Τρίτη
19
Νοέμβριος
TOP

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου ενόψει του αναπτυξιακού συνεδρίου

Υπόμνημα με τις προτάσεις της επιχειρηματικής κοινότητας κατέθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Μεσσηνίας κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος στη χθεσινή Συνάντηση των Επιμελητηρίων Πελοποννήσου με τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη στην Τρίπολη,εν όψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Πελοποννήσου (26-27 Φεβρουαρίου 2018).

Υπόμνημα επίσης, κυρίως για θέματα «Τουριστικής Ανάπτυξης της Πελοποννήσου», δόθηκε και στο Γραφείο Συντονισμού της Κυβέρνησης.

Αν και τα προβλήματα που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα είναι πολλά, θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις, με αντίκτυπο στο σύνολο των περιοχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Το υπόμνημα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας επικεντρώθηκε σε ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Δόθηκε έμφαση στις υποδομές και την προσβασιμότητα της περιοχής, απαραίτητα στοιχεία που θα δημιουργήσουν ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον για επενδύσεις.

Επιγραμματικά αναφέρθηκαν:

  • Ολοκλήρωση Δυτικού Οδικού Άξονα χώρας και δημιουργία Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα.
  • Βελτίωση λιμενικών υποδομών του εμπορικού και τουριστικού λιμανιού της Καλαμάτας. και των λιμανιών Κυπαρισσίας και Πύλου. Εγκατάσταση υδατοδρομίων-υδροπλάνων.
  • Βελτίωση και επέκταση υποδομών αεροδρομίου Καλαμάτας για να λειτουργήσει και ως Σταθμός Εναέριων Εμπορευματικών Μεταφορών.
  • Βελτίωση υποδομών ΒΙΠΕ Καλαμάτας και Μελιγαλά.
  • Επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου.
  • Διαχείριση απορριμμάτων, αποχετευτικά δίκτυα, βιολογικός καθαρισμός.
  • Χωροταξικός σχεδιασμός ανάπτυξης.

Επίσης, όσον αφορά τον τουρισμότονίστηκε η αναγκαιότητα χάραξηςΕιδικού Χωροταξικού Πλαισίου για την τουριστική ανάπτυξη, ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκαν και οι στρατηγικοί μας στόχοι.

Για τα αγροτικά μας προϊόντα απαιτείται ένα στρατηγικό πλάνο για τη δημιουργία βιώσιμης γεωργικής ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά, ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά των αγροτικών μας προϊόντων και στις νέες καινοτόμες καλλιέργειες, ενώ έγινε εκτενής αναφορά για τη θέση της Μεσσηνίας όσον αφορά το «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας».

Για την επιχειρηματικότητα δόθηκε έμφαση στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών για τις ΜμΕ. Το θέμα των πυρόπληκτων δανείων και της λειτουργικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών τέθηκε ως κορυφαίο ζήτημα, που πρέπει να απασχολήσει τα αρμόδια υπουργεία.

Στα πλαίσια αυτά συζητήθηκε ο ενεργός ρόλος της επιμελητηριακής κοινότητας στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, αλλά και στις προοπτικές τους να εξελιχθούν σε σύγχρονα “Κέντρα Επιχειρηματικότητας”.