Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Πανελλήνιες 2021 – Βάσεις: Πώς θα κινηθούν – Ποιες σχολές… θα εκτοξευτούν

Κορυφώνεται η αγωνία για χιλιάδες μαθητές των Πανελληνίων εξετάσεων, καθώς την Παρασκευή (09/07) πρόκειται να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες. Εκείνη την ημέρα, όπως έχει γίνει γνωστό, θα λειτουργήσουν όλα τα ΓΕΛ ενώ τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr. Επίσης, οι βαθμοί θα σταλούν με sms σε όσους έκαναν την σχετική αίτηση έως τις 6 Ιουλίου.

Οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά σε όλα τα πεδία, με τις χαμηλότερες να μην πέφτουν κάτω από τα 8.000 μόρια, όπως τόνισε ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης μιλώντας στο NEWS 24/7.

“Τα θέματα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων ήταν πιο εύκολα από πέρυσι. Αναμένεται οι υποψήφιοι να έγραψαν καλύτερα από πέρυσι. Υπάρχει η επιφύλαξη πόσο καλά προετοιμασμένοι ήταν, διότι οι υποψήφιοι του 2021 έχασαν, ως μαθητές της Β Λυκείου πέρυσι, το τελευταίο τρίμηνο και φέτος τη μισή χρονιά έκαναν τηλεκπαίδευση. Επιπλέον δεν εξετάστηκαν στις προαγωγικές εξετάσεις της Β Λυκείου, ούτε στις απολυτήριες της Γ Λυκείου. Δεν έχουμε εικόνα για το γνωστικό τους επίπεδο. Θα μάθουμε πως ανταποκρίθηκαν στα ευκολότερα θέματα με την ανακοίνωση των βαθμολογιών” δήλωσε ο κ. Στρατηγάκης.

Και πρόσθεσε: “Οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν ανοδικά σε όλα τα πεδία. Στις χαμηλόβαθμες σχολές η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα ανεβάσει τις βάσεις των τμημάτων που βρίσκονταν πέρυσι κάτω από τα 8.000 μόρια. Στο 1ο και 3ο Πεδίο δεν αναμένουμε να υπάρχουν τμήματα με βάση χαμηλότερη των 9000 μορίων και στο 2ο και στο 4ο Πεδίο δεν αναμένουμε βάσεις μικρότερες των 8000 μορίων”.

“Στις υψηλόβαθμες σχολές αναμένουμε άνοδο των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές, που πέρυσι σημείωσαν ιστορικό χαμηλό με τη βάση της Αθήνας να διαμορφώνεται στα 18.250 μόρια. Είναι προφανές ότι θα έχουμε σημαντική άνοδο στη βάση όλων των σχολών του 3ου Πεδίου, καθώς πέρυσι είχαμε ”σφαγή” στη Χημεία, που φέτος δεν έχουμε.

Στο 4ο Πεδίο έχουμε κάθε χρόνο αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, καθώς όλο και περισσότεροι υποψήφιοι το επιλέγουν ως τον ευκολότερο δρόμο προς το Πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο ανταγωνισμός, που αποτελεί αιτία ανόδου των βάσεων, αλλά έχει και μία άλλη συνέπεια: Μείωση των υποψηφίων στο 2ο Πεδίο που δημιούργησε πέρυσι το φαινόμενο οι υποψήφιοι να είναι λιγότεροι από τις θέσεις. Αυτό είχε ως συνέπεια να σημειωθούν εξαιρετικά χαμηλές βάσεις, φαινόμενο που δεν θα επαναληφθεί φέτος, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Και στο 1ο Πεδίο περιμένουμε να είναι ανοδική η τάση των βάσεων” επεσήμανε.

Αναφορικά με την ανακατανομή των 1.200 θέσεων από ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στην περιφέρεια, δήλωσε: “Έγινε για να αποσυμφορηθούν οι κεντρικές σχολές, που είχαν επιβαρυνθεί με μεγάλο αριθμό εισακτέων, αλλά και μεγάλο αριθμό φοιτητών από μετεγγραφή. Ακόμη έγινε για να μην αποψιλωθούν εντελώς τα περιφερειακά τμήματα με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Η συνέπεια είναι η επιπλέον άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα.

Ερωτηθείς για ποια συμβουλή θα έδινε στα παιδιά που θα μάθουν την Παρασκευή τις βαθμολογίες τους, ο κ. Στρατηγάκης απάντησε: “Η βαθμολογία του υποψηφίου δεν μπορεί να του δώσει ασφαλή εικόνα αν θα πετύχει το στόχο του. Ας θυμηθούμε ότι πέρυσι ένας υποψήφιος με 17.400 μόρια που στόχευε στην Ιατρική ήταν πλήρως απογοητευμένος την ημέρα ανακοίνωσης των βαθμολογιών, βλέποντας τα μόριά του και συγκρίνοντάς τα με τα 18.123 μόρια της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης το 2019. Συνεπώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι βαθμοί μας θα είναι αρκετοί για να πετύχουμε το στόχο μας. Ψυχραιμία, λοιπόν, όχι κλάματα και συγκεντρωθείτε στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, που αποτελεί την τελευταία πράξη, αλλά πάρα πολύ σημαντική.

Οι υποψήφιοι που δεν έγραψαν καλά και δεν περνούν το όριο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δεν θα μπορούν να καταθέσουν Μηχανογραφικό. Αυτοί θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να σχεδιάσουν το επόμενο βήμα τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους, έχοντας στο μυαλό τους ότι μία αποτυχία δεν είναι καταστροφή”.

ΠΗΓΗ