Μείωση της τιμής του αλευριού σε μια περιοχή, έκρηξη των τιμών των σιτηρών σε άλλη. Παχυσαρκία από τη μία και λιμός από την άλλη: πριν τον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός προσπαθεί να βρει τρόπους να επιδιορθωθούν “τα παγκόσμια διατροφικά συστήματα”, τα οποία έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού και την κλιματική αλλαγή.
Υπουργοί Γεωργίας, επικεφαλής επιχειρήσεων και διπλωμάτες αρμόδιοι για την αντιμετώπιση του λιμού παγκοσμίως συμμετείχαν σε διαδικτυακή συζήτηση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και την εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης.
Την ώρα που δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ήδη δεν τρώνε επαρκώς ή αρκετά καλά, ο πλανήτης θα πρέπει να θρέψει δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2050 (όταν εκτιμάται ότι ο πληθυσμός της Γης θα έχει φτάσει τα 9,7 δισεκατομμύρια), ενώ παράλληλα θα πρέπει να σταματήσει να καταστρέφει τους πόρους του.
Η παραγωγή τροφίμων εκτιμάται ότι ευθύνεται για το ένα τέταρτο του όγκου των αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα, για μεγάλο μέρος της αποψίλωσης των δασών και της απώλειας της βιοποικιλότητας. Και τελικά το 30% των τροφίμων που παράγονται είτε χάνονται είτε σπαταλώνται.
Μια κατάσταση που έχει καταστεί μη βιώσιμη, την ώρα που οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία covid-19: λιμάνια, σφαγεία, εργοστάσια ή σύνορα κλειστά, καθυστέρηση στις μετακινήσεις των εργατών γης.
Κίνδυνος “μαζικών λιμών”
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τάχθηκε υπέρ της καινοτομίας στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας, με γεωργία αιχμής που θα χρησιμοποιεί δορυφόρους και τράπεζες δεδομένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο θα αποτελέσει “καμπή” για το θέμα.
“Η Ολλανδία θα αναλάβει τη γραμματεία” και θα καταγράψει όλες τις τοπικές καινοτομίες που θα διευκολύνουν τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, εξήγησε ο Ρούτε.
“Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στα βουνά της Συρίας ή του Αφγανιστάν πιθανόν να μην αποδίδουν στον Νίγηρα, το Μαλί ή τη Μπουρκίνα Φάσο”, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP), το οποίο τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης, Ντέιβιντ Μπίζλι.
Και ο Μπίζλι τάχθηκε υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, όμως κάλεσε τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων να προσφέρουν βοήθεια και τις τεχνολογίες τους “ενσωματώνοντας” τους μικρούς καλλιεργητές, χωρίς να τους εκτοπίζουν από τη γη τους.
“Περισσότερες από 600 εκατομμύρια καλλιέργειες παγκοσμίως διευθύνονται από οικογένειες ή αυτόχθονες”, υπενθύμισε η Αμίνα Μοχάμεντ, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ.
“Παράλληλα λιγότερο από το 1% από τις φάρμες εκμεταλλεύεται περισσότερο από το 70% των διαθέσιμων καλλιεργήσιμων εκτάσεων”, πρόσθεσε.
Μια από τις προκλήσεις θα είναι να αλλάξει ο τρόπος χρήσης των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε όλο τον κόσμο, επεσήμανε η Μοχάμεντ. “Μια πολιτισμική μάχη”, σύμφωνα με τον Ολιβιέ ντε Σούτερ, πρώην εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή.
“Διαθέτουμε δύο μεγάλα συστήματα, τη γεωργία αιχμής και την παραδοσιακή γεωργία, αυτές οι δύο θα συναντηθούν ή θα ακυρώσουν η μία την άλλη”, διερωτήθηκε.
Αν δεν γίνει τίποτα “θα έχουμε μαζικούς λιμούς, αποσταθεροποιημένες χώρες και μαζικές μεταναστεύσεις”, προειδοποίησε ο Μπίζλι.
Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ – huffingtonpost.gr