Παρασκευή
10
Ιανουάριος
TOP

Οι νέες αντικειμενικές δεν θα ακυρώσουν τις μειώσεις ΕΝΦΙΑ

Διαβεβαίωση ότι  οι νέες αντικειμενικές δεν θα ακυρώσουν τις μειώσεις του ΕΝΦΙΑ παρείχε ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης το Σάββατο.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέες αντικειμενικές θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 30%.

Αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε στο OPEN για τις νέες αντικειμενικές ότι δεν έχει τελειώσει η επεξεργασία τους. Θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπου θα αυξηθούν και οι αντικειμενικές και ο ΕΝΦΙΑ (φέρνοντας σαν παράδειγμα τη Μύκονο και άλλα νησιά ή παραθεριστικά κέντρα της χώρας) στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί 8% σε σχέση με τι πλήρωσαν το 2019.

Ανέφερε επίσης όμως και ότι θα επιδιώξει την τακτοποίηση και άλλων στρεβλώσεων, ενώ εκτίμησε ότι δεν πρέπει να αναμένεται νέος γύρος αύξησης των δημοτικών τελών, λόγω της αλλαγής των αντικειμενικών.

Αυξήσεις στις αντικειμενικές

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, γενναίες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες θα ξεπερνούν σε μέσο επίπεδο 30-35%, τουλάχιστον για το λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και τις τουριστικές περιοχές της χώρας, αναμένεται να εισηγηθούν οι εκτιμητές ακινήτων.

Οι εισηγήσεις τους δεν θα είναι δεσμευτικές για το οικονομικό επιτελείο, το οποίο αναμένεται να μετριάσει τα ποσοστά αύξησης ιδίως στις πιο λαϊκές συνοικίες.

Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, όλα συγκλίνουν στο ότι οι νέες τιμές που θα ισχύσουν από φέτος για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και πιθανότατα από την 1/1/2021 για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα είναι αυξημένες κατά 20% σε μέσο επίπεδο.

Μειώσεις αναμένονται μόνο σε λίγες περιοχές, ειδικά στα βόρεια προάστια, ενώ πολύ μεγάλες πρόκειται να είναι οι ανατιμήσεις στις περιοχές που σήμερα βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος αξιών.

Παραδείγματα για το ύψος του ΕΝΦΙΑ

Με μέση αύξηση αντικειμενικών αξιών κατά 20% -πρόβλεψη που συγκλίνει με τις εκτιμήσεις και των θεσμών, οι οποίοι αναμένουν ότι η φορολογητέα αξία της περιουσίας των Ελλήνων θα αυξηθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ- οι ιδιοκτήτες θα μοιραστούν σε δύο κατηγορίες:

-Σε αυτούς που θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Θα είναι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης είτε θα μειωθεί, είτε θα παραμείνει αμετάβλητη, είτε θα αυξηθεί αλλά με τέτοιο ρυθμό ώστε αυτή η αύξηση να μην προκαλέσει και αλλαγή στον συντελεστή υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Για όλες αυτές τις κατηγορίες, θα έρθει η γενική ελάφρυνση που προγραμματίζει η κυβέρνηση (μέση έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε σύγκριση με το 2019) για να «ξεφουσκώσει» το εκκαθαριστικό.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου σε σημερινή περιοχή με τιμή ζώνης 1.250 ευρώ (σ.σ. υπάρχουν πολλές ανά την ελληνική επικράτεια) μπορεί να υποστεί αύξηση 20%, η τιμή να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ να παραμείνει αμετάβλητος στα 3,7 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στη συνέχεια, με την επιβολή της γενικής έκπτωσης –η οποία θα φτάνει ακόμη και το 15% ανάλογα με την αξία της περιουσίας- ο ιδιοκτήτης θα καταλήξει να πληρώνει λιγότερα συγκριτικά με πέρυσι.

-Σε αυτούς που θα πληρώσουν περισσότερα, καθώς η γενική μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αντισταθμιστεί από τη μεταβολή που θα υπάρξει στον συντελεστή υπολογισμού του φόρου. Σε αυτή την κατηγορία αναμένεται να βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί πάνω από 30-35%. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτου σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ, η οποία θα αυξηθεί σε 2.600 ευρώ, θα βρεθεί να πληρώνει ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 7,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντί για τα 4,5 ευρώ που πληρώνει σήμερα. Αυτή η μεταβολή δεν θα καλυφθεί από την έκπτωση φόρου σε καμία περίπτωση.