι ομάδες αυτές είναι: PISCES από την Πορτογαλία, Texas A&M Ocean Engineering από τις ΗΠΑ, KUROSHIO από την Ιαπωνία, ARGGONAUTS – Fraunhofer IOSB από τη Γερμανία, Blue Devil Ocean Engineering από τις ΗΠΑ, CFIS από την Ελβετία, GEBCO-NF Alumni από τις ΗΠΑ και Team Tao από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, όπως το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), προβάλλουν από τις 9 Οκτωβρίου 2018 – οπότε έγινε σχετική ανακοίνωση – το διαγωνισμό και το κέντρο του, την Καλαμάτα.
Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο του διαγωνισμού αυτού, τον οποίο υποστηρίζουν παρέχοντας χώρους και διευκολύνσεις ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αναφορικά με τον τελευταίο γύρο δοκιμασιών πεδίου για το Μεγάλο Βραβείο, που ξεκίνησε το Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο, οι ομάδες έχουν μέχρι 24 ώρες για να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα της θάλασσας ανοιχτά της Καλαμάτας – περιοχή σχεδόν τριπλάσια εκείνης του Παρισιού – σε βάθη μέχρι 4.000 μέτρα• ένα περιβάλλον ψυχρό, σκοτεινό και με υψηλές πιέσεις, που είναι περισσότερο από δύο φορές βαθύτερο από το Grand Canyon.
Στη νότια ακτή της Ελλάδος, κάθε ομάδα εξαπολύει και ανακτά τα αυτόνομα υποβρύχια τεχνολογικά της συστήματα από το Κέντρο Ελέγχου (Mission Control) της XPRIZE στην Καλαμάτα. Ο χώρος του διαγωνισμού είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει μια σειρά υποβρύχιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Οι ομάδες των φιναλίστ πρέπει να ξεκινήσουν από την ακτή και τα συστήματα με τα οποία συμμετέχουν, πρέπει να μεταβούν στην περιοχή του διαγωνισμού από ύδατος ή από αέρος και, με περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση, να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον το 50% της περιοχής – 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα – με ανάλυση πέντε μέτρων και σε βάθος έως 4.000 μέτρα, προσδιορίζοντας και απεικονίζοντας τουλάχιστον δέκα αρχαιολογικά, βιολογικά ή γεωλογικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε οποιοδήποτε βάθος, κι όλα αυτά μέσα σε 24 ώρες.
Ο ανταγωνισμός θα οδηγήσει στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής, ενώ θα αποφέρει έναν υψηλής ανάλυσης χάρτη του πυθμένα της θάλασσας, που θα χρησιμοποιηθεί από το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, και το Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής που ο «Δημόκριτος» διαθέτει, στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιστημονικής συνεργασίας για τη δημιουργία τηλεσκοπίου νετρίνων νέας γενιάς στη Μεσόγειο.