Τρίτη
19
Νοέμβριος
TOP

Παυλόπουλος σε Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν αναθεωρείται

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 11:45. Εκεί έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Στη συνέχεια περπάτησαν στο κόκκινο χαλί και αφού επιθεώρησαν την προεδρική φρουρά στη συνέχεια έγιναν οι συστάσεις των δύο αντιπροσωπειών. Αμέσως μετά έκαναν τις καθιερωμένες δηλώσεις on camera.

Παυλόπουλος: Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπράγματευτη

 «Σας καλωσορίζω στην Αθήνα σε μια επίσκεψη την πρώτη Προέδρου μετά από 65 χρόνια η οποία πρέπει να παραμείνει ιστορική για τις σχέσεις των δύο λαών μας και βεβαίως για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας που εμείς ευνοούμε γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος του τουρκικού λαού. Αρα λοιπόν είμαστε εδώ για να σφίξουμε το χέρι να δημιουργήσουμε γέφυρες φιλίες και όχι διχασμού και είμαστε έτοιμοι να γίνουμε το παράθυρο της Τουρκίας προς την ΕΕ. Αυτό προϋποθέτει τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου όπως επίσης και το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αυτονόητο για κάθε μέλος και για κάθε υποψήφιο μέλος.

Η συνθήκη της Λωζάνης δεν χρειάζεται αναθεώρηση δεν αφήνει περιθώρια ούτε για γκρίζες ζώνες και ρυθμίζει τα θέματα για μειονότητες λέγοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα.

Επειδή ξέρω το ενδιαφέρον σας και για το ευρωπαϊκό μέλλον των βαλκανικών χωρών το ίδιο ισχύει και για αυτές.

Ονόματα που εκπέμπουν αλυτρωτισμό δεν γίνονται αποδεκτά. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά. Οπως επίσης οι χωρες της ΕΕ, πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Και για να έρθουμε σε ένα θέμα που δεν είναι διμερές, ξέρετε πόσο εμείς οι Ελληνες θέλουμε το κυπριακό να λυθεί.
Η λύση οφείλει να σέβεται την κυριαρχία κράτους μέλους της ΕΕ κάτι που είναι γνωστό.».

Ερντογάν: «Στη δυτική Θράκη δεν μπορούν να χωνέψουν τη λέξη να γράφεται η λέξη τουρκική ούτε σε μια πινακίδα σχολείου.
Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά τα θέματα.
Οταν μιλάω για επικαιροποίηση μιλάω για αυτά τα θέματα.
Υπάρχουν κάποια στρατιωτικά θέματα.
Οταν αποχωρήσατε από το ΝΑΤΟ σας στηρίξαμε για να γίνεται ξανά.
Διότι η αντίθεση μιας χώρας μπορεί να εμποδίσει την ένταξη μιας άλλης. Αλλά εμείς δεν το αξιολογήσαμε έτσι τότε. Το ίδιο κάνουμε και σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για το κυπριακό. Εσείς δεν είχατε πάρει μέρος στις συνομιλίες. Οπως η Ελλάδα είναι εγγυήτρια χώρα το ίδιο είναι και η Τουρκία και ήμουν παρόν στις τελικές συνομιλίες. Είχαμε διαχειριστεί τη διαδικασία εκείνη μαζί με τον Κόφι Ανάν.
Οι αποφάσεις εκείνες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Στο δημοψήφισμα που έγινε στην Τουρκία οι τουρκοκύπριοι είπαν Ναι ενώ οι ελληνοκύπριοι Οχι.
Δεν τέθηκε σε εφαρμογή καμία απόφαση.
Εμείς τηρούμε τη δέσμευσή μας σε όλα αυτά τα θέματα. Ο στόχος μας είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο το ίδιο να κάνουμε Αιγαίο. Υπάρχουν διάφορα θέματα που αναφέρονται στη συνθήκη της Λωζάνης. Δεν είναι εύκολο έχουν περάσει 94 χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά στο διάστημα αυτό.
Αν εξετάσουμε όλα τα θέματα και οι δυο πλευρές θα αποδεχτούν ότι πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα. Και το θέμα της προστασίας των ατόμων στη δυτική Θράκη είναι θέμα υψίστης σημασίας για εμάς.
Μετά από 65 χρόνια ήρθαμε με πολύ διαφορετική αγωνία.
Ηθελα να κάνω επίσκεψη στη δυτική Θράκη όπως είχα ξανακάνει δυστυχώς όμως κάποιοι ενοχλούνται.
Αναρτήθηκαν διάφορες αφίσες, άφησαν διάφορα σήματα στα σπίτια της περιοχής σε κάθε κοινωνία υπάρχουν τα συν και τα πλην.
Αλλά πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ένας πρόεδρος έδειξε το θάρρος να κάνει την επίσκεψη αυτή και τα στοιχεία αυτά να τεθούν υπό έλεγχο.
Μπορούμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα ποιο αναλυτικά στη συνέχεια.
Η δικιά μου επιθυμία είναι να έχει θετικά αποτελέσματα.
Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις σχέσεις που έχουμε.
Να κοιτάξουμε τις εξελίξεις στον τουρισμό πολλοί επισκέπτονται και τις δυο χώρες πρέπει να εστιάσουμε στο θέμα αυτό.
Πρέπει να συνεχίσουμε τη στήριξη στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Η επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το κενό μέρος του ποτηριού  πρέπει να κοιτάξουμε στο γεμάτο μέρος του ποτηριού και να ενισχύσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις.
Πιστεύω ότι η επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά».

Ανταπάντηση Παυλόπουλου: Η απάντηση θα δοθεί από την κυβέρνηση τη σχέση μας να τη στηρίξουμε στη φιλία. Μία μόνο παρατήρηση ότι ως καθηγητής επειδή μιλάτε για επικαιροποίηση οι συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση και επικαιροποίηση αυτό λέγεται ερμηνεία, οι μέθοδοι ερμηνείας υπάρχουν αν κάποιοι όροι δεν ταιριάζουν κάποιες παρεξηγήσεις θα είχαν λήξει ήδη.

Πηγή: iefimerida.gr