Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο έβγαζε το κύκλωμα live streaming

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας από την Europol για τη δράση του κυκλώματος παράνομου live streaming που δρούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα το κύκλωμα όχι μόνο δρούσε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά η υπόστασή του άγγιζε τις δομές πολυεθνικής εταιρείας. Μάλιστα τα έσοδα του κυκλώματος ξεπερνούσαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είχαν δημιουργηθεί όλες οι δομές για να διατηρείται και να αυξάνεται η ροή των χρημάτων, με εταιρείες – φαντάσματα να αναλαμβάνουν τις λογιστικές διαδικασίες.

Η εκτεταμένη οργάνωση διαμοίραζε παράνομα εικόνα από δορυφορικό σήμα από συνδρομητικά κανάλια (σ.σ. παράνομο live streaming), μέσω servers που είχαν εγκατασταθεί σε Βουλγαρία και Ολλανδία κι ενώ λάμβανε από κάθε «πελάτη» αντίτιμο 20 ευρώ τον μήνα. Να θυμίσουμε ότι ένα άτομο συνελήφθη στη Βουλγαρία και άλλα τρία στην Κύπρο. Χάρη στην ολλανδική αστυνομία οι διακομιστές που χρησιμοποιούνταν για τη διανομή του σήματος έκλεισαν, ενώ οι διευθύνσεις IP που φιλοξένησαν μια ολλανδική εταιρεία – «φάντασμα» απενεργοποιήθηκαν.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η οργάνωση διαμοίραζε παράνομο σήμα από τουλάχιστον 1.200 συνδρομητικά κανάλια απ’ όλη την Ευρώπη, ενώ συνολικά περίπου 500.000 συνδρομητές είχαν εγγραφεί στο παράνομο δίκτυο.

Σημαντική ήταν η συμβολή της Europol στην έρευνα των Αρχών σε Κύπρο, Ελλάδα και Βουλγαρία, καθώς παρείχε τεχνική και δικονομική βοήθεια, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης εγκλημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IPC3).

Παράλληλα, την ημέρα των επιχειρήσεων κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας αναπτύχθηκαν στις τρεις χώρες συνδράμοντας επί τόπου τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων κρατών.

insider.gr