Αρχική ΥΓΕΙΑ Ο κορωνοϊός μπορεί να μείνει στις επιφάνειες μέχρι και 17 ημέρες ,...

Ο κορωνοϊός μπορεί να μείνει στις επιφάνειες μέχρι και 17 ημέρες , εάν δεν καθαριστούν…

107
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Μπορεί μέχρι τώρα να πιστεύαμε πως ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες μέχρι 3 ημέρες, ωστόσο μια νέα ανακάλυψη των ερευνητών αλλάζει τα δεδομένα.

Ίχνη του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν στου κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess σε επιφάνειες των καμπινών όπου έμεναν άνθρωποι θετικοί στον ιό, 17 ημέρες μετά την αποχώρησή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων και την εβδομαδιαία έκθεση για την νοσηρότητα και την θνησιμότητα. Οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου είχαν εμφανίσει συμπτώματα του κορωνοϊού ή ήταν ασυμπτωματικοί, λένε οι ερευνητές ενώ το Bloomberg αναφέρει πως δεν ήταν δυνατόν να καθοριστεί εάν τα νέα ίχνη προκάλεσαν οποιεσδήποτε λοιμώξεις.

Η έρευνα έδειξε ότι ο κορωνοϊός είχε μείνει στις επιφάνειες που δεν είχαν καθαριστεί
Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε πως ο κορωνοϊός μπορούσε να παραμείνει βιώσιμος σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα μέχρι και 3 ημέρες, αν και τα επίπεδα αυτά μειώθηκαν με την πάροδο του χρόνου. Ο ιός αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότερο σταθερός στον χαλκό, όπου δεν βρέθηκε βιώσιμο ίχνος του μετά από 4 ώρες. Επίσης δεν ήταν τόσο σταθερός στο χαρτόνι, το οποίο δεν έδειξε ίχνος του ιού μετά από 24 ώρες, σύμφωνα με την έκθεση του New England Journal of Medicine.

Η τελευταία μελέτη εξέτασε δωμάτια που δεν είχαν ακόμη καθαριστεί με τους ερευνητές να επιβεβαιώνουν πως το καθάρισμα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την θανάτωση του ιού. Επίσης, όπως αναφέρει η έρευνα, η εξάπλωση της λοίμωξης στο κρουαζιερόπλοιο έγινε προτού το πλοίο τεθεί σε καραντίνα.

Πηγή: iefimerida.gr