Τετάρτη
24
Φεβρουάριος
TOP

Οι νικητές του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού “Καθαρή Ενέργεια στην Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή 2019-2020” της Ε.Ε.Φ

40 μαθητές από 5 σχολεία Γυμνασίου και Λυκείου συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό “Καθαρή Ενέργεια στην Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή 2019-2020” της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και διεξήχθη εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Σκοπός του Διαγωνισμού ήταν η ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής και η κινητοποίηση μέσω της ενεργούς ενασχόλησης τους με τεχνολογίες προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης, δηλαδή με τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Για τον σκοπό αυτό τους ζητήθηκε να προτείνουν σχετικές ιδέες και αντίστοιχες τεχνολογικές λύσεις με εφαρμογή στο σχολικό τους κτίριο.

Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και την συνεργασία του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι συμμετέχουσες ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020 στην Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και εξειδικευμένους σε θέματα ενέργειας Διδάκτορες. Από την αξιολόγηση και την παρουσίαση των προτάσεων η Κριτική Επιτροπή ομόφωνα αναγνώρισε:

  • το ευρύ πεδίο προτάσεων που παρουσιάστηκαν, αναφορικά με το ζητούμενο του Διαγωνισμού.
  • την υψηλή ποιότητα των εργασιών ιδιαίτερα σε σχέση με το γνωστικό επίπεδο μαθητών Γυμνασίου – Λυκείου.
  • την θερμή συμμετοχή των σχολικών ομάδων, παρά τις δύσκολες συνθήκες της επιδημιολογικής κρίσης και του βεβαρημένου μαθητικού τους φόρτου.

Μετά από λεπτομερή εξέταση των προτάσεων, η Κριτική Επιτροπή κατέληξε στην απονομή των παρακάτω βραβείων:

1ο Βραβείο Πρωτότυπης Λύσης και Αρτιότερης Πρότασης στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου με τίτλο εργασίας «Τα φωτεινά μας βήματα»

>Χρηματικό έπαθλο 300€

2ο Βραβείο Υλοποιήσιμης Εφαρμογής και Επιχειρηματικότητας στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης με τίτλο εργασίας «Φωτοβολταϊκή Κουρτίνα»

>Χρηματικό έπαθλο 200€

3ο Βραβείο Εκπαιδευτικού Υλικού στο Γυμνάσιο Σκύρου με τίτλο εργασίας «Εκμετάλλευση της ενέργειας της ροής του νερού ύδρευσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη βοήθεια υδροστροβίλου».

>Χρηματικό έπαθλο 100€

Όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν και μια δωρεάν συνδρομή για το περιοδικό «Physics News», που εκδίδεται από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών συγχαίρει τους 40 μαθητές, από τα 5 Σχολεία Γυμνασίου και Λυκείου και τους καθηγητές τους που συμμετείχαν στον “1ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ “Καθαρή Ενέργεια στην Μάχη για την Κλιματική Αλλαγή 2019-2020” της Ε.Ε.Φ., ο οποίος διεξήχθη εξ αποστάσεως την Κυριακή 22.11.2020 μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών”