Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Πιο ομαλή φέτος εμπορικά η χρονιά στα Ορτανίκ, ως 22 λεπτά τώρα οι τιμές

Όχι μόνον δεν επωφελούνται πλέον από τις όποιες αυξήσεις τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα έδωσαν βιομηχανίες και τυροκομεία, οι κτηνοτροφικές μονάδες φέτος, αλλά μπαίνουν και… μέσα λόγω της δραματικής αύξησης στις τιμές των κτηνοτροφικών φυτών και γενικά των ζωοτροφών. Περισσότερο ζημιωμένοι είναι οι κτηνοτρόφοι που δεν ιδιοπαράγουν τροφές και δεν έχουν δυνατότητες αποθήκευσης. Επί τούτου, πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλες παραγωγικές μονάδες σε διάφορα μέρη της χώρας αναζήτουν λύσεις για τις επόμενες χρονιές, ψάχνοντας μεγάλες αποθηκευτικές δομές για ζωοτροφές.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την ίδια ώρα, εκτός της καθυστερημένης και κουτσουρεμένης ενίσχυσης των 3,8 ευρώ για το περσινό… Πάσχα, παραμένει απλός θεατής των εξελίξεων, χωρίς να παρεμβαίνει μήπως και περισώσει κάτι από τον δυναμικό αυτό κλάδο.

Είναι ενδεικτικό, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, κ. Τάκης Πεβερέτος, ότι για την αιγοπροβατοτροφική μονάδα που έχει με το γιο του στο νομό Αργολίδας πλήρωσε τον καινούργιο μήνα για την ίδια ποσότητα ζωοτροφών 3.000 ευρώ (για κριθάρι, σόγια και καλαμπόκι), ενώ ένα μήνα πριν 2.100 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο στην Πελοπόννησο αυτή την περίοδο, το καλαμπόκι έχει φθάσει να αγοράζεται από τους κτηνοτρόφους στα 29-30 λεπτά το κιλό, η σόγια από 40 λεπτά έχει πάει 55 λεπτά το κιλό και τα κριθάρια από 22 λεπτά στα 29 λεπτά το κιλό. Εξαιρετικά μεγάλη, σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο, είναι η αύξηση και στα τριφύλλια, που στην Πελοπόννησο έχουν φθάσει από τα 25-26 λεπτά το κιλό στα 32-33 λεπτά, αν και οι τιμές αυτές δεν αφορούν σε όλη την Ελλάδα. Ο κ. Πεβερέτος υπολογίζει σε πάνω από 30% την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών το τελευταίο διάστημα, ενώ όπως λέει όχι μόνο απρροφήθηκε η όποια αύξηση στις τιμές του γάλακτος (στο αιγοπρόβειο γύρω στα 6-7 λεπτά είναι σύμφωνα με τον ίδιο η μέση αύξηση, ενώ στο αγελαδινό υπάρχει πτώση τιμών από τα 41 στα 38 λέπτά), αλλά πλέον οι μονάδες μπαίνουν… μέσα.

Μεγάλος… ντόρος γίνεται περί αύξησης τιμών στο γάλα, αλλά στην ουσία είμαστε χειρότερα από πέρυσι, λόγω της κατακόρυφης αύξησης τιμών σε όλες τις ζωοτροφές, χωρίς συγκεκριμένο λόγο, αύξηση πετρελαίου, όπως επίσης και σε κτηνιατρικα είδη, σχολίαζει από την πλευρά της η κα Βίκυ Σαργιώτη, αιγοπροβατοτρόφος από τα Τρίκαλα και μέλος στον Συνεταιρισμό Δυτικής Θεσσαλίας. Σύμφωνα με την ίδια και το κρέας πάει από το κακό στο χειρότερο, πέραν μιας αύξησης μέσα στις γιορτές, ενώ επίσης και ο καιρός δεν βοηθάει στην παραγωγή λόγω υγρασίας. Σε σχέση με τις τιμές του γάλακτος, σύμφωνα με την ίδια, μόνον το βιολογικό έπιασε το 1 ευρώ στο πρόβειο, που είναι χαμηλή τιμή για βιολογικό, ενώ το συμβατικό πληρώθηκε μόλις 93 λεπτά. Το μόνο θετικό, καταλήγει η κα Σαργιώτη, είναι ότι υπάρχει δυνατότητα για αγορές επί πιστώσει.

Ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας τονίζει ότι οι αυξήσεις στο γάλα έχουν… εξαφανιστεί από τις αντίστοιχες των ζωοτροφών. Το κακό όμως σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι μάλλον δεν υπάρχει και προοπτική να πέσουν, δεδομένου ότι ο κορονοϊός έχει αλλάξει πολλά στο εμπόριο, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να κρατάνε ποσότητες και άλλες να ζητάνε μεγαλύτερες ποσότητες.

Η κατάσταση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες είναι ακόμα χειρότερη στις νησιωτικές περιοχές, όπου οι κτηνοτρόφοι επωμίζονται και τα μεταφορικά από την ηπειρωτική χώρα.

Πολλοί αναζητούν μεγάλους χώρους σε περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας

Μέσα σε αυτό το κλίμα επανέρχεται πιο δυνατά από ποτέ η ανάγκη για συνέργειες των κτηνοτροφικών μονάδων και των συνεταιρισμών για μαζική προμήθεια ζωοτροφών και αποθήκευσή τους σε μεγάλους χώρους, ώστε να υπάρχει αυτονομία. Ήδη όπως μαθαίνει ο ΑγροΤύπος για τη νέα χρονιά κυοφορούνται deals για ενοικίαση μεγάλων χώρων στην κεντρική Ελλάδα, από κτηνοτρόφους άλλων περιοχών, στις οποίες θα αποιθηκεύονται ζωοτροφές.

πηγη