Πέμπτη
26
Δεκέμβριος
TOP

Παίζουν με το ρολόι στο ελαιόλαδο οι Ιταλοί – Νηνεμία στην Ελλάδα

Nηνεμία επικρατεί αυτή την περίοδο σε ό,τι αφορά τις αγορές ελληνικού ελαιολάδου από το εξωτερικό, με τους Ιταλούς εμπόρους να χρονοτριβούν έχοντας το βλέμμα τους στην –πιο όψιμη, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις– παραγωγή της Ισπανίας.

“Οι προσφορές που υπάρχουν από Ισπανία βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών από τις δικές μας και σε καλής ποιότητας ελαιόλαδα. Όταν υπάρχει, για παράδειγμα, στην αγορά προϊόν από την Ανδαλουσία στα 2,80 και στα 2,60, αντιλαμβάνεστε ότι με τις τιμές που περιμένουν να πουλήσουν οι Έλληνες εδώ, τα πράγματα δυσκολεύουν», δήλωσε στην «ΥΧ» ο Νίκος Λάππας, διευθυντής της ελληνικής θυγατρικής της ιταλικής εταιρείας Alta Maremma.

«Οι Ιταλοί, προς το παρόν, αγοράζουν μικροποσότητες για να καλυφθούν μέχρι τις αρχές του Ιανουαρίου όταν θα μπουν για τα καλά στην αγορά οι Ισπανοί. Το κακό είναι ότι παρά την ακόμα πιο όψιμη, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, χρονιά των Ισπανών, δεν έχουμε ούτε τις ποσότητες για να επωφεληθούμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προχωρώντας σε μια πρώτη αποτίμηση της φετινής παραγωγής, ο κ. Λάππας αναφέρει ότι «οι ποιότητες είναι μέτριες και είναι δύσκολο να βρεθούν οξύτητες ακόμα και στο 0,5%. Ποσοτικά, αν και δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτα ολοκληρωμένη εικόνα, φαίνεται ότι η μείωση της εγχώριας παραγωγής θα αγγίξει ακόμα και το 50%».

Με 3,90 ευρώ έφυγαν ποσότητες στη Λακωνία

Ο κ. Λάππας σημείωσε ότι «το τελευταίο δεκαήμερο γενικά δεν υπάρχουν αγοραστές. Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες είχαν φύγει κάποιες ποσότητες στα 3,90 ευρώ/κιλό, ενώ αυτές τις μέρες γνωρίζω για δύο βυτία που έφυγαν από τους Μολάους Λακωνίας στα 3,60 και 3,70 ευρώ/κιλό».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, Κώστας Κατσούλης, ανέφερε: «Η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Η τιμή για το καλής ποιότητας προϊόν κινείται στα 3 ευρώ/κιλό. Ωστόσο, σε λίγες περιοχές της Μεσσηνίας, θα βρει κανείς οξύτητες από 0,4% έως 0,6%. Στις υπόλοιπες περιοχές, οι οξύτητες είναι μεγάλες από 1% έως 2%, ενώ υπάρχουν ακόμα και ‘‘τριάρια’’».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ελαιοπαραγωγός από τη Μεσσήνη και γ.γ. του ΣΑΣΟΕΕ, Γιώργος Κατσούλης, επισήμανε ότι «τα ελαιόλαδα με οξύτητα 0,6% είναι σπάνια, ενώ ο μέσος όρος είναι στο 1% ή και πάνω από αυτό. Για οξύτητες άνω του 0,5, δε, η τιμή πέφτει 10 λεπτά ανά 0,1% οξύτητας».

 Στα 3,50 ευρώ πωλήθηκε έξτρα παρθένο στην Κρήτη

Στον Nομό Ηρακλείου, η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της τοπικής ΕΑΣ, Ανδρέας Στρατάκης. «Πράξεις έχουμε ελάχιστες αυτή την περίοδο. Ό,τι κινήθηκε και αφορούσε καλές ποιότητες, αλλά σε μικρές ποσότητες, τιμολογήθηκε στα 3,10 ευρώ/κιλό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «η κινητικότητα σε εμπορικές πράξεις στην Ανατολική Κρήτη είναι μικρή αυτή την περίοδο, ενόψει και των γιορτών. Παρά το γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές στα ανατολικά (π.χ. Σητεία) η συγκομιδή έχει ξεπεράσει το 50%, οι ποσότητες που έχουν πουληθεί είναι μικρές. Αξιοσημείωτη και πιο πρόσφατη εμπορική πράξη αφορούσε προϊόν με οξύτητα στα όρια του έξτρα παρθένου με τιμή στα 3,5 ευρώ». Όπως ανέφεραν στην «ΥΧ» οι ίδιες πηγές, οι λίγες εμπορικές πράξεις αυτού του διαστήματος «αφορούν όσους έχουν ανάγκη ρευστότητας και πουλάνε, κινούνται στα επίπεδα των 3 ευρώ».

www.ypaithros.gr