Τετάρτη
24
Φεβρουάριος
TOP

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Οι προϋποθέσεις για «πράσινα» ή «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια

Aυτοί θα μπουν στον επόμενο γύρο πληρωμών – Τέλη Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες πληρωμές

Στα μέσα του Νοεμβρίου θα συνταχτεί ο κατάλογος των δανειοληπτών που θα επιδοτηθούν, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες πληρωμές μέσω του προγράμματος «Γέφυρα».

Τι πρέπει να κάνουν οι δανειολήπτες

Όσοι εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους οι λεγόμενοι πράσινοι δανειολήπτες θα πρέπει να βρίσκονται εκτός του καθεστώτος της αναστολής των δόσεων προκειμένου να ξεκινήσει η επιδότηση τους από αυτό το μήνα.

Όσοι έχουν κόκκινα η καταγγελλόμενα δάνεια θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν προχωρήσει σε κάποια ρύθμιση του δανείου με την τράπεζα προκειμένου να ξεκινήσει και για αυτούς η επιδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε πληρωμές που ανέρχονται συνολικά στα 9,9 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ που αντιστοιχούν στην επιδότηση 42.449 δανείων και 26.059 δικαιούχων.

Πρόκειται για δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν εξυπηρετούμενο ή ρυθμισμένο δάνειο με προσημείωση/υποθήκη στην Α΄ κατοικία και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμής.

Τα βήματα για ένα δάνειο που κρίνεται επιλέξιμο πριν ξεκινήσει η επιδότηση

Ειδικά για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί, τα βήματα που χρειάζονται να γίνουν για ένα δάνειο που κρίνεται επιλέξιμο πριν ξεκινήσει η επιδότηση από το Δημόσιο είναι:

  •  ο αιτών θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα ή άλλον χρηματοδοτικό φορέα προκειμένου να ρυθμιστεί το δάνειο
  • η τράπεζα καλεί τον οφειλέτη για να συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή αναδιάρθρωση του δανείου.
  •  ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα που θα ζητηθούν εντός 15 ημερών. Μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δανείου, ο οφειλέτης έχει περιθώριο 15 ημέρες από την πρόταση για την αποδεχθεί ή όχι.
  • αν υπάρξει συμφωνία τότε η τράπεζα αποστέλλει σχετική ενημέρωση στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με το ποσό της μηνιαίας δόσης προκειμένου να ξεκινήσει να καταβάλλεται η συνεισφορά του Δημοσίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση από το Δημόσιο καταβάλλεται σε ειδικούς και ακατάσχετους λογαριασμούς οι οποίοι πιστώνονται σε μηνιαία βάση.

newmoney.gr