Η νόσος Covid-19 εξαπλώνεται ανά τον κόσμο, με το δεύτερο κύμα να σαρώνει την Ευρώπη, την ώρα που σε κάποιες άλλες χώρες αποδίδονται εύσημα στην αντιμετώπιση μιας από τις χειρότερες υγειονομικές κρίσεις στην Ιστορία.
Ανεπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποδεικνύεται ότι δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες μπροστά στην πανδημία, με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων να μην αφήνει άλλη επιλογή από την επαναφορά του lockdown. Την ίδια στιγμή, αρκετές χώρες κυρίως του αναπτυσσόμενου κόσμου κατάφεραν να νικήσουν τον κορωνοϊό, με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία.
Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ταϊβάν και Νότια Κορέα αποτελούν τις καλύτερες χώρες για να ζει κανείς την εποχή του κορωνοϊού, σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg. Το BBG βαθμολογεί τις επιδόσεις οικονομιών με ΑΕΠ άνω των 200 δισ. δολαρίων με βάση δέκα παραμέτρους: Ρυθμούς αύξησης των κρουσμάτων, ποσοστό θνητότητας, δυνατότητες ανίχνευσης και συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων, ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας, αντίκτυπο των περιορισμών εξαιτίας του Covid-19 -όπως το lockdown- στην οικονομία και την ελευθερία κίνησης των πολιτών.
Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, χάρη στην αποτελεσματική και έγκαιρη δράση της κυβέρνησης. Αυτή η μικρή χώρα προχώρησε σε καθολικό lockdown στις 26 Μαρτίου προτού καταγραφεί έστω και ένας θάνατος, κλείνοντας τα σύνορά της παρά το γεγονός ότι η οικονομία της εξαρτάται από τον τουρισμό. Η κυβέρνηση της Τζασίντα Άρντερν εφήρμοσε στρατηγική «εξάλειψης» του κορωνοϊού με εκτεταμένη διεξαγωγή τεστ, ιχνηλάτηση επαφών και καραντίνα. Ως αποτέλεσμα, οι Νεοζηλανδοί ζουν βασικά σε έναν κόσμο χωρίς Covid-19.
Tη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ιαπωνία, που ακολούθησε διαφορετική μέθοδο. Παρότι δεν επέβαλε υποχρεωτικό lockdown, εξαιτίας των επιδημιών φυματίωσης του παρελθόντος έχει αναπτύξει ένα ισχυρό σύστημα υγείας, εξοπλισμένο με συστήματα ιχνηλάτησης επαφών. Χάρη στα υψηλά επίπεδα κοινωνικής εμπιστοσύνης και συμμόρφωσης, οι πολίτες ενήργησαν άμεσα, φορώντας μάσκες και αποφεύγοντας δημόσιους χώρους. Παρότι παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, η Ιαπωνία -μια χώρα 120 εκατ. κατοίκων- έχει μόλις 331 σοβαρά περιστατικά κορωνοϊού, εν αντιθέσει με τους 5.000 ασθενείς που νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Γαλλίας.
Στην περίπτωση της Ταϊβάν, που βρίσκεται στην τρίτη θέση, η επιτυχία της είναι αξιοσημείωτη, εάν σκεφθεί κανείς τη γειτνίαση με την ενδοχώρα της Κίνας, όπου έκανε την εμφάνισή του ο ιός τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Η προσέγγιση της Ταϊβάν βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας, με ειδικές εφαρμογές(apps) με λεπτομέρειες για το πού μπορούν να προμηθευτούν μάσκα και με στοιχεία για τις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Η Ταϊβάν κατάφερε να σημειώσει ρεκόρ 200 ημερών χωρίς κρούσμα και, όπως και η Νέα Ζηλανδία, η ζωή έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, αλλά τα σύνορα παραμένουν κλειστά.
Τρεις σκανδιναβικές χώρες είναι μεταξύ των δέκα πρώτων, και αποτελούν υπόδειγμα του πώς μπορούν να εφαρμοσθούν αποτελεσματικά οι συνοριακοί έλεγχοι στην Ευρώπη. Φινλανδία και Νορβηγία έχουν απαγορεύσει από τα μέσα Νοεμβρίου την είσοδο στους περισσότερους ξένους. Χάρη στα γρήγορα ανακλαστικά που επέδειξαν, κατάφεραν να αποφύγουν την έξαρση κρουσμάτων στο δεύτερο κύμα που σαρώνει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ένα κύμα που εν μέρει οφείλεται στο άνοιγμα των συνόρων και την υποδοχή τουριστών στη διάρκεια του καλοκαιριού.
με πληροφορίες από Bloomberg
www.kathimerini.gr