Σύμφωνα με νέα ευρήματα, η COVID-19 μπορεί να προκαλέσει γήρανση στον εγκέφαλο. Άτομα που νόσησαν φέρεται να μην μπορούν να θυμηθούν λέξεις ή να ολοκληρώσουν ένα παζλ για μήνες μετά την ανάρρωση.
Καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξελίσσεται, οι ερευνητές μαθαίνουν όλο και περισσότερα για τα συμπτώματα και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσου.
Η μελέτη, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, έχει δοκιμάσει τη γνωστική ικανότητα περισσότερων από 84.000 συμμετεχόντων μέχρι στιγμής. Η έρευνά τους υποδηλώνει ότι η λοίμωξη του κορονοϊού συνδέεται με γνωστικά ελλείμματα – όπως το να μην μπορούν να θυμηθούν λέξεις ή να ολοκληρώσουν ένα παζλ για μήνες μετά την ανάρρωση, ανέφερε το Reuters.
Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν ένα τεστ IQ – που ονομάζεται The Great British Intelligence Test – και τα αποτελέσματα των ατόμων που είχαν COVID-19 συγκρίθηκαν με εκείνα που δεν είχαν.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που είχαν αναρρώσει από την COVID-19 – συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν ανέφεραν πλέον συμπτώματα – παρουσίασαν “σημαντικά γνωστικά ελλείμματα”, σύμφωνα με τη μελέτη.
Τι είναι όμως ένα σημαντικό γνωστικό έλλειμμα; Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, αυτό σημαίνει ότι η μόλυνση με COVID-19 οδηγεί σε γνωστική μείωση «ισοδύναμη με τη μέση 10ετή μείωση της απόδοσης μεταξύ των ηλικιών από 20 έως 70 ετών». Με άλλα λόγια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μόλυνση με τον νέο κορανοϊό γερνά τον εγκέφαλο περίπου 10 χρόνια.
Αλλά, σύμφωνα με το Mic, οι επιστήμονες που δεν συμμετείχαν στη μελέτη είναι προσεκτικοί για να καταλήξουν σε συμπεράσματα βάσει αυτής της έρευνας. «Συνολικά, είναι μια ενδιαφέρουσα αλλά ασαφής έρευνα σχετικά με την επίδραση της COVID στον εγκέφαλο», δήλωσε στο Reuters ο Ντέρεκ Χιλ, καθηγητής ιατρικής στο University College London. Πρώτα απ ‘όλα, η μελέτη δημοσιεύθηκε στο MedRxIV και δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομοτίμους, το οποίο θα θεωρούνταν η σφραγίδα έγκρισης στην επιστημονική έρευνα.
Υπάρχουν επίσης ορισμένες μεθοδολογικές ανησυχίες σχετικά με την έρευνα. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν ολοκληρώσει το ίδιο τεστ IQ πριν αρρωστήσουν, κάτι που θα έδινε μια πιο έγκυρη εικόνα της νοημοσύνης ενός ατόμου πριν και μετά την μόλυνσή του. Επιπλέον, οι μη συνδεδεμένοι επιστήμονες επεσήμαναν στο Reuters, ότι κανείς δεν μπορεί στην πραγματικότητα να πει πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η «σημαντική γνωστική παρακμή», καθώς το κεφάλαιο του κορανοϊού είναι ακόμα τόσο καινούριο και ανεξερεύνητο.
www.news247.gr