Η απότομη “βουτιά” στον τζίρο των επιχειρήσεων μέσα στον Νοέμβριο η οποία μπορεί να φτάσει ακόμη και στα 5 έως 7 δις. ευρώ, θα είναι η πρώτη εμφανής συνέπεια της επιβολής ενός νέου γενικού lockdown στην οικονομία.
Μείωση εσόδων όμως για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθεί το διαθέσιμο κονδύλι για τα μέτρα στήριξης κατά τουλάχιστον 1-1,5 δις. ευρώ –από χθες κατέστη σαφές ότι τα μέτρα των 2,5 δις. ευρώ που ανακοινώθηκαν το Σάββατο δεν θα είναι αρκετά- να αναθεωρηθεί η εκτίμηση της φετινής ύφεσης (πλέον ενδέχεται να ξεπεράσει το 10%) αλλά και να αυξηθεί εκ νέου ο δανεισμός της χώρας με το δημόσιο χρέος να ξεπερνά πλέον το 200% του ΑΕΠ από φέτος.
Προφανώς η επιθυμία όλων θα ήταν να αποφευχθεί αυτή η κατάσταση και να κρατηθεί ανοικτή η οικονομία –ειδικά η Αττική στην οποία παράγεται το μισό ΑΕΠ της χώρας- ωστόσο ο στόχος πλέον αναπροσαρμόζεται υποχρεωτικά και είναι ο εξής: να περιοριστούν τα κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο ώστε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά ο Δεκέμβριος καθώς τον συγκεκριμένο μήνα, ο τζίρος των επιχειρήσεων είναι αυξημένος κατά τουλάχιστον 20-25% σε σχέση με τον Νοέμβριο και φτάνει συνολικά στα 30 δις. ευρώ.
1. Το ΑΕπ της χώρας θα “βουτήξει” κάτω από τα 165 δις. ευρώ και θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από 16-17 χρόνια. Ουσιαστικά, γυρίζουμε πίσω στο 2002-2003 καθώς από τότε έχει να καταγραφεί ΑΕΠ αυτού του επιπέδου.
2. Ο ετήσιος ρυθμός μείωσης είναι πλέον πολύ πιθανό να ξεπεράσει το 10% κάτι που θα αποτελέσει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ.
3. Ο τζίρος των επιχειρήσεων θα υποχωρήσει πάνω από 50 δις. ευρώ μέσα στην φετινή χρονιά. Μέσα σε μόλις ένα έτος, θα χαθεί σχεδόν το 20-25% των συνολικών πωλήσεων κάτι που δεν συνέβη ούτε κατά τη διάρκεια της μεγάλης μνημονιακής ύφεσης και φυσικά δεν έχει γίνει ποτέ εν καιρώ ειρήνης.
4. Το δημόσιο χρέος, θα αναρριχηθεί στα 340 δις. ευρώ θα φτάσει να αντιστοιχεί περίπου στο 205% του ΑΕΠ της χώρας. Η Ελλάδα θα βρεθεί με τη δεύτερη μεγαλύτερη αναλογία χρέους / ΑΕΠ σε ολόκληρο τον πλανήτη πίσω από την Ιαπωνία.
Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή εικόνα που σχηματίζεται με βάση τους αριθμούς, υπάρχουν πάντως και αρκετά παρήγορα στοιχεία:
1. Ένα lockdown ενός μήνα και οι παρενέργειες που θα προκαλέσει, δεν αναιρούν το ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει μέσα στο 2021 έστω και με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με ότι υπολόγιζε το οικονομικό επιτελείο (+7,5% για το 2021 το οποίο πλέον αναμένεται ότι θα αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο +4-5%). Άλλωστε, μέσα στον Νοέμβριο, αναμένεται να ανακοινωθεί το προσχέδιο του ελληνικού σχεδίου αξιοποίησης των 34 δις. ευρώ που θα αποτελέσουν το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης.
2. Μπορεί το χρέος να αυξάνεται αλλά αυτό γίνεται υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανακοινώσει νέα μέτρα στήριξης των αγορών κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίζεται να δανείζεται με ιστορικά χαμηλό επίπεδο επιτοκίων. Αυτό θα επιτρέψει στον οικονομικό επιτελείο να χρηματοδοτήσει και νέα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ώστε να επιτευχθούν οι δύο βασικοί στόχοι: να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να μην κλείσουν επιχειρήσεις.
www.thetoc.gr