Οι πλειστηριασμοί δεν απειλούν μόνο τους δανειολήπτες. Σύζυγοι, γονείς, αδέλφια, συγγενείς ή και φίλοι εκείνων που πήραν δάνεια, απειλούνται επίσης, αναφέρει το Σάββατο (09.12.2017) δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα. Πρόκειται για τους εγγυητές δανείων που δεν αποκλείεται να δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί.
Είναι άνθρωποι που εγγυήθηκαν για κάποιον συγγενή ή φίλο τους αλλά δεν μπορούσαν να φανταστούν τι θα φέρει η οικονομική κρίση. Και τώρα, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς. Και εγγυήθηκαν για το συνολικό ύψος του δανείου. Σε πολλές περιπτώσεις, δέχθηκαν να γίνει προσημείωση σε ακίνητό τους.
Ήδη, δυο σπίτια εγγυητών βγήκαν σε πλειστηριασμό. Η μια περίπτωση αφορά σε διαμέρισμα 78 τ.μ. στα Σεπόλια. Ο πλειστηριασμός έγινε στις 25 Οκτωβρίου 2017.
Εγγυητές με την πλάτη στον τοίχο
Νομικοί και τραπεζίτες δηλώνουν στην εφημερίδα ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων που πλειστηριάζονται σήμερα ή πρόκειται να βγουν στο σφυρί τους επόμενους μήνες αφορούν περιουσιακά στοιχεία εγγυητών «κόκκινων» δανειοληπτών
Σημειώνεται πως ενόψει των stress test των τραπεζών, ο SSM ζητά τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανείων μέχρι και τον Μάρτιο.
Οι εγγυητές του δανείου ευθύνονται για όλο το ποσό που έχουν εγγυηθεί, ξεχωριστά από τον κυρίως οφειλέτη. Αν ένας υπερχρεωμένος δανειολήπτης προσφύγει στο Ειρηνοδικείο μέσω του νόμου Κατσέλη, η τράπεζα θα μπορεί να διεκδικήσει από τους εγγυητές τη ζημιά που θα υποστεί.
Ο εγγυητής δεν προστατεύεται από την απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο για τον πρωτοφειλέτη. Πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση. Ανάλογα με την οικονομική του κατάσταση θα εκδοθεί η απόφαση, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική, ίσως μη απαλλακτική, σε σχέση με του κυρίως οφειλέτη.
Παράδειγμα
Μπορεί ο σύζυγος να υπαχθεί στον νόμο και να κουρευτεί το χρέος του, αλλά η εγγυήτρια σύζυγος δεν υπάγεται αυτόματα με την αίτηση του οφειλέτη συζύγου της και ένα πιθανό κούρεμα των οφειλών του κύριου οφειλέτη ενδεχομένως να κληθεί να το καταβάλει ο εγγυητής ο οποίος εγγυήθηκε για ολόκληρο το ποσό. Π.χ. για δανειολήπτη με οφειλή 60.000 ευρώ, το δικαστήριο του κουρεύει το χρέος κατά 20.000 ευρώ. Αυτά τα 20.000 ευρώ μπορεί να αναγκασθεί να τα καταβάλει ο εγγυητής που είχε εγγυηθεί για τα 60.000 ευρώ.
Ακόμη πιο έντονο είναι το πρόβλημα σε περιπτώσεις συζύγων που έλαβαν στεγαστικό δάνειο (π.χ. ο σύζυγος ως δανειολήπτης και η σύζυγος ως εγγυήτρια ή το αντίστροφο) και πριν από τη λήξη του δανείου πήραν διαζύγιο. Στην περίπτωση αυτή ο εγγυητής δεν απαλλάσσεται αυτομάτως. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συναινέσει ο δανειολήπτης, ο οποίος θα προτείνει νέο πρόσωπο, αλλά κυρίως πρέπει να συμφωνήσει η τράπεζα.
Έρχονται εκατοντάδες πλειστηριασμοί κάθε μήνα
Στις αρχές του 2018 θα διενεργούνται 500 – 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων τον μήνα. Αναμένεται α φθάσουν στους 1.000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2018.
Ήδη, έχουν ανακοινωθεί συνολικά 3.722 πλειστηριασμοί, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν έως και τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου.
Για να επιτευχθούν οι προβλέψεις που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις θα πρέπει το επόμενο έτος να γίνουν 15.000 μέχρι 20.000 πλειστηριασμοί, αριθμός που υπερβαίνει το αρχικό σχέδιο των 10.000 πλειστηριασμών, σημειώνει το δημοσίευμα.
Πλειστηριασμοί για ακίνητα 50.000 ευρώ!
Τράπεζες και κυβέρνηση έχουν (ατύπως) συμφωνήσει να μη γίνονται πλειστηριασμοί σπιτιών αξίας έως και 300.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2017. Από τους πρώτους μήνες του 2018, το όριο θα πάει στις 200.000 για τους δυο πρώτους μήνες και μετά θα «σβήσει». Υπάρχουν ήδη, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πλειστηριασμοί που βρίσκονται στον προθάλαμο του Ειρηνοδικείου και αφορούν ακίνητα αξίας μικρότερης ακόμη και των 50.000 ευρώ.
Προστασία της πρώτης κατοικίας έχουν μόνο όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη, αλλά και όσοι το κάνουν έως και το τέλος του 2018. Από το 2019 παύει να υπάρχει ο νόμος Κατσέλη.