Τρίτη
31
Ιανουάριος
TOP

Οι εκπομπές CO2 αυξάνονται και πάλι, προειδοποιεί η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων αυξήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ένδειξη ότι η κατακόρυφη πτώση που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας ήταν βραχυπρόθεσμη.

Δεδομένα που παρουσίασε την Τρίτη η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) δείχνουν ότι οι εκπομπές από την παραγωγή και χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και λιθάνθρακα αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο κατά 2% σε ετήσια βάση.

Η διακυβερνητική υπηρεσία με έδρα το Παρίσι προειδοποιεί μάλιστα ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικών πράσινης ενέργειας θα οδηγήσουν τις εκπομπές ορισμένων χωρών πιο ψηλά από ό,τι ήταν πριν από την πανδημία.

«Αν οι κυβερνήσεις δεν προχωρήσουν γρήγορα με τις κατάλληλες ενεργειακές πολιτικές μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ιστορική ευκαιρία να καταστήσουμε το 2019 το έτος κατά το οποίο κορυφώθηκαν οι παγκόσμιες εκπομπές» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA Φατίχ Μπιρόλ.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι εκπομπές CO2 μειώθηκαν κατά 7% το 2020 λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.

«Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι επιστρέφουμε στις δραστηριότητες υψηλής έντασης άνθρακα» σχολίασε ο Μπιρόλ. «Τα τελευταία νούμερα είναι μια δραματική υπενθύμιση των τεράστιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε στην ταχύτατη αναμόρφωση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος» είπε σύμφωνα με το Associated Press.

Η Συμφωνία του Παρισιού που υπογράφηκε το 2015 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προβλέπει ότι η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Για να συμβεί αυτό οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να έχουν σχεδόν μηδενιστεί μέχρι το 2050, υπολογίζει η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Τα δεδομένα της ΙΕΑ δείχνουν πως η Κίνα ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που είδε αύξηση των εκπομπών της το 2020, ενώ οι εκπομπές των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 10% σε σχέση με το 2019.

Τον Δεκέμβριο, όμως, οι αμερικανικές εκπομπές επανήλθαν σχεδόν στα επίπεδα που καταγράφηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2019, επισημαίνει η υπηρεσία, αποδίδοντας την αύξηση στην μερική ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας αλλά και σε αύξηση της χρήσης λιθάνθρακα λόγω των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου στη διάρκεια του χειμώνα.

ΠΗΓΗ