Η οικονομία και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα του κορονοϊού θ’ αποτελέσουν το επίδικο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» σήμερα (12.06.2020) στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θ’ απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι η ύφεση στην οικονομία δεν ήταν απότοκο της πανδημίας, αλλά είχε έρθει από το τελευταίο τρίμηνο του 2019.
Τα πρώτα στοιχεία, ωστόσο, για την εξέλιξη της ύφεσης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά και οι εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο που συμπίπτει με την «καρδιά» του lockdown είναι μάλλον ενθαρρυντικά και δεν προμηνύουν καταστροφή. Αυτό αναμένεται να επισημάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που ενίσχυσαν κι ενισχύουν την προσπάθεια στην οικονομία, ενώ παράλληλα θα στιγματίσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και τις ανεπαρκείς και ανεδαφικές προτάσεις του, με τις εκτιμήσεις αυτές να αποτυπώνονται και στις γνώμες των πολιτών που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.
Για να επιβεβαιωθούν, ωστόσο, ειδικά οι θετικές εκτιμήσεις για το δεύτερο τρίμηνο και για να μπει σε τροχιά ανάκαμψης η οικονομία από το τρίτο τρίμηνο του έτους κι ύστερα, κομβική σημασία έχουν η πορεία του τουρισμού και η στήριξη της απασχόλησης.
Και τα δύο σημεία θ’ αποτελέσουν αιχμή όσων θα πει ο πρωθυπουργός. Ειδικά δε για την απασχόληση, αναμένεται να επαναλάβει ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της εργασίας και η διάσωση των θέσεων εργασίας, ει δυνατόν και η δημιουργία νέων. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο αποφασίστηκε – όπως έγραψε χθες το newsit.gr – η ενίσχυση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την καταβολή από το κράτος μέρους και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων που θα δουλεύουν εκ περιτροπής, ενώ το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης περιλαμβάνει κι άλλα μέτρα που θα στηρίξουν κυρίως τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ενθαρρυντικά ήταν, άλλωστε, για την αγορά εργασίας και παρά την κρίση τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Μάιο, καθώς σημειώθηκε αύξηση της πλήρους απασχόλησης στο 55,46% από 49,84% την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων κατέγραψε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 32.975 θέσεις σε σχέση με πέρυσι (σ.σ.: με απαγόρευση απολύσεων, όμως, λόγω κορονοϊού).
Η κυβέρνηση ούτως ή άλλως, όπως θα πει ο κ. Μητσοτάκης, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας ύψους 14 δισ. ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις για ρευστότητα. Δεν αποκλείεται, επίσης, ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει την απόφαση για διευκόλυνση της αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων που ανεστάλησαν κατά την περίοδο του lockdown, με ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων από το φθινόπωρο.
Κρίσιμο για το σχέδιο της κυβέρνησης, εκτός από τα κονδύλι των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίησή τους – εφόσον, βέβαια, οριστικοποιηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής – είναι και το ζήτημα των δημοσιονομικών στόχων του 2021 και η πιθανή απόκλιση από το 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αν και στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν έγινε συζήτηση επ’ αυτού, τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο όσο και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσαν ότι «η Ελλάδα απολαμβάνει την ίδια ευελιξία με τις υπόλοιπες χώρες».
Είναι σαφές ότι στόχος της Αθήνας είναι η μείωση του στόχου του 3,5% για το 2021, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά και κατέστη πλέον δυνατό και για το 2020 λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. Με απλά λόγια, οι εταίροι αναγνωρίζουν στην Ελλάδα το δικαίωμα ν’ αντιμετωπίζεται ως ίσος προς ίσον με τις υπόλοιπες χώρες, παρά το μεταμνημονιακό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στο οποίο βρίσκεται. Γεγονός που στην κυβέρνηση «διαβάζεται» ως αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των εταίρων απέναντι στη χώρα.
Ο τουρισμός
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, σήμερα αναμένεται να παρουσιαστούν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα νησιά και το σχέδιο για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Σαντορίνη, όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε ξένους δημοσιογράφους, θέλοντας έτσι να στείλει παγκοσμίως ένα μήνυμα πως η Ελλάδα αποτελεί ασφαλή προορισμό που αναμένει τους τουρίστες. Την ερχόμενη Δευτέρα, άλλωστε, «ανοίγει» επισήμως η τουριστική περίοδος, καθώς θα επαναλειτουργήσουν τα εποχικά καταλύματα και θα αποκατασταθούν οι πτήσεις εξωτερικού από και προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η πλήρης απελευθέρωση των πτήσεων εξωτερικού θα συντελεστεί την 1η Ιουλίου.
Ο ανασχηματισμός
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, έχει η αποστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη περί ανασχηματισμού. Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού τάχθηκε μεν υπέρ των περιορισμένης έκτασης διορθωτικών κινήσεων στην κυβέρνηση, αλλά «σε πιο ουδέτερο χρόνο κι όχι τώρα, μέσα στην κρίση», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι, εφόσον όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης συμπίπτουν με τις σκέψεις του πρωθυπουργού, πιθανότερος χρόνος για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι οι αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την τυπική έναρξη της νέας πολιτικής σεζόν, παρά τα πρώτα «γενέθλια» της κυβέρνησης στις αρχές Ιουλίου.
www.newsit.gr